2016. február 22., hétfő

Szilvi-féle pisztáciás sajtkrém


Kedvenc Szomszédasszonyom készített ilyen krémet jobban mondva sajtgolyót. Eredetileg úgy szól a fáma, hogy golyócskákat formázunk belőle, de ez bizony jobb szerintem kenceként. Friss, ropogós kenyérrel vagy akár pirítóssal még nagyobbat üt (azért bevallom, hogy aprított pisztáciába hempergetve is igen mutatós tud lenni). Szóval az úgy történt, hogy Ő készített ilyet először, aztán újra és én szerelembe estem (bár már a legelső alkalommal is). A receptet gyorsan bezsebeltem és már el is készítettem ezt a finomságot. Íme, most megosztom veletek is. Ki ne hagyjátok! ;-)

Hozzávalók:
20 dkg sajtkrém (tejszínes tömlős sajt is jó)
1 teáskanál frissen aprított petrezselyem
egy nagyobb méretű kápia paprika (vagy finom piros húsú) fele apróra kockázva
8 dkg pisztácia (egy kis zacsis)

bors

A paprikát egészen apróra kockázzuk, a pisztáciát megszabadítjuk a héjától és apróra daraboljuk.
A sajtkrémet összekeverjük a paprikával, a petrezselyemmel a pisztáciával és sóval, borssal ízesítjük.
Ha ki tudjuk várni, akkor tegyük hűtőbe egy fél órára vagy akár egy órára, hogy összeérjenek az ízek.






2016. január 18., hétfő

Sajttal töltött sörkifli


 Ez a sörkifli szerelem, de nagyon. Emlékszem, hogy régebben neki sem álltam szívesen egy kelttésztának. Kár volt, mert sok finomságról "lemaradtam". Most viszont bepótolok mindent. :-)
Nem nagy macera, nem kell nagyon vacakolni vele és mesés lesz a végeredmény.

Hozzávalók: (62 darabhoz)
50 dkg finomliszt
50 dkg rétesliszt
fél liter tej
7 dkg friss (ez fontos, nem jó a szárított) élesztő
2 teáskanál cukor
2 csapott evőkanál só
2 dl napraforgó olaj
20 dkg sajt
1 tojás a kenéshez
szezámmag a tetejére


Egy nagyobb tálba mérjük a tejet, az olajat, a cukrot és langyosra melegítjük majd belemorzsoljuk az élesztőt és 10-15 percig állni hagyjuk.
Egy nagyobb tálba mérjük a liszteket és a sót majd a felfutott élesztőt hozzáöntjük. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, letakarjuk és langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb 1 óra alatt).
A sajtot 64 db 1x1 cm-es darabkákra vágjuk.
A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és egyenként átgyúrjuk a gombócokat, majd kb fél cm vastag kör alakúra nyújtjuk lisztezett deszkán. A kinyújtott tésztát 16 egyenlő részre vágjuk (elő a pizzavágóval). A hosszabbik végükhöz helyezünk egy kocka sajtot és szépen feltekerjük őket.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és még egy 20 percig kelesztjük őket. (addig érdemes előmelegíteni a sütőt)
Ha újra megkeltek, akkor megkenjük őket a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
170 fokra előmelegített sütőben, kb 20 perc alatt megsütjük őket.
Szerintem finomabb, ha éppen csak pici színt kapnak.



Forrás: tavolainpiazza

2015. október 30., péntek

Gyümölcsök Halloweenre



Ma is hoztam egy Halloween-re készíthető ötletet méghozzá olyat, ami gyümölcsből készíthető. Nem is igazán recept. Mindenképpen vonjuk be a gyerkőcö(ke)t is a készítésbe! ;-)

A mandarin tökökhöz nem lesz másra szükségünk csak arra, hogy meghámozzuk a gyümölcsöt és egy paprikának levágjuk a szárát és a tetejébe helyezzük.

A banánokhoz pedig a szemeket és a szájukat olvasztott csokoládéból készítsük el.

Jó készülődést kívánok Mindenkinek! ;-)

2015. október 29., csütörtök

Múmia süti Halloweenre




Tavaly már írtam ITT a Halloween eredetéről és a hagyományokról. Több sütit is találtok, mint például a boszorkányujj vagy sütés nélküli desszerteket esetleg ötleteket italok felszolgálására.

Most egy sós sütit hoztam. Egyszerű, mert csak leveles tésztára lesz hozzá szükségünk. Gyermekek és felnőttek körében is nagy sikert arat. ;-)

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
pizza krém (ez finomabb, ha házilag készítjük el az én bevált szósz receptem: itt)
mag nélküli -szeletelt- olívabogyó (a szemeknek)
tojás a kenéshez

A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk és egy keveset levágunk belőle, kb az egy harmadát (ezt félretesszük), ebből "öltöztetjük" majd fel a múmiákat. A tésztát megkenjük a szósszal és a félretett tésztából vékony csíkokat vágunk. Ezekkel befedjük a tésztát majd egy nagyobb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a múmiákat.
A felszeletelt olívákból mindegyikre kettőt teszünk, ezek lesznek a szemek.


Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, megkenjük a tészta csíkokat a felvert tojással (ez a lépés ki is hagyható) és előmelegített sütőben világos színűre sütjük őket.




2015. október 19., hétfő

A legjobb dolog ami a maradék húslevessel történhet


Biztosan járt már más is úgy, hogy megmaradt a húslevesből a zöldség és a finom leve. Sajnáltam kidobni. Már van a fagyasztóban lefagyasztva leve, így ez sem volt opció. Viszont a zöldségeket kiszedve és némi húsleves lével hígítva nagyon finom krémlevest készítettem belőle.
El tudom képzelni még felturbózva fűszerekkel. Most nem tartottam rá igényt, mert nagyon finom volt frissen őrölt borssal és egy kis csípős olajjal meglocsolva, sajtos pirítóssal tálalva.

Hozzávalók: (2 főre)
2 darab főtt répa
1 nagyobb főtt fehérrépa
1 közepes méretű főtt krumpli
2 darab főtt fokhagyma

A zöldségeket egy edénybe szedjük és egy kevés levet merünk rá a húslevesből. Botmixerrel turmixoljuk és tovább hígítjuk a leves levével ha szükséges.
Összeforraljuk az egészet és tálaláskor frissen őrölt borssal és sajtos pirítóssal tálaljuk.


Tipp:
- Tetszés szerint más zöldségeket is rakhatunk még bele ha megmarad.
- Tálalhatjuk levesgyönggyel vagy egyszerű pirított kenyérkockákkal is.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails