2011. november 29., kedd

Gitár torta és egy szívinfarktus

most látom a fotón, hogy az egyik alkatrész nem jó helyre került...

Egy régi kedves osztálytársam keresett meg, hogy készítsek egy ünnepeltnek tortát. Ami nem más, mint egy gitár. Azon belül sem akármilyen, még fotót is kaptam róla.

a minta

Egyeztetés, szín, méret, íz... végül abban maradtunk, hogy a torta maximális mérete akkora lesz, amekkora az én hűtömbe befér, mert nem volt rá lehetőségem, hogy a szállítás előtt tegyem össze akár két részletből a tortát. Így maradt a végleges mérete-jobban mondva a hossza- 60 cm. Ez éppen elég volt ahhoz, hogy elég hosszú és kissé labilis legyen....a tálcán.
Van/volt egy rémálmom, mindig megjelent szemeim előtt az aktuális torta készítése közben, mint a filmekben vagy vicces videókon, hogy a torta kiesik a kezemből mondjuk az átadás előtt. Történt valami hasonló, szerencsére csak hasonló. Megérkeztek a tortáért. Felkapom a kabátomat, cipőmet, Férj segít kioperálni a hűtőből, ajtót nyitni készül, kezemben a torta. Hiába próbáltam úgy fogni alól, hogy megtámasszam, a tálca mégis meghajlott.... a torta a gitár nyakánál szinte kettéhajlott, a húrok meg darabokra törtek.... éreztem én, hogy máshogyan kellett volna azokat kivitelezni, de megnyugodtam, hogy ez akkor is előfordulhatott volna. Ha glazúrból készül is ugyanúgy megkeményedett és tört volna el a mozgatástól. Bár volt otthon vékony drót is, de nem akart szépen kifeszülni (vagy csak én voltam a béna). Szóval kisebb infarktust és óriási sikítást követően próbáltam magamhoz térni és leszedni a húrok romjait miközben a tortát már várták... Idő sajnos nem volt már, hogy újabb húrokat készítsek a tortára így nagy lelkiismeretfurdalás közepette vittem a tortát és közöltem a tényeket. Szerencsém volt, hogy húrok nélkül sem volt annyira csupasz a torta és a visszajelzésből az Ünnepeltnek is tetszett. Én még készítettem róla "egészben" is fotót. Örülök azért, hogy így is elnyerte a tetszését az Ünnepeltnek, de nagyon sajnálom ezt a bakit. Féltem, hogy ezt nem kerültem azért majd el.
Belül síma piskótát töltöttem meg mogyorós trüffel krémmel.

2011. november 25., péntek

Adventi ajánló

Ezen a hétvégén lesz idén Advent 1. hétvégéje. Ennek apropójából egy kis válogatást állítottam össze a blogomból, kedvcsinálóként.
Fogadjátok szeretettel és mindenkinek nagyon kellemes Adventi időszakot, jó készülődést kívánok Karácsonyra. Illatos, hangulatos fényekkel teli, hóeséses esti sétákkal és melengető lakásba hazatérős kiolvadós gyertyafényes estéket, napokat kívánok minden kedves olvasómnak!

A címekre kattintva megtekinthetőek a bejegyzések.














 


2011. november 23., szerda

Tengeri halas egytál sok zöldséggel


Már említettem a múltkor is, hogy a húsfogyasztásom általam is értetlen okok miatt minimálisra csökkent. Viszont a halhúst nem mellőzöm, sőt a halfogyasztásom az egekben és egy csomó olyan étel szerepel most a palettán, ami eddig háttérben volt. De nem bánom. Így most ezeket kell fogadjátok. :-) Történt ez tegnap is, hogy ezt a halas ételt főztem. Sok zöldséggel és jó szaftosan. Mivel a gyerkőc is evett belőle, ezért nem fűszereztem túl, de szerintünk ez az étel kívánja a sok fűszert, a csípős ízt is így ne fogja vissza magát senki, aki szereti!

Hozzávalók: (2 főre)
2 szelet hekkfilé
6 darab nagyobb méretű brugonya
4 dabar paradicsom
2 darab paprika (piros húsú)
6 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 kis konzerv paradicsom püré

bors

A fokhagymát megtisztítjuk és egészen apróra daraboljuk majd egy kevés olíva olajon rövid idő alatt megpirítjuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát, az apróra darabolt petrezselymet (egy keveset tegyünk félre a tálaláshoz) majd fedő alatt főzzük egy kicsit. Addig megtiszítjuk a burgonyát és felkockázzuk, majd a lecsós alaphoz tesszük, beletesszük a paradicsom pürét is és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt majdnem készre főzzük.
A halat nagyobb darabokra vágjuk  majd a zöldségekhez tesszük. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük, amíg a hal megpuhul és jó sűrű szaftot kapunk. Ekkor már ne keverjük, csak rázogassuk az edényt, nehogy összetörjön a hal.
A végén még fűszerezhetjük ízlés szerint ha szükséges.

2011. november 22., kedd

Túrós-olivabogyós pogácsa


Tegnap hűtőkisöprés keretén belül került felhasználásra a túró. Egy kis paprikával töltött olivabogyóval tuningoltam fel a belőle készült pogácsát. Még előző este körülbelül 3 perc alatt (na jó, volt vagy 13 perc is, de csak azért, mert Bogó nagyon nagy lelkesedéssel segített gyúrni, de símán levonható az a plusz 10 perc! :-) ) állítottam össze a pogácsa tésztáját. Egyből ment a hűtőbe, majd reggel gyorsan kinyújtottam és megsütöttem. Imádom a frissen sült pogácsa illatát.... Bogó amikor felébredt reggel és mondtam neki, hogy langyosra hűlt pogácsa várja a konyhában, szinte még csukott szemmel botorkált ki és harapott jókedvűen a pogiba. :-) Kérdezi az egyik pogácsából kikandikáló olívabogyó darabka láttán: Anya, mi az ott benne? Őszibarack? :-)))
Ajánlom mindenkinek ezt a receptet, különösképpen így az Ünnepek közeledtével, mert gyorsan elkészül és nagyon finom.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg puha margarin
25 dkg túró
1,5 teáskanál só
25 g élesztő
fél dl tej
1 csipet cukor
pár szem paprikával töltött olivabogyó (elhagyható)
1 tojás

Az élesztőt a langyos tejben egy pici cukorral együtt felfuttatom.
A lisztet a puha margarinnal elmorzsolom, hozzáadom a sót és a túrót. Beleöntöm a felfuttatott élesztőt is és alaposan összegyúrom az egészet. Én egy kevés lisztet még szórtam hozzá, de csak annyit, hogy még lágy maradjon a tészta, de ne legyen ragacsos (elváljon az edény falától és ne ragadjon a kezemhez).
Az olivabogyókat vékony karikákra szelem, majd a tésztához gyúrom.
Fóliával letakarom és egyből a hűtőbe teszem lehetőleg egy éjszakára.
Másnap lisztezett deszkán ujjnyi vasatgra nyújtom, majd kiszaggatom. Felvert tojással megkenem. tetszőlegesen sajttal vagy szezámmaggal (én fekete szezámmagot használtam) megszórom és előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütöm.

2011. november 16., szerda

Sertésszűz zöldborsópürével és petrezselyem pestoval


Mostanában kevés étel került posztolásra a blogon, a torták között, de igyekszem megtalálni az összhangot. Egyébként vicces is, mert nem tortás blognak indult ez, aztán az ember lánya mégis talál egy kicsi utat, egy ösvényt,  amiből aztán akár főútvonal is alakulhat. :-)
De azért enni is kell rendes ételt, bár mostanában nem mondhatnám, hogy egekbe szökik a hús utáni vágyam (???), így mindenféle egyszerű és húsmentes-na jó, azért nem teljesen-étel kerül az asztalra. Nagy bánatom, hogy mire elkészül az étel, olyan gyenge, mit gyenge, borzalmas fényviszonyok vannak a fotózáshoz, ami jelentősen kedvemet szegi... mivel úgy az igazi, ha azért valamennyire élvezhető a fotó a recepthez.
Ez az étel sem most készült, viszont most kerül posztolásra. Fel is vidít ezeknek az üde, tavaszt idéző színeknek a látványa a tányéron, még a hússal együtt is. :-)
Szándékosan minimális fűszert használtam az étel készítésekor, a kevesebb, néha több elvet követve. :-)

Hozzávalók:
40 dkg sertés szűzpecsenye
1 csomag mirelit zöldborsó
tejszín
1 evőkanál vaj
2 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj

bors

A húst megtisztítom, szárazra törlöm, majd a rostjaira merőlegesen felszeletelem. Az így kapott kis tallérokat sóval, borssal fűszerezem, majd egy kevés olajon megsütöm mindkét oladukat, de vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki a húst.
A zöldborsót annyi vízben felteszem főni, amennyi éppen ellepi. Miután megfőtt, leszűröm. Mixerben pürésítem a zöldborsót (a botmixer is megteszi), hozzáadom a vajat, egy nagy csipet, darabolt petrezselymet, a fokhagymákat és tejszínnel beállítom a sűrűségét. Sóval ízesítem.
A petrezselyem pestohoz a maradék petrezselymet a fűszerekkel és egy kevés olíva olajjal botmixerrel  alaposan pürésítem, majd ízesítem a fűszerekkel. Tetszés szerint pirított dió, mandula is adható hozzá.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails