2014. április 28., hétfő

Fehérrépa lángos


Nagyon megtetszett ez a recept amikor olvastam, bár voltak kétségeim, hogy ez valóban összehasonlítható-e a lángossal. Végül azt kell mondanom, hogy igen - pedig évente ha egyszer eszem lángost, akkor is lehet, hogy sokat mondok. Éppen ezért volt ez a recept csábító nekem. Lángos, de mégsem. Se liszt, se bő olaj, szóval nekem megtetszett. A kóstoláskor pedig még inkább.

Hozzávalók: (2 főre)
3 darab nagyobb méretű fehérrépa
1 tojás (szerintem elfért volna még 1 tojás, akkor lehet, hogy jobban összefogta volna)
1 gerezd fokhagyma

bors
olívaolaj a sütéshez
natúr joghurt és füstölt sajt a tálaláshoz

A fehérrépát meghámozzuk, feldaraboljuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát (vagy nagyon apróra daraboljuk fel) és sóval, őrölt borssal ízesítjük majd hozzáadjuk az enyhén felvert tojást is és alaposan összekeverjük.
Egy teflon serpenyőben felhevítjük az olajat és evőkanálnyi adagokat (érdemes lelapítani egy kicsit őket) halmozunk belőle. Mindkét oldalukat pirosra sütjük és papírtörlőre szedjük őket a tálalás előtt.
Még melegen, reszelt sajttal és natúr joghurttal tálaljuk.

(recept: PaleoHedonisták)

2014. április 24., csütörtök

Medvehagymás avokádókrém


Amíg lehet enni/venni friss medvehagymát használjátok ki! Sajnos most értem csak ide a blogra a medvehagymás receptekkel, de én még tegnap is vettem, úgyhogy beleférhet még. Ha esetleg már kifogytatok az ötletekből, akkor próbáljátok ki ezt a receptet is!

Hozzávalók: (2 főre)
1 darab érett avokádó
fél csokor medvehagyma
1 fél fej vöröshagyma lereszelve
1-2 evőkanál tejföl
fél tubus tömlős sajtkrém (natúr vagy zöldfűszeres, mind a kettővel finom)

bors


Az avokádót félbevágjuk, kiszedjük a magját, majd kikaparjuk a héjából és egy tálban villával pépesítjük.
Hozzáadjuk a reszelt hagymát és a megmosott, apróra darabolt medvehagymát. Összekeverjük a sajtkrémmel és a tejföllel (ezzel a sűrűségét is be tudjuk állítani ízlés szerint), majd sóval és borssal fűszerezzük.
Kenyérrel (akár pirítóson) vagy kifli karikákra halmozva tálaljuk.

2014. április 23., szerda

Medvehagymás zsír

Sajnos lassan vége a medvehagyma szezonnak, ezért érdemes eltenni belőle későbbre is annak aki nagyon szereti. Én ezt a verziót választottam, mert a gyerkőc is nagyon szereti.
Kenyérre vagy pirítósra kenve is nagyon finom.


Hozzávalók:
házi zsír (liba- vagy kacsazsírral a legfinomabb)
friss medvehagyma felaprítva

A zsírt megolvasztjuk, de nagyon vigyázzunk, hogy éppen csak folyósra. Vegyük le a tűzről, majd a nagyon apróra felaprított (előzőleg megmosott) medvehagymát keverjük bele a felolvasztott zsírba. Ha szükséges, akkor ízlés szerint sózzuk.
Alaposan kimosott kis üvegekbe töltsük és hűtőben tároljuk.

TIPP:
- Én kb 2 evőkanál zsírhoz fél csomag medvehagymát használtam fel.
- Miután kihűlt, érdemes hűtőbe tenni és míg vissza nem "szilárdul" teljesen a zsír kiskanállal érdemes felkavarni, hogy  medvehagyma ne ülepedjen le az aljára.
- Érdemes kisebb méretű üvegekbe tölteni, majd hűtőben tárolni.
- Botmixerrel is össze lehet turmixolni.

2014. március 19., szerda

Rigatoni alla spinaci e funghi avagy pirított gombás-spenótos tészta



Nem vitás, hogy imádom a tésztát. Ez az az étel, amit bármikor meg tudok enni, a sajtokkal egyetemben. :-)
Ez a tészta mondhatni "maradékhasznosításból" jöhetett létre. Egy kevés friss spenót, ami kimaradt és egy pár szem gomba a legújabb mániás besamel mártás imádatommal karöltve. Fenséges lett.

Hozzávalók: (2 főre)
Rigatoni tészta (természetesen készülhet más fajtával is)
fél fej vöröshagyma
1 marék friss spenót
6-8 darab közepes méretű csiperke gomba

bors
egy csipet kakukkfű
1 teáskanál vaj

a besamel mártáshoz:
1-2 evőkanál vajat vagy margarint megolvasztunk majd 1 csapott evőkanál lisztet egy kicsit megpirítunk rajta (érdemes kézi habverőt használni hozzá, hogy csomómentesre tudjuk keverni). kb 4 dl hideg tejet öntünk hozzá, először csak egy keveset majd a alaposan elkeverjük és mehet hozzá a többi is. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Sóval, egy nagyon kevés borssal és egy nagy csipetnyi őrölt szerecsendióval ízesítjük. Egy kis marék reszelt (most trappista) sajtot keverünk hozzá majd levesszük a tűzről. Ha nagyon sűrű lett, akkor egy kevés tejjel hígíthatjuk.

A tésztát megfőzzük. Amíg fő, addig elkészítjük a szószt.
Ehhez a spenótot megtisztítjuk (a szárait leszedjük és megmossuk) majd forrásban lévő vízbe tesszük 2 percre. Leszűrjük és amint lecsepegett, kinyomkodjuk a levét és apróra daraboljuk egy késsel.
A gomba héját lehámozzuk (ne mossuk meg, mert sok vizet szív magába) és felszeleteljük majd egy kevés olajon az apróra kockázott hagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombát és kevergetve megpirítjuk (ha szükséges, akkor egy nagyon kevés vizet önthetünk hozzá). Sóval, borssal és egy csipetnyi kakukkfűvel ízesítjük. Ha megpirult, egy kevés vajat teszünk hozzá.
A tészta összeállításához összekeverjük a gombát a spenóttal, majd az elkészült besamel mártáshoz öntjük. A megfőtt és leszűrt tésztához keverjük a szószt és tálaljuk.

2014. március 13., csütörtök

Villámgyors medvehagymás pogácsa (élesztő és tojás nélkül)



Ismét egy villámgyors pogácsa, ugyanis 1 óra sem volt az előkészületektől számolva a hihetetlenül finom illatokat árasztó pogácsák megsüléséig. Semmi extra, de a végeredmény az nagyon-nagyon finom! Szerintem. És a kóstolók szerint is. :-)
Tetszés szerint akár magokkal, akár más fűszerrel is elkészíthető, a medvehagymát is el lehet hagyni annak aki nem szereti.
Az eddig megsütött pogácsák közül nekem ez volt az, ami mondhatni másnap reggel még finomabb, omlósabb volt. Köszönhető ez a finom, házi libazsírnak. 

Hozzávalók: (nekem ebből az adagból 1 tepsi pogácsa sült ki)
30 dkg liszt (most tönkölybúza liszttel készült)
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg libazsír (vagy kacsazsír, vagy margarin...de a margarintól ne várjuk azt a csodát, amit a házi zsír ad)
1,5 dl tejföl
1 maréknyi friss medvehagyma apróra vágva
1 tojás sárgája a kenéshez, de ez el is hagyható

A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
A lisztet a sóval, a szódabikarbónával és a zsírral összemorzsoljuk majd beletesszük a tejfölt és a medvehagymát is és alaposan összegyúrjuk.
Lisztezett deszkán 1-1,5 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, berácsozzuk egy késsel a tetejét és kis méretű szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat amiket sütőpapírral bélelt tepsire teszünk.
A tetejüket megkenhetjük tojással és tetszés szerint sajttal vagy szezámmaggal, de egyéb más maggal is megszórhatjuk.
Kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails