2014. október 16., csütörtök
Currys-tejfölös karfiolpörkölt nokedlivel
Ez volt az első találkozásom a karfiolpörkölttel. Egészen biztos alapokra fektettük ezt a barátságot, mert számomra nagyon kedves ízvilág alakult ki a tányérban. A currytől izgalmas íze lett a karfiolnak és a tejföl pedig kellően lággyá tette az összhatást. A pirított szezámmag, amivel megszórtam a tetejét már csak hab volt a tortán. :-) Én nokedlit választottam hozzá köretként, de szerintem rizzsel vagy főtt tésztával is megállná a helyét. Így azért mindenképpen egy jó kis tartalmas ételt sikerült elfogyasztanom, kellemes ízvilággal.
Hozzávalók: (2 főre)
1 közepes méretű karfiol
1 kis fej vöröshagyma
1 kis pohár tejföl
só
őrölt bors
curry
őrölt fűszerpaprika
1 csapott evőkanál liszt
A karfiolt falatnyi méretű darabkákra szedjük és enyhén sós (vegetás) vízben megfőzzük. Figyeljünk arra, hogy ne főzzük szét, még inkább keményebb állapotban szűrjük le.
A vöröshagymát apróra kockázzuk és egy kevés olajon üvegesre pároljuk. Kevés vizet öntünk hozzá és egy kicsit szétfőzzük a hagymát.
A tejfölt összekeverjük a liszttel és egy kevés vizet adunk hozzá, hogy (nagyjából) csomómentesre el tudjuk keverni.
Lehúzzuk a tűzről a hagymát és egy kevés őrölt fűszerpaprikát teszünk hozzá majd egyből hozzáadjuk a tejfölt, hogy ne égjen meg a paprika és alaposan elkeverjük. Visszatesszük a tűzre majd tovább ízesítjük sóval, őrölt borssal és kb egy kávéskanálnyi curryvel. Egy pár perc alatt összeforraljuk és ha szükséges, akkor vizet önthetünk hozzá. Legvégül beletesszük a megfőtt karfiol falatkákat és óvatosan egyet keverünk rajta, hogy a karfiolokat mindenhol érje a tejfölös szósz. Nem szabad tovább kevergetni, nehogy széttörjön a karfiol. Fedővel lefedjük és egy kis ideig állni hagyjuk.
Amíg a pörkölt a fedő alatt pihen, addig elkészíthetjük a nokedlit és megpiríthatjuk száraz serpenyőben a szezámmagot, amivel tálaláskor megszórjuk az ételt.
2014. október 6., hétfő
45 perces kakaós csiga
Ez a kakaós csiga akár a villámgyors pogácsa édes párja is lehetne a blogon szereplő ételek közül.
Nagyon szeretem a kelt tésztás péksüteményeket is, de sokszor nagyon hálás tudok lenni ezekért a villám receptekért. Nem utolsó sorban azért, hogy rövid idő alatt is lehet finomságot sütni. A túrótól szuper könnyű lesz a tésztája és semmi nagy extrát nem kíván az elkészítése sem. Az összeállítástól számítva a sütőből kivett, megsült, finoman illatozó kakaós csigáig 45 perc telt el. Nekünk nagyon ízlett.
Egészen biztos az is, hogy következő alkalommal másfajta töltelékkel is ki fogom próbálni.
Hozzávalók a tésztához: (16-18 darab közepes méretű csiga lesz belőle)
25 dkg túró
25 dkg liszt
fél dl tej
5 evőkanál étolaj
10 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
egy csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
1 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
3-4 evőkanál porcukor
1,5-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A túrót kézi mixerrel összekeverjük a porcukorral.
Egy tálba mérjük a lisztet, a sütőport és a sót, majd hozzászitáljuk a túróhoz. Kézzel alaposan összedolgozzuk és enyhén lisztezett felületen kb fél ujjnyi vastag, téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát. Megkenjük az olvasztott vajjal és rászitáljuk a cukros-kakaóport. A hosszabbik oldala mentén feltekerjük és kb 2 cm-es csigákat vágunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket és kb 15 perc alatt megsütjük.
Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy még akkor vegyük ki őket a sütőből, amikor világos színük van a csigáknak, akkor biztosan jó puha marad a tésztája.
Ha kihűltek, akkor porcukorral megszórva tálaljuk.
Recept innen: Gabriella kalandjai a konyhában és Gesztenye-Bonbon mánia
Címkék:
Sütemény
2014. szeptember 29., hétfő
Rakott krumpli revolúció
Avagy: amikor a rakott krumpli leves köntöst ölt. Amolyan tojás levesnek is mondható. Egy a lényeg, hogy mi imádjuk. Említettem már, hogy szeretjük a levest? ;-) Egy párszor egészen biztos. Szóval ez a leves is úgy született, hogy valami újdonságra vágytunk. Legyen tojásleves, de ne a szokásos változatban és turbózzuk fel egy kicsit. Ez, a számunkra szuper ízvilág született, ami majdnem teljesen a rakott krumpli ízvilágát idézi, sajt helyett egy kis répával. :-) Próbáljátok ki, megéri!
Hozzávalók: (4 főre)
2 vékony szelet húsos (Kolozsvári) szalonna
3 darab kisméretű krumpli
1 közepes méretű répa
4 keményre főtt tojás
1 kis pohár tejföl
só
őrölt bors
1 csapott teáskanál őrölt pirospaprika
A zöldségeket megtisztítjuk és egészen kicsi kockákra daraboljuk.
A húsos szalonnát szintén apróra kockázzuk és egy kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket is majd egy pár percig folyamatos kevergetés közben pároljuk. Megszórjuk a paprikával és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. Fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket.
Amíg a leves fő, addig a keményre főtt tojásokat félbevágjuk és a tojások sárgáját egy külön tálba tesszük és villával összetörjük. Hozzáadjuk a tejfölt és alaposan összekeverjük őket. A tojások fehérjét apró kockákra vágjuk.
Ha megfőttek a zöldségek, akkor egy merőkanál levest a tejfölös-tojás sárgájás tálba merünk és összekeverjük majd visszaöntjük a forrásban lévő levesbe folyamatos kevergetés közben. Hozzáadjuk a felkockázott tojás fehérjét és ha újra felforrt a leves, már tálalhatjuk is.
2014. szeptember 24., szerda
Grízes krémes
Egy könnyű kis sütemény receptet hoztam. Ez is mondhatni minden gyerek kedvence közé sorolható. Nem csak, hogy "tejbegrízes", de még kakaós is.
Előfordul, hogy valami olyan igazán tömény édességre vágyom, jó sok krémmel és igazán édes falatokra. Azonban van a másik oldal - ami azért gyakrabban fordul elő- amikor az a kritérium, hogy legyen sütemény, de ne túl édes, ne túl nehéz, valami kis könnyű finomság. Na, ez a süti pont olyan. :-)
Nálunk abszolút siker.
Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
9 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
1 teáskanál sütőpor
0,5 dl olaj
3 evőkanál víz
Hozzávalók a krémhez:
1,2 l tej
10 púpozott evőkanál búzadara
15 dkg porcukor
15 dkg porcukor
15 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
200 g vaj
A sütőt 170 fokra előmelegítjük és sütőpapírral kibélelünk egy 23*35 cm méretű tepsit.
Első lépésként elkészítjük a tésztát. A tojások fehérjéből kemény habot verünk a cukor felével. (érdemes a cukrot akkor hozzáadni, amikor félig már felvertük a habot). A tojások sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral és hozzákeverjük felváltva a vizet és az olajat. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, a sütőporral és a tojás sárgájás krémhez keverjük. Két részletben óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojások fehérjét és a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Kb 20 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Ha megsült, akkor kihűtjük és félbevágjuk a piskótát.
A krémhez felforraljuk a tejet a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a búzadarát. Kevergetve főzzük amíg besűrűsödik majd vízfürdőbe téve kihűtjük. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük és a kihűlt tejbegrízzel alaposan összekeverjük.
A félbevágott piskótára kenjük a tejbegrízes krém felét, befedjük a piskótával és a maradék krémet eloszlatjuk egyenletesen a tetején.
Kis kockákra szelve tálaljuk, kakaóporral megszórva.
2014. szeptember 22., hétfő
Török zöldségleves (Sebze Çorbasi)
Itt van az ősz újra és nálunk a leves szezon is beköszönt ilyenkor. Mi nagyon szeretjük egyébként is, ahogyan azt már többször is említettem, de olyan igazán melengető tud lenni egy borús napon a finom, meleg levest kanalazni.
Mostanában szeretek különböző nemzetek konyháiban nézelődni és recepteket szemezgetni. Ez a leves most a török konyhából érkezett, telis-tele finom zöldségekkel.
Hozzávalók:
2 sárgarépa
2 közepes méretű burgonya
5 nyers káposztalevél
1 zellergumó
1 póréhagyma
1 hagyma
1 csokor petrezselyem zöldje
5 dkg rizs
2 evőkanál paradicsompüré
5 dkg vaj
2 l húslé
só
Az apróra vágott hagymát, répát és zellert vajon előpároljuk. Felöntjük a húslével (vagy vízzel és ételízesítővel, vegetával ízesítjük). Megsózzuk majd belerakjuk a kockára vágott burgonyát, a felkockázott káposztát, a felkarikázott póréhagymát és az apróra darabolt petrezselymet. Közepes lángon lassú tűzön főzzük. Félidőben hozzáadjuk a rizst és készre főzzük a levest.
Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott friss kaporral.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)