2014. november 14., péntek

Az alj nélküli túrós sütemény



Nagyon szeretem a túrós sütiket és az utóbbi időben szinte csak ilyen süteményeket készítettem (ahogy visszanéztem a fotókat, akkor jöttem rá), majd hozom is őket szépen, sorban. Ezt a lepényt vagy pitét, kinek hogy tetszik - bár szerintem az alj nélküli a legjobb kifejezés, ugyanis nem készítünk hozzá külön tésztából sem alját, sem tetejét - a Kifőztük magazin novemberi számában láttam, Szepyke készítette. Az én ízlésemhez igazítva még egy kis cukrot elbírt volna, de ezt utólag a porcukorral való megszórással pótoltam. Így pont jó volt, de legközelebb egy kicsivel több cukrot fogok a "tésztába" tenni.

Hozzávalók: (a recept 25*25 cm-es magas falú tepsihez szól)
50 dkg túró
1 nagy pohár tejföl (45 dkg)
8 tojás
7 evőkanál liszt
7 evőkanál cukor (ebből 1 evőkanál - vagy egy kis zacskó - lehet vaníliás cukor is)
10 dkg vaj
egy citrom reszelt héja

A túrót összekeverjük (én kézi mixert használtam) a tejföllel és egyenként belekeverjük a tojásokat is. Hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, a puha vajat, majd alaposan összekeverjük az egészet.
Vajjal kikenjük a tepsit és beleöntjük a túrós masszát majd 170-180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Érdemes azért tűpróbával ellenőrizni.
Mindenképpen forrón szeleteljük fel a tepsiben és úgy hagyjuk kihűlni a süteményt.
Porcukorral megszórva tálaljuk.



2 megjegyzés:

teller-cake írta...

Ez az egyik nagy kedvencem, gusztára készítetted! :-)

Eszter írta...

Köszönöm! ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails