A legutóbbi prágai kirándulásunk alkalmával ettem ilyen marinált sajtot. Ott úton-útfélen találkoztam vele, amik közül több változatot is megkóstoltam. Akkor elhatároztam, hogy én is fogok ilyet készíteni, mert nagyon elnyerte a tetszésemet.
Amikor lehetőséget kaptam, hogy a Tokaji Borecet manufaktúra által küldött borecet válogatásból készítsek el legalább egy jó receptet egy játék keretén belül, nem is volt kérdés, hogy ezzel a szuper recepttel jelentkezem.
Ajándék borecet kóstoló csomag:
(kép forrássa: http://www.borecet.hu/)
Hozzávalók:
1 kerek, érett camambert sajt
mini mozzarella golyócskák
kakukkfüves tokaji borecet
szárított kakukkfű
frissen őrölt színes bors
1 teáskanál só
3 teáskanál cukor
olíva olaj
1 kisebb fej vöröshagyma
ecetes, enyhén csípős savanyú paprika
A hagymát karikákra szelem, majd egy üvegben megágyazok vele a sajtok alá egy pár paprika kíséretében. Erre helyezem a camambert sajtot, amire újra hagyma karikákat teszek, majd a mozzarella golyócskákat és egy pár darab savanyú paprikát. Borssal és kakukkfűvel ízesítem.
Elkészítem az ecetes marinádot, melyhez 3 teáskanál cukrot elkeverek 1 teáskanál sóval és felöntöm annyi kakukkfüves tokaji borecettel, amennyi éppen ellepi. Majd az egészet felöntöm 3 dl langyos vízzel. Alaposan összekeverem és a sajtokra öntöm ezt a marinádot (én ebben az esetben körülbelül a felét öntöttem rá, mert még az olaj is hozzá kerül)
Végül hozzáöntök annyi olíva olajat, amennyi ellepi az egészet (az olaj mennyisége kb a marinád harmada legyen).
Hűtőbe téve legalább 3-5 napig érlelem.
Friss, ropogós kenyérrel fogyasztva a legfinomabb.
11 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki, még a nyál is összefolyt a számban! :)
Kakukkfű is van benne, látom! :)
A tortáid zseniálisak, ráadásul miket főzöl és sütsz és kreálsz! Nagyon-nagyon ügyes vagy!
Dia! Köszönöm!
Gabi! Köszönöm szépen! Kakukkfű, persze hogy van benne! :-)
A Te tortáidról is tarthatnánk egy kiselőadást! ;-)
Isteni finom lehet! Megjegyzem és ha valami különlegességre vágyok majd előveszem és elkészítem.
Remekül néznek ki, nagyon finom
Imádom!!
Én is Prágában találkoztam vele először, szerelem volt első látásra:-))
Biztos finom, még soha nem próbáltam készíteni!
Ez iszonyúan jól hangzik, még sosem ettem ilyen finomságot!:)
Aki szereti a sajtokat, annak szerintem egész biztosan ízleni fog.
Nagyon jól néz ki! Én igaz nem számítok sajtrajongónak, de ezt a kettőt éppen szeretem, nagyot nem tévedhetek, ha elkészítem. :)
...esetleg egy kis friss kakukkfűvel, a kertből. ;DDD
Csipet! Jó lesz, jó lesz! ;-) Na és az a friss kakukkfű...hmmmm
Megjegyzés küldése