A kapribogyóról mindig az a leves jut eszembe legelőször, amit anyukám szokott készíteni. Imádom és nem vagyok ezzel egyedül. Biztosan tudjátok milyen az, amikor elkészítesz egy ételt, de az soha nem lesz olyan ízű, mint amit anya készít otthon. Így van ez ezzel a levessel is. A legkedvencebb ételeim között van és majd egyszer megosztom veletek ezt a receptet is. ;-) Visszakanyarodva a bejegyzéshez és a szóban forgó ételhez,- ami szintén kapribogyós- egy finom, sült halról van szó. Előszeretettel fogyasztjuk hasonló ételekhez a hekk filét (és nem érdemes a Pangasius-t használni hozzá!).
Ám egy pár szót a kapribogyóról is ejtsünk:
Borsószem méretű bogyócskák, melyekről sokan nem tudják, hogy valójában
virágbimbók. Kitűnő ízesítője halaknak, szárnyasoknak, salátáknak.
A kapri nem más, mint a tövises kapricserje apró, borsószem méretű virágbimbója. A cserje 1,5 méter magasra nő és jellegzetes, szív alakú levelei vannak. Már az ókor óta használják ízesítésre. Fanyar, jellegzetes ízét
sokan szeretjük. A kapri Elő-Indiából származik, a Földközi-tenger
vidékén mindenhol termesztik, jól tűri a szárazságot és a kisebb
fagyokat is. Olaszországban rengeteg helyen találkozhatunk vele, házak
repedéseiben is élősködik. Az egyes kapribogyófajták elnevezése mérettől
függően eltérhet.
A kora reggel szedett, még ki nem nyílt virágokat májustól október elejéig szedik.
Glikozidtartalma miatt íze nagyon keserű, csak egyhetes sós áztatás
után lehet fogyasztani. Ecetes lében, sós vízben vagy olívaolajban
tartósítják, elnevezése is ettől függ: sós kapri, ecetes kapri vagy olajos kapri kapható. Apró üvegekben, fiolákban hozzák forgalomba.
A kapribogyó nagyon fontos paramétere: a mérete. A különböző méretű bimbókat különböző néven hozzák forgalomba, a legkisebbek a legértékesebbek, méretük 7mm-től 14 mm-ig terjed.
Kapribogyó és a már kifejlett kaprigyümölcs:
|
(fotó: mindmegette.hu) |
Vigyázat! Hamisítják!
A mocsári gólyahír, a sarkantyúvirág is helyettesítheti a kaprit, de a hamis kaprik közül az egyik legfinomabb a medvehagymakapri.
Készülhet még kaprihoz hasonló ízesítő vadszázszorszépből,
seprűzanótból, de akár a pitypang még fiatal virágaiból is. A kapri étvágyat csinál és serkenti az emésztést.
(forrás: mindmegette.hu)
Hozzávalók:
fejenként egy nagy szelet hekk filé
frissen facsart citromlé
hal fűszerkeverék
szárított metélőhagyma
kapribogyó és kaprigyümölcs vegyesen (kapribogyóból halszeletenként kb 1 teáskanálnyi és egy pár darab kaprigyümölcs)
Fagyasztott hekk filé esetében először kiolvasztjuk a halat, majd lemossuk és szárazra töröljük. Fűszerezzük, majd egy teflon serpenyőben egy kevés olajon szép pirosra sütjük az egyik oldalát. Amikor megfordítjuk, akkor kezdődik az ízesítése. Meglocsoljuk frissen facsart citromlével és amikor már majdnem készen van, hozzáadjuk a kaprikat és rázogatva készre sütjük a halszeleteket.
A burgonyapürét a szokott módon elkészítjük, majd egy kevés olajban 2-3 gerezd, nagyon apróra darabolt fokhagymát kisütünk és a kész burgonyapürére szórjuk.