2015. október 30., péntek
Gyümölcsök Halloweenre
Ma is hoztam egy Halloween-re készíthető ötletet méghozzá olyat, ami gyümölcsből készíthető. Nem is igazán recept. Mindenképpen vonjuk be a gyerkőcö(ke)t is a készítésbe! ;-)
A mandarin tökökhöz nem lesz másra szükségünk csak arra, hogy meghámozzuk a gyümölcsöt és egy paprikának levágjuk a szárát és a tetejébe helyezzük.
A banánokhoz pedig a szemeket és a szájukat olvasztott csokoládéból készítsük el.
Jó készülődést kívánok Mindenkinek! ;-)
2015. október 29., csütörtök
Múmia süti Halloweenre
Tavaly már írtam ITT a Halloween eredetéről és a hagyományokról. Több sütit is találtok, mint például a boszorkányujj vagy sütés nélküli desszerteket esetleg ötleteket italok felszolgálására.
Most egy sós sütit hoztam. Egyszerű, mert csak leveles tésztára lesz hozzá szükségünk. Gyermekek és felnőttek körében is nagy sikert arat. ;-)
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
pizza krém (ez finomabb, ha házilag készítjük el az én bevált szósz receptem: itt)
mag nélküli -szeletelt- olívabogyó (a szemeknek)
tojás a kenéshez
A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk és egy keveset levágunk belőle, kb az egy harmadát (ezt félretesszük), ebből "öltöztetjük" majd fel a múmiákat. A tésztát megkenjük a szósszal és a félretett tésztából vékony csíkokat vágunk. Ezekkel befedjük a tésztát majd egy nagyobb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a múmiákat.
A felszeletelt olívákból mindegyikre kettőt teszünk, ezek lesznek a szemek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, megkenjük a tészta csíkokat a felvert tojással (ez a lépés ki is hagyható) és előmelegített sütőben világos színűre sütjük őket.
2015. október 19., hétfő
A legjobb dolog ami a maradék húslevessel történhet
Biztosan járt már más is úgy, hogy megmaradt a húslevesből a zöldség és a finom leve. Sajnáltam kidobni. Már van a fagyasztóban lefagyasztva leve, így ez sem volt opció. Viszont a zöldségeket kiszedve és némi húsleves lével hígítva nagyon finom krémlevest készítettem belőle.
El tudom képzelni még felturbózva fűszerekkel. Most nem tartottam rá igényt, mert nagyon finom volt frissen őrölt borssal és egy kis csípős olajjal meglocsolva, sajtos pirítóssal tálalva.
Hozzávalók: (2 főre)
2 darab főtt répa
1 nagyobb főtt fehérrépa
1 közepes méretű főtt krumpli
2 darab főtt fokhagyma
A zöldségeket egy edénybe szedjük és egy kevés levet merünk rá a húslevesből. Botmixerrel turmixoljuk és tovább hígítjuk a leves levével ha szükséges.
Összeforraljuk az egészet és tálaláskor frissen őrölt borssal és sajtos pirítóssal tálaljuk.
Tipp:
- Tetszés szerint más zöldségeket is rakhatunk még bele ha megmarad.
- Tálalhatjuk levesgyönggyel vagy egyszerű pirított kenyérkockákkal is.
2015. szeptember 24., csütörtök
Alj nélküli túrós
A túrós sütemények mindig elsőbbséget élveznek nálunk. Volt egy idő, amikor mindig csak ilyet ettem volna, az alj nélküli túrós süteményt. Egyszerű az elkészítése, semmi extra dolog nincs benne, nem kell sokat mosogatni, se tésztát nyújtani hozzá. Langyosan a legfinomabb szerintem. A hibát ott követtem el, hogy csak egy fél adagot készítettem belőle... Ti ne kövessétek el ezt a hibát! ;-)
Aki szereti, az bátran tegyen reszelt citrom héjat is a süteménybe.
Hozzávalók:
1 kg túró
15 dkg lágy margarin vagy vaj
5 evőkanál búzadara
2 evőkanál liszt
10 evőkanál kristálycukor
4 egész tojás
egy csipet só
1-2 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
Hozzávalók a tetejére:
1 pohár tejföl
1 evőkanál liszt
1 tojás
A süteményhez a hozzávalókat egy tálban összekeverjük (kézi robotgéppel még egyszerűbb lesz).
Egy magasabb falú, közepes méretű tepsit kivajazunk és kilisztezünk majd az összekevert tejföl, tojás és liszt keverékét a tetejére kanalazzuk és elsimítjuk.
Előmelegített sütőben (170 fokon) kb 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük a tetejét.
(Forrás: andi1976.gportal.hu)
2015. szeptember 16., szerda
Sült (kápia) paprikakrém
Az egyik legjobb dolog szerintem ami a kápia paprikával történhet, hogy ilyen krém lesz belőle. Semmi extra csak a sült paprika húsa. Mielőtt bárki sokat emlegetne a készítése közben, előre leszögezem, hogy kicsit kell vele pepecselni. Megéri, ezt is elhihetitek. ;-)
Ha már nekikezd az ember, akkor szerintem érdemesebb nagyobb adagban elkészíteni. Bár tény, hogy frissen a legfinomabb.
Friss kenyérre, pirítósra kenve, de akár mártogatósnak vagy sült húsok mellé is kínálhatjuk.
Hozzávalók: (ebből az adagból kb 2 személynek való krém lesz)
6-8 darab kápia paprika
fél fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
só
bors
borsikafű (opcionális)
olívaolaj
A paprikát megtisztítjuk és előmelegített sütőben megsütjük egészben (amíg szinte fekete lesz a héja). Amikor megsültek a paprikák, akkor egy tálba kiszedjük és folpack-kal letakarjuk 20-30 percre.
Ezután leszedjük a paprikák héját és kiszedjük a magokat is belőle. Késes aprítóba tesszük és belereszeljük a hagymát és a fokhagymát is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és egy kis borsikafűvel még pikánsabbá tehetjük. Egy evőkanál olívaolajjal együtt végül ledaráljuk az aprítóban. (botmixer is megteszi).
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)