Még a tavalyi Kifőztük Karácsonyba készült (itt megjegyezném, hogy idén Karácsonykor is van a Kifőztüknek adománygyűjtő akciója) ez a receptem, de akkor valamiért elmaradt, hogy posztoljam a blogban. Így most ezt szeretném mindenféleképpen pótolni. Mivel már csak 1 hét van Karácsonyig, pont aktuális ennek a nagyszerű receptnek a pótlása. :-)
A lazac azon nagyon finom ételek közé tartozik, amit nem
minden hétköznap eszik az ember. Azonban Karácsonykor nagyon elegáns és finom
fogást készíthetünk belőle. Előnyére válik még az is, hogy gyorsan
elkészíthető, így nem kell órákat szánni az elkészítésére.
Hozzávalók: (4 főre)
4
vadlazac steak
40 g
vaj
1
evőkanál olaj
só
frissen
őrölt bors
20 dkg zöldbab
Hozzávalók
a mártáshoz:
3 db főtt
tojás
2 tojás
sárgája
2 dl
olaj
2
teáskanál mustár
porcukor
2
teáskanál ecet
20 g
kapribogyó
50 g csemege
uborka
só
bors
1
teáskanál tárkony
1
evőkanál petrezselyem
10 g
vöröshagyma
tejszín
a hígításhoz
Először
a mártást készítjük el, amelyhez kikeverjük a majonézt. A tojások sárgájához
hozzákeverjük a mustárt, majd folyamatos keverés közben-robotgéppel vagy kézi
habverővel- nagyon óvatosan cseppenként adjuk hozzá az olajat. Amikor az olaj
felét belekevertük, vékony csíkokként adagoljuk tovább folyamatosan keverve
közben. Ízesítjük sóval, borssal, ecettel és egy kevés porcukorral ízlés
szerint.
A
vöröshagymát, a kapribogyót és az uborkát apróra vágjuk, a tojások sárgáját
villával összetörjük. A főtt tojások fehérjét vékony csíkokra vágjuk, majd
ezeket a hozzávalókat összekeverjük a majonézzel. Finomra aprított tárkonnyal
és petrezselyemmel ízesítjük. Az így kapott sűrű mártást egy kevés tejszínnel
hígíthatjuk. Hűtőbe tesszük, amíg megsütjük a lazacot, hogy összeérjenek az
ízek.
A
lazacokat mossuk le, majd töröljük szárazra. Ha még rajta lenne a bőre, akkor
egy éles késsel hántsuk le. Sózzuk és borsozzuk meg. A vajat és az olajat
hevítsük fel egy serpenyőben majd a lazacok mindkét oldalát süssük pár perc
alatt szép pirosra. Ügyeljünk arra, hogy csak egyszer fordítsuk meg a
szeleteket a sütés közben, nehogy szétessenek. Gyönyörűen lehet látni sütés
közben, ahogy a lazac átsül. Elég pár perc, nem szabad túlsütni, kiszárítani.
A roppanósra
főtt zöldbabbal és a mártással együtt tálaljuk a lazacot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése