2010. június 30., szerda

Málnás-fehércsokis pite


Málna, málna, málna. Végre! Egy recept a Nők Lapjából. Nem is kezdek el mesélni róla, mert már a neve is csak arra készteti az embert, hogy elkészítse. A málna és a fehér csoki találkozása... ki kell próbálni!

Hozzávalók: (kb: 12-15 darabhoz)
A tésztához:
8 dkg vaj
9 dkg cukor
3 tojás
20 dkg liszt
1 tk sütőpor

A töltelékhez:
45 dkg málna
1 ek liszt
2 ek zsemlemorzsa
10 dkg fehércsokoládé (durvára vágva)

A morzsához:
6 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
6 dkg liszt
40 dkg hámozott mandula
5 dkg cukor
1 csipet só
fél csomag vaníliás cukor
porcukor a díszítéshez

A tészta elkészítéséhez a vajat a cukorral, a tojásokkal és a sütőporral elkevert liszttel símára keverjük . Egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és belesímítjuk a tésztát, a tetejét pedig megszórjuk zsemlemorzsával. A megmosott, jól lecsepegtetett málnát összekevrjük a durvára vágott fehércsokoládéval és megszórjuk 1 ek liszttel. A málnás-csokis tölteléket egyenletesen elterítjük a tésztán, majd elkészítjük a morzsát. Ehhez a puha vajat, a lisztet, az apróra vágott mandulát, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy tálban addig keverjük, míg morzsás állagot nem kapunk. Ezt rászórjuk a töltelékre és a süteményt 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb: 45-60 percig sütjük, ha szükséges, akkor takarjuk le a tetejét alufóliával, nehogy megégjen. Amikor megsült, hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk és megszórjuk porcukorral.

Májkrémes-tojásos melegszendvics krém


Ezt a melegszendvicset még egy általános iskolai barátnőm anyukája készítette anno. Annyira ízlett, hogy el kellett kérnem a receptjét. Azóta is őrzöm és rendszeresen készítem. Ez az étel abba a katageróiába tartozik szerintem, ami ronda, de finom. És a hozzávalókat tekintve is furcsa lehet elsőre, de ígérem, hogy finom!

Hozzávalók: (kb: 6 db fél zsemléhez)
10 dkg májas (szerintem a Gyulai májasból a legjobb)
2 db tojás
2-3 ek tejföl
1-2 ek margarin
1 tk mustár
2 tk ketchup

bors
oregano

a tetejére:
sajt
paradicsom
oregano

A tojásokat keményre főzöm, majd villával jól összetöröm. Összekeverem a májkrémmel, a tejföllel, margarinnal, mustárral, ketchuppal, sóval, borssal, oreganoval és egy pici reszelt sajtot is teszek bele. A kész krémet a zsemle szeletekre kenem és jól megszórom reszelt sajttal. A tetejére paradicsom karikálat teszek és egy kicsi oreganot is. Előmelegített sütőben megsütöm, amíg a sajt rá nem olvad a tetejére.

2010. június 29., kedd

Batyuban sült hal




Ez a recept igazából több recept kombinációjából állt össze, amikor egyszer halételes recept után kutattam. A sok hagymától nem kell megijedni, miután megsül, nem lesz erős a hagyma íze benne.

Hozzávalók adagonként/batyunként:
1 szelet tengeri halfilé (én hekk filét használok hozzá)
1 gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma
1 szál újhagyma
2 ek margarin

bors
petrezselyem
1 közepes méretű burgonya

A burgonyát felteszem héjában főni. A fokhagymát és a vöröshagymát apró kockákra, az újhagymát pedig karikára vágom. A halszeleteket sóval, borssal fűszerezem. Ha a krumpli megfőtt, akkor megszabadítom a héjától és vastagabb karikákra szelem, majd egy jókora darab alufóliára teszem őket 2 sorban egymás mellé. (én egy pici olíva olajat szoktam a krumplik alá tenni, hogy ne ragadjon hozzá a fóliához) Picit megsózom, majd ráfektetem a halszeletet. Ha kell, akkor eldarabolom a halat, hogy ráférejen a krumpli karikákra kényelmesen. Majd erre halmozom a nem kevés hagymát és az olvasztott margarinban elkevert petrezselymes "szaft"-tal meglocsolom. (én ebbe is szoktam sót, frissem őrölt borsot tenni) A fóliának a sarkait összefogom és összecsomagolom. Előmelegített sütőbe teszem a kész batyukat és kb. 40-50 perc alatt készre sütöm a halat. Tányérra téve, de a batyuban szolgálom fel a megsült halat.

2010. június 28., hétfő

Habos túrós pite


Egy nagyon finom, túrós sütemény... Nagyon omlós tésztával, puha túrós krémmel a tetején. Kell ennél több??? Jó sok falat belőle, más semmi! :-)

Hozzávalók a tésztához:
10 dkg zsír (lehet margarin is, de zsírral az igazi)
20 dkg liszt
5 dkg cukor
2 tojás sárgája

A tetejére:
25 dkg túró
15 dkg cukor
2 kávéskanál vanília aroma (vagy egy fél rúd vanília belseje, úgy még finomabb)
3 tojás
1 evőkanál tejföl
 A kenéshez: baracklekvár

A tésztához valókat összegyúrjuk. Ha nem akar összeállni, akkor egy kevés tejföl adható hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen.
Lisztezett deszkán tepsi méretűre (25x35) nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Baracklekvárral megkenjük a tésztát.
A tetejére a túrós krémet is összeállítjuk, amihez a túrót a cukorral, a vaníliával, a tejföllel és a tojások sárgájával összekeverjük (jó szolgálatot tehet a botmixer). Végül hozzákeverjük óvatosan a 3 tojás (én hozzátettem a tésztából kimaradt 2 tojás fehérjét is) kemény habját. Ráöntjük a tésztára, majd 180 fokos előmelegített sütőben kb 25 percig sütjük

Tipp:
Aki szereti reszelt citrom héjat is tehet a krémbe.

Mustáros kéregben sült csirkemell


Ez az egyszerű és gyors recept úgy született, hogy éppen nem nagyon volt itthon semmi. Viszont volt csirkemell és mustár. Azóta az egyik kedvenccé nőtte ki magát, főleg a gyerkőc rajong érte.

Hozzávalók:
40-50 dkg csirkemell egészben
3-4 gerezd fokhagyma
3 tk magos mustár
3 tk mustár (síma)

bors
margarin
fél dl fehérbor

A csirkemellet lemossuk, szárazra töröljük. A szeletekre vágott fokhagymával sűrűn megtűzdeljük. Sózzuk, borsozzuk egy picit, majd az előzőleg összekevert mustárokkal szépen bekenjük a csirkemellet. Én ezt a már előre margarinnal kikent tűzálló tálban szoktam megtenni. Öntök hozzá finom fehérbort, majd lefedve előmelegített sütőbe teszem. Ha már megpuhult a husi, akkor leveszem a fóliát róla és kicsit megpirítom.
Mi krumplipürével szeretjük a legjobban és a szafjtával meglocsolva.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails