2011. május 31., kedd

Lego torta (fázisfotókkal) vanília krémmel



Ez a torta egy Lego rajongó nagyfiúnak készült az óvodás ballagására és névnapjára.
17 szeletes volt, vanília ízű töltelékkel, amit Krickynél találtam, természetesen egy kicsit módosítva azt.
A figura most teljes egészében marcipánból készült. Nem mondom, hogy nem izzadtunk együtt a bevonóval, de a hűtő és a mélyhűtő jó szolgálatott tett erre (is).
Próbáltam egy pár fázisfotót készíteni közben több-kevesebb sikerrel. Nyilván a fényviszonyok sem voltak a legjobbak már késő este, de azért a lényeg látszódik.
A végső fotó is csak futtában készült, így se háttér, se jól beállított fotó. Ilyen is kell néha.
(a Lego figura kb 12-13 cm magas volt)


Hozzávalók a vanília krémhez: (2 adagot készítettem ehhez a tortához)
3,5 evőkanál kukoricakeményítő
3-4 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
4 dl tej
5 dkg vaj
1 evőkanál porcukor
1/2 rúd vanília


A keményítőt összekeverem a cukrokkal, félbevágom a vanília rudat, kikapargatom a belsejét egy kés segítségével, majd összefőzöm a tejjel folyamatos kevergetés közben, amíg sűrű pudingot kapok. Kiveszem a végén a vaníla héját és megvárom, amíg kihűl.
A porcukorral kihabosított puha vajat a kihűlt pudinghoz keverem robotgéppel, majd megtöltöm a krémmel a tortát.


1. kép: A betöltött (pár órát ezután a hűtőben pihentetjük) torta faragása. Az oldalakat egyenesre vágjuk
2. kép:A tortát vajkrémmel kenjük be, mehet a hűtőbe megint egy kis időre, azután egyenesre símítjuk a krémet. Jó szolgálatot tesz egy nedvesített kenőkés.
3. kép: A torta burkolása. Először a tetejét, majd az éleket, legvégül az oldalára símítjuk a borítást. A felesleget levágjuk.
4. kép: Méretre vágott pálcákat (jelen esetben hurkapálcika) szúrunk a tortába, ahová majd a következő szint jön, így stabilabb lesz a torta, jobban meg tudja tartani egyik emelet a másikat. Érdemes egy kartonból kivátott lapot a torta alá tenni (az emelet alá), ami egy 0,5-1 cm-rel kisebb a tortánál, ez is tartást biztosít.
Miután rákerült a legfelső emelet, abba is szúrunk egy méretre vágott pálcikát, így azt is rögzítjük, hogy ne csúszkáljon a tetején a legfelső szint.

13 megjegyzés:

Bianka írta...

Fantasztikus

egycsipet írta...

Szuper lett - ismét! :)))

Eszter írta...

Köszönöm szépen! :-)

Gabi, a tortatanonc írta...

Nagyon jó! A lego figura olyan, mint egy igazi, a színe és a formája is!
Ahogy látom, nagyon megy a szögletes torta burkolása! A vanília krémet megjegyzem! :)

Eszter írta...

Gabi! Köszönöm szépen! Menne a burkolás, ha nem lenne ezer fok. És ennél már csak melegebb lesz (elvileg). :-O De gyúrok, gyúrok rá! ;-)

Kati írta...

Hát ez egyszerűen csodás.

giovanna írta...

supeeeer!!!!! felicitari! amazing!!!

M@rti írta...

Nagggyon jóóó! Azok a "bütykök" miből vannak? Egyesével burkoltad őket? Szépek a színek is!

Ditta tortái írta...

Hú Eszter ez nagyon jó lett,nagyon szépen elkészítetted!

Kricky írta...

Nagyon-nagyon jó lett! ügyes vagy! a figura különösen jó!

Eszter írta...

Kati! Köszönöm szépen!

giovanna! Thank you! ;-)

M@rti! A bütykök csak formázva vannak, nincsennek megtöltve.

Ditta! Köszönöm szépen!

Kricky! Köszönöm Neked is! ;-)

flozsuk írta...

Ez nagyon jo :)... ugyesen megcsinaltad, szuper a kis figura... jok a fazisfotok, jo latni neha mi rejtozik a fondant/marcipan alatt. A meleggel nekem is sok gondom van, neha szivesen beulnek a hutobe dolgozni :))

Névtelen írta...

Szia Eszter!

Nagyon szép! A Lego nálunk is népszerű! Hol vetted a marcipán tömböt? Én egyszerűen nem találtam eddig sehol...Köszi!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails