2014. március 19., szerda
Rigatoni alla spinaci e funghi avagy pirított gombás-spenótos tészta
Nem vitás, hogy imádom a tésztát. Ez az az étel, amit bármikor meg tudok enni, a sajtokkal egyetemben. :-)
Ez a tészta mondhatni "maradékhasznosításból" jöhetett létre. Egy kevés friss spenót, ami kimaradt és egy pár szem gomba a legújabb mániás besamel mártás imádatommal karöltve. Fenséges lett.
Hozzávalók: (2 főre)
Rigatoni tészta (természetesen készülhet más fajtával is)
fél fej vöröshagyma
1 marék friss spenót
6-8 darab közepes méretű csiperke gomba
só
bors
egy csipet kakukkfű
1 teáskanál vaj
a besamel mártáshoz:
1-2 evőkanál vajat vagy margarint megolvasztunk majd 1 csapott evőkanál lisztet egy kicsit megpirítunk rajta (érdemes kézi habverőt használni hozzá, hogy csomómentesre tudjuk keverni). kb 4 dl hideg tejet öntünk hozzá, először csak egy keveset majd a alaposan elkeverjük és mehet hozzá a többi is. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Sóval, egy nagyon kevés borssal és egy nagy csipetnyi őrölt szerecsendióval ízesítjük. Egy kis marék reszelt (most trappista) sajtot keverünk hozzá majd levesszük a tűzről. Ha nagyon sűrű lett, akkor egy kevés tejjel hígíthatjuk.
A tésztát megfőzzük. Amíg fő, addig elkészítjük a szószt.
Ehhez a spenótot megtisztítjuk (a szárait leszedjük és megmossuk) majd forrásban lévő vízbe tesszük 2 percre. Leszűrjük és amint lecsepegett, kinyomkodjuk a levét és apróra daraboljuk egy késsel.
A gomba héját lehámozzuk (ne mossuk meg, mert sok vizet szív magába) és felszeleteljük majd egy kevés olajon az apróra kockázott hagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombát és kevergetve megpirítjuk (ha szükséges, akkor egy nagyon kevés vizet önthetünk hozzá). Sóval, borssal és egy csipetnyi kakukkfűvel ízesítjük. Ha megpirult, egy kevés vajat teszünk hozzá.
A tészta összeállításához összekeverjük a gombát a spenóttal, majd az elkészült besamel mártáshoz öntjük. A megfőtt és leszűrt tésztához keverjük a szószt és tálaljuk.
2014. március 13., csütörtök
Villámgyors medvehagymás pogácsa (élesztő és tojás nélkül)
Ismét egy villámgyors pogácsa, ugyanis 1 óra sem volt az előkészületektől számolva a hihetetlenül finom illatokat árasztó pogácsák megsüléséig. Semmi extra, de a végeredmény az nagyon-nagyon finom! Szerintem. És a kóstolók szerint is. :-)
Tetszés szerint akár magokkal, akár más fűszerrel is elkészíthető, a medvehagymát is el lehet hagyni annak aki nem szereti.
Az eddig megsütött pogácsák közül nekem ez volt az, ami mondhatni másnap reggel még finomabb, omlósabb volt. Köszönhető ez a finom, házi libazsírnak.
Hozzávalók: (nekem ebből az adagból 1 tepsi pogácsa sült ki)
30 dkg liszt (most tönkölybúza liszttel készült)
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg libazsír (vagy kacsazsír, vagy margarin...de a margarintól ne várjuk azt a csodát, amit a házi zsír ad)
1,5 dl tejföl
1 maréknyi friss medvehagyma apróra vágva
1 tojás sárgája a kenéshez, de ez el is hagyható
A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
A lisztet a sóval, a szódabikarbónával és a zsírral összemorzsoljuk majd beletesszük a tejfölt és a medvehagymát is és alaposan összegyúrjuk.
Lisztezett deszkán 1-1,5 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, berácsozzuk egy késsel a tetejét és kis méretű szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat amiket sütőpapírral bélelt tepsire teszünk.
A tetejüket megkenhetjük tojással és tetszés szerint sajttal vagy szezámmaggal, de egyéb más maggal is megszórhatjuk.
Kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
Címkék:
Medvehagyma,
Pogácsa,
Sós sütemény
2014. március 11., kedd
Paradicsomos halas tészta avagy gyors tésztavacsora
Sokszor előfordul, hogy tészta kerül az asztalra amikor valami gyorsan elkészíthető meleg vacsorát szeretnénk enni. Így történt ez a halas tészta is, ami tényleg extra gyorsan készül el.
Hozzávalók: (2 főre)
fél csomag széles metélt tészta
2-3 kis darab szardella filé (elhagyható)
1 doboz konzerv hal (jelen esetben szardínia, amit szálkamentesítve lett)
2 kis doboz paradicsom püré (kevés vízzel hígítva)
1 fél fej vöröshagyma
1 fél fej lila hagyma
só
bors
egy csipet szárított bazsalikom
A tésztát megfőzzük és amíg fő, addig elkészíthetjük a szószt.
Ehhez a hagymákat apróra kockázzuk, a halat szálkamentesítjük ha szükséges és apróra daraboljuk. Egy kevés olíva olajon megfuttatjuk a hagymát, majd a halakat is hozzáadjuk. Felöntjük a paradicsom pürével és egy kevés vizet is adunk hozzá. Fűszerezzük, majd egy pár perc alatt összeforraljuk az egészet.
Ha megfőtt a tészta, akkor a szószhoz keverjük és egyből tálaljuk.
Ízlés szerint sajtot vagy petrezselymet is szórhatunk rá tálaláskor.
2014. február 26., szerda
Csokoládé torta
Bogó már a múlt héten pénteken elkezdte mondogatni, hogy enne csoki tortát, majd a csokitorta utáni vágya egyre csak fokozódott. Végül szombaton megsütöttem Neki a hőn áhított csokitortát nagy örömére. Nagy segítségemre volt benne és alig várta, hogy végre elkészüljön. :-) A torta nagy sikert aratott és szőrén-szálán az utolsó morzsáig elfogyott. :-)
A csokoládé "díszeket" én készítettem rá. Nagyon egyszerűen: a csokoládét megolvasztjuk (gőz felett vagy akár mikróban) és sütőpapírra egy kiskanál segítségével kis korongokat csurgatunk. Amikor megszilárdult, (ehető) arany lüszterrel kentem át. Ha nincs ilyenünk otthon, akkor cukorgyöngyökkel is díszíthetjük vagy fehér csokoládéval kombinálva is nagyon mutatós lesz.
Hozzávalók:
Kakaós piskóta (arányosítva a tortaforma méretéhez)
20 dkg cukor
2 evőkanál tej
2 evőkanál víz
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
20 dkg vaj
3 tojás
kb 1,5 csapott evőkanál liszt
ízlés szerint rum vagy rum aroma
Egy vastag aljú edényben a cukrot összekeverjük az átszitált liszttel és kakaóval majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejet. Kézi habverővel összekeverjük majd alacsony lángon elkezdjük főzni (folyamatos kevergetés közben). Sűrű péppé főzzük a krémet majd pár perc rotyogás után levesszük a tűzről és kihűtjük.
A puha (!!!!) vajat (érdemes a hűtőből órákkal előbb kivenni vagy akár mikróba tenni egy kicsit) 1 evőkanál porcukorral kihabosítjuk robotgéppel. A vajat kis adagokban adagoljuk a kihűlt csokoládé krémhez majd alaposan kikeverjük.
Tipp: Én a krémet a piskótába töltés előtt mindig egy kicsit visszateszem a hűtőbe, hogy könnyebb legyen dolgozni vele.
Jó szolgálatot tehet az is, ha a 3 részre vágott piskótából visszatesszük a tortaformába az alsó szeletet, majd erre krémet teszünk, újra piskóta, krém és végül piskóta. Érdemes folpack-kal befedni és a hűtőbe visszatenni egy pár óra hosszára (akár egy éjszakára) így a vaj vissza tud szilárdulni egy kicsit. Egy késsel körbevágjuk, levesszük róla a tortakarikát és körbekenjük a maradék krémmel. Tetszés szerint feldíszítjük.
Elégedettség a csokitorta után :-) |
2014. január 28., kedd
Zalabia (arab mézes fánk)
A hagyomány szerint a farsangi kiadós lakomák célja az volt, hogy a természetet bő termésre serkentsék. Emellett talán az is állhatott a háttérben, hogy a böjti szezon előtt egy kicsit az emberek kiéljék gasztromán hajlamaikat és könnyebben viseljék a rájuk váró lemondásokat. A farsangi menü különféle húsokból készített tartalmas levesekből és sertéshúsból készült sültekből, kocsonyából és számos, szintén kevésbé kalóriaszegény édességekből állt.
Utóbbiak közt különböző réteseket, töltött kiflit is találunk, de a farsang legjellemzőbb étele napjainkban is a farsangi fánk. A fánknak a hagyomány szerint mágikus ereje van, a természeti csapásoktól védte meg a háziakat. (forrás: divany.hu)
Én most ezt arab fánk receptjét hoztam, amit kezdő fánk sütők (hozzám hasonlóan) is könnyedén el tudnak készíteni. A szaggatáshoz csupán 2 kanálra lesz szükség és igazán feldobja a fánkot ez a kardamonos, különleges ízvilágű szirup. Természetesen egyszerűen, csak porcukorral megszórva is nagyon ízleteses lesz a végeredmény.
Hozzávalók a tésztához: (én csak egy fél adagot készítettem el, az is kb 3-4 főre elegendő adag)
2,5 dl tej
2 evőkanál cukor
1 zacskó szárított élesztő (én friss élesztővel heyettesítettem, abból kb 3 dkg kell az egész adaghoz)
50 dkg finomliszt
egy csipet só
3 dl langyos víz
Hozzávalók a sziruphoz:
2,5 dl víz
25 dkg méz
1 narancs vékonyan lehámozott héja
3 szem zöld kardamon
A tésztához a tejet meglangyosítjuk és egy csipetnyi cukrot teszünk bele majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet, a sót, a cukrot összekeverjük a felfutott élesztővel és dagasztókaros kézi robotgéppel dolgozzuk össze úgy, hogy a langyos vizet folymataosan adagoljuk hozzá. (nem biztos, hogy az összes vízre szükségünk lesz, egy lány tésztát kell azonban kapnunk) 8-10 percig keverjük a tésztát majd kb 1 óra alatt a duplájára dagasztjuk. (Az eredeti recept szerint folpack-kal kell letakarni a kelesztés alatt. Nekem ez sikeresen és elég rendesen beleragadt, valószínű a lágy tészta miatt)
Amíg a tészta kel, addig a szirupot elkészítjük. Ehhez a vizet a mézzel és a narancs vékonyan (zöldséghámozót ajánlok hozzá) lehámozott héjával valamint a frissen kicsit megőrölt kardamonnal együtt, 15 perc alatt összefőzünk. Ha elkészült, akkor átszűrjük és kihűtjük.
A fánkok sütéséhez egy edényben kb 2 ujjnyi olajat melegítünk és 2 kanál segítségével (kb 6 cm átmérőjű) fánkokat szaggatunk az olajba. (egyszerre csak pár darabot süssünk). A fánkoat 2-3 perc alatt szép aranyszínűre sütjük (közben egyszer megfordítjuk őket) majd papírtörlőre szedjük őket. Tálalásig melegen tartjuk a fánkokat majd tálalás előtt megmártjuk őket a szirupban.
(forrás: Stahl)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)