2011. november 25., péntek

Adventi ajánló

Ezen a hétvégén lesz idén Advent 1. hétvégéje. Ennek apropójából egy kis válogatást állítottam össze a blogomból, kedvcsinálóként.
Fogadjátok szeretettel és mindenkinek nagyon kellemes Adventi időszakot, jó készülődést kívánok Karácsonyra. Illatos, hangulatos fényekkel teli, hóeséses esti sétákkal és melengető lakásba hazatérős kiolvadós gyertyafényes estéket, napokat kívánok minden kedves olvasómnak!

A címekre kattintva megtekinthetőek a bejegyzések.














 


2011. november 23., szerda

Tengeri halas egytál sok zöldséggel


Már említettem a múltkor is, hogy a húsfogyasztásom általam is értetlen okok miatt minimálisra csökkent. Viszont a halhúst nem mellőzöm, sőt a halfogyasztásom az egekben és egy csomó olyan étel szerepel most a palettán, ami eddig háttérben volt. De nem bánom. Így most ezeket kell fogadjátok. :-) Történt ez tegnap is, hogy ezt a halas ételt főztem. Sok zöldséggel és jó szaftosan. Mivel a gyerkőc is evett belőle, ezért nem fűszereztem túl, de szerintünk ez az étel kívánja a sok fűszert, a csípős ízt is így ne fogja vissza magát senki, aki szereti!

Hozzávalók: (2 főre)
2 szelet hekkfilé
6 darab nagyobb méretű brugonya
4 dabar paradicsom
2 darab paprika (piros húsú)
6 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 kis konzerv paradicsom püré

bors

A fokhagymát megtisztítjuk és egészen apróra daraboljuk majd egy kevés olíva olajon rövid idő alatt megpirítjuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát, az apróra darabolt petrezselymet (egy keveset tegyünk félre a tálaláshoz) majd fedő alatt főzzük egy kicsit. Addig megtiszítjuk a burgonyát és felkockázzuk, majd a lecsós alaphoz tesszük, beletesszük a paradicsom pürét is és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt majdnem készre főzzük.
A halat nagyobb darabokra vágjuk  majd a zöldségekhez tesszük. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük, amíg a hal megpuhul és jó sűrű szaftot kapunk. Ekkor már ne keverjük, csak rázogassuk az edényt, nehogy összetörjön a hal.
A végén még fűszerezhetjük ízlés szerint ha szükséges.

2011. november 22., kedd

Túrós-olivabogyós pogácsa


Tegnap hűtőkisöprés keretén belül került felhasználásra a túró. Egy kis paprikával töltött olivabogyóval tuningoltam fel a belőle készült pogácsát. Még előző este körülbelül 3 perc alatt (na jó, volt vagy 13 perc is, de csak azért, mert Bogó nagyon nagy lelkesedéssel segített gyúrni, de símán levonható az a plusz 10 perc! :-) ) állítottam össze a pogácsa tésztáját. Egyből ment a hűtőbe, majd reggel gyorsan kinyújtottam és megsütöttem. Imádom a frissen sült pogácsa illatát.... Bogó amikor felébredt reggel és mondtam neki, hogy langyosra hűlt pogácsa várja a konyhában, szinte még csukott szemmel botorkált ki és harapott jókedvűen a pogiba. :-) Kérdezi az egyik pogácsából kikandikáló olívabogyó darabka láttán: Anya, mi az ott benne? Őszibarack? :-)))
Ajánlom mindenkinek ezt a receptet, különösképpen így az Ünnepek közeledtével, mert gyorsan elkészül és nagyon finom.

Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg puha margarin
25 dkg túró
1,5 teáskanál só
25 g élesztő
fél dl tej
1 csipet cukor
pár szem paprikával töltött olivabogyó (elhagyható)
1 tojás

Az élesztőt a langyos tejben egy pici cukorral együtt felfuttatom.
A lisztet a puha margarinnal elmorzsolom, hozzáadom a sót és a túrót. Beleöntöm a felfuttatott élesztőt is és alaposan összegyúrom az egészet. Én egy kevés lisztet még szórtam hozzá, de csak annyit, hogy még lágy maradjon a tészta, de ne legyen ragacsos (elváljon az edény falától és ne ragadjon a kezemhez).
Az olivabogyókat vékony karikákra szelem, majd a tésztához gyúrom.
Fóliával letakarom és egyből a hűtőbe teszem lehetőleg egy éjszakára.
Másnap lisztezett deszkán ujjnyi vasatgra nyújtom, majd kiszaggatom. Felvert tojással megkenem. tetszőlegesen sajttal vagy szezámmaggal (én fekete szezámmagot használtam) megszórom és előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt megsütöm.

2011. november 16., szerda

Sertésszűz zöldborsópürével és petrezselyem pestoval


Mostanában kevés étel került posztolásra a blogon, a torták között, de igyekszem megtalálni az összhangot. Egyébként vicces is, mert nem tortás blognak indult ez, aztán az ember lánya mégis talál egy kicsi utat, egy ösvényt,  amiből aztán akár főútvonal is alakulhat. :-)
De azért enni is kell rendes ételt, bár mostanában nem mondhatnám, hogy egekbe szökik a hús utáni vágyam (???), így mindenféle egyszerű és húsmentes-na jó, azért nem teljesen-étel kerül az asztalra. Nagy bánatom, hogy mire elkészül az étel, olyan gyenge, mit gyenge, borzalmas fényviszonyok vannak a fotózáshoz, ami jelentősen kedvemet szegi... mivel úgy az igazi, ha azért valamennyire élvezhető a fotó a recepthez.
Ez az étel sem most készült, viszont most kerül posztolásra. Fel is vidít ezeknek az üde, tavaszt idéző színeknek a látványa a tányéron, még a hússal együtt is. :-)
Szándékosan minimális fűszert használtam az étel készítésekor, a kevesebb, néha több elvet követve. :-)

Hozzávalók:
40 dkg sertés szűzpecsenye
1 csomag mirelit zöldborsó
tejszín
1 evőkanál vaj
2 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj

bors

A húst megtisztítom, szárazra törlöm, majd a rostjaira merőlegesen felszeletelem. Az így kapott kis tallérokat sóval, borssal fűszerezem, majd egy kevés olajon megsütöm mindkét oladukat, de vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki a húst.
A zöldborsót annyi vízben felteszem főni, amennyi éppen ellepi. Miután megfőtt, leszűröm. Mixerben pürésítem a zöldborsót (a botmixer is megteszi), hozzáadom a vajat, egy nagy csipet, darabolt petrezselymet, a fokhagymákat és tejszínnel beállítom a sűrűségét. Sóval ízesítem.
A petrezselyem pestohoz a maradék petrezselymet a fűszerekkel és egy kevés olíva olajjal botmixerrel  alaposan pürésítem, majd ízesítem a fűszerekkel. Tetszés szerint pirított dió, mandula is adható hozzá.

2011. november 11., péntek

Piros traktor torta



Már említettem régebben, hogy a járgányokkal, vagyis tortából való kivitelezésükkel még barátkozom. De a múltkori Bogónak készült Verdás formatorta meghozta a kedvemet hozzá. Így történt, hogy ezt  traktor (vagy valami munkagép) hallatán nem estem annyira kétségbe, mint az előző alkalmakkor. Kikötés csak annyi volt, hogy piros legyen és felirat is legyen rajta. A piros színét sajnos nem igazán tudom szemléltetni, de olyan volt, mint a Verdás tortánál. Most egyáltalán nem volt alkalmam világosban fotózni, meg is látszódik a képeken. :-(
Szóval nagyon tudtam, hogy mire kell és mire akarok figyelni, így álltam neki a készítésnek. Legyen magas, legyen elég széles na és a kerekei se akadjanak el semmiféle terepen, azaz legyenek igazi nagy kerekei. Ezeket végül kókuszgolyóra hasonlító daráltkekszből készítettem, majd burkoltam őket. Nagyon jónak tűnt ez a megoldás. A kéményt és a tükröket tragantbó készítettem el, majd festettem le őket fekete festékkel.


Belül síma piskótát töltöttem meg trüffel krémmel, amiből az egyik csokoládé mogyorós volt. Kifejezetten jobb íze lett tőle.
A traktort szerettem volna kicsit különbözőre készíteni, mint az előző és mivel elhangzott az is, hogy akár munkagép is lehet arra gondoltam, hogy egy homlokrakodót (vagy nem is tudom mi ennek a rendes, szakszerű neve) teszek az elejére. Darabokra tört dió volt a szállítmánya. :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails