Említettem már, hogy mennyire imádjuk a szendvicseket? Férjnek nagy specialitása, hogy hihetetlenül finom variációkban képes ezeket elkészíteni, már-már tökélyre fejlesztve. Tehát volt kitől tanulnom és igyekszem is gyakorolni és erre a tudásra (is) szert tenni. Ez a szendvics is ennek a következménye, na meg az, hogy Fűszeres Eszternél (Fűszer és Lélek) leltem rá erre a receptre. Igazából mi sok ilyen és hasonló nagyszerű szendvicset készítünk otthon (szigorúan csak a két kezes szendvicsek az igaziak, ellentmondásnak helye nincs ;-) ), de eddig eszembe sem jutott, hogy ezt közölni lehetne a blogon, de elképzelhető, hogy nálam is fellelhető lesz majd a továbbiakban néhanapján egy-egy változat.
Ez a szendvics egy amerikai eredetű finomság, de nézzünk róla egy kis történelmi áttekintést:
A Reuben szendvics egy meleg szendvicsféleség szeletelt hússal, (savanyú)
káposztával, svájci sajttal, dresszinggel, például az amerikai-orosz
narancsos majonézzel készítve. Mindezeket az összetevőket klasszikusan
rozskenyér szeletek közé helyezik és úgy grillezik. Számos variációja
létezik, mint a Rachel, a Blue, a Grouper, vagy akár a Virgin. A Rachel
verzióban a sózott marhahúst (hihetetlen mennyiséget, akár 20-25 dkg húst is beletesznek egy szendvicsbe) pastrami (a húst bepácolják majd füstölik és megfőzik) majd a savanyú káposztát pedig coleslaw (nyers káposztából készített majonézes saláta) helyettesíti.
A kék
(Blue) változatban kéksajtos dresszinget találunk, a Floridára jellemző
Grouper pedig abban tér el, hogy a sózott marhahús helyett halat
találunk és a savanyú káposzta is nem ritkán az amerikai káposztasaláta,
vagyis a coleslaw. A Virgin Reuben vegetáriánus, benne a húst bőséges
sajtmennyiség helyettesíti.
A Reuben szendvics keletkezését illetően
sokféle dátummal találkozhatunk. Közülük a legkorábbi történet 1914-re
datálja az első szendvics elkészítését.
Patricia B. Taylor, a Reuben’s Restaurant and Delicatessen
alapítójának Arnold Reuben (1883-1970) étterem tulajdonosnak a lánya
szerint atyja készítette az első Reuben szendvicset 1914-ben. A történet
szerint egy késői estén Charlie Chaplin egyik vezető színésznője
érkezett az étterembe és így szólt: “Reuben, készíts nekem egy
szendvicset, valamit, mert olyan éhes vagyok, hogy egy téglát is
megennék.” Ő vett egy vekni rozskenyeret, vágott belőle két szeletet,
majd az egyik szeletre Virginia sonkát, sült pulykát, svájci sajtot,
káposztasalátát (coleslaw) és az étterem specialitását, orosz
dresszinget” halmozott és lefedte a második szelet kenyérrel.
Felszolgálta a hölgynek, aki így szólt: “Reuben, ez a legjobb szendvics,
amit valaha is ettem, nevezheti “Annette Seelos Special”-nak, mire
Reuben így válaszolt, “Dehogy nevezem, “Reuben’s Special”-nak fogom
hívni.”
* Az orosz dressing a 19. század végének
amerikai szüleménye. majonéz és ketchup keveréke, amit többnyire tovább
fűszereznek, tormát, cseresznyepaprikát, hagymát is adnak hozzá. (forrás: http://www.foodandwine.hu/)
További elméletek szerint a szendvicset valamikor az 1930-as években
készítették először New York-i zsidók.Van legenda, mely szerint Reuben Kulakofsky Litvániából emigrált zsidó szakács volt a feltalálója, aki pókerjátszmákra készítette a szendvicset. (forrás: Fűszer és Lélek)
Szeretem az ilyen nagy múltra visszatekintő és legendákkal körülvett ételeket és bizonyíték arra, hogy valamit tudtak és még ma is népszerű, ugyanis New Yorkban már több, mint 80 éve nagy népszerűségnek örvend ez a szendvics (és változatai).
Én egy hangyányit azért változtattam a recepten, de fentebb olvashatjátok az eredetit is, így mindenki kedve szerint elkészítheti, de most nézzük az én változatomat:
Hozzávalók: (szendvicsenként)
1 rozsos zsemle
2 nagy szelet sonka
csípős csalamádé
vaj/margarin
egy nagy adag ementáli/pannónia sajt reszelve
Ezersziget-öntet
Az Ezersziget-öntethez hozzávalók: (kb 4-6 db szendvicsre elegendő)
1 kis pohár natúr joghurt
1 evőkanál tejföl
fél fej vöröshagyma reszelve
fél gerezd fokhagyma reszelve
só, bors
1 evőkanál majonéz
1 evőkanál ketchup
1 kávéskanál pirospaprika
kevés citromlé
kevés porcukor
A hozzávalókat összekeverem és ízlés szerint sóval, borssal, citromlével és cukorral ízesítem.
A szendvics összeállítása:
A zsemle mindkét oldalát megvajazom, majd az aljára halmozok egy adag csalamádét. Erre kanalazom az öntetet és ráfektetem a sonka szeleteket. Bőven megszórom a reszelt sajttal majd ráborítom a zsemle tetejét.
Előmelegített sütőben csak addig sütöm, amíg a sajt megolvad a szendvicsben.
1 megjegyzés:
Ajjaj, ez milyen kísértés:) De nekem nem nagyon szabad:)
Megjegyzés küldése