2013. november 29., péntek
Tilápia filé koktélrákkal és sült citrommal
Egy nagyon pazar étel, hihetetlen ízélményekkel... Na ez tényleg az ízlelőbimbók kalandja. A hal természetesen tetszés szerint választható, hekk filé vagy akár lazac is szóba jöhet. A szardella, ami megbújik, mégis fantasztikus ízt kölcsönöz, a rákfalatkák és a sült paradicsom...a sült citromról meg ódákat tudnék zengeni. Érdemes a halra kenni belőle. Valami mesebeli történet ez az étel.
Mi steak burgonyával tálaltuk, természetesen más köret is kínálható mellé, akár egy zöldségköret is nagyon jól passzolna hozzá.
Ja! Nem felejtem ám el megemlíteni, hogy mindezt Férj követte el!
Hozzávalók: (3 főre)
fejenként 1 szelet tilápia halfilé
25 dkg főtt garnélarák (lehet fagyasztott is)
2 paradicsom
1 citrom
2 gerezd fokhagyma összenyomva
6 kis szardella plusz egy kevés az olajából
só
bazsalikom
Az alaposan megmosott paradicsomot és citromot cikkekre vágjuk és a többi hozzávalóval együtt egy enyhán kiolajozott tűzálló tálba tesszük, majd fűszerezzük. Kb 15-20 percig sütjük magas hőfokon.
2013. november 25., hétfő
Tökmagos karfiolkrém
Sajnos nem volt túl sok időm mostanában a blogra, de terveim szerint most majd
Amit most hoztam recept, az is valahogy elmaradt, pedig még a Szeptemberi Kifőztük újságban jelent meg. Na de ami késik, az nem múlik.
Vendégváró fogásként tudom ajánlani ezeket a falatkákat, de a krém magában reggelire vagy vacsorára is fogyasztható ha már nincs ötletünk, hogy mit kenjünk a kenyérre.
Hozzávalók:
35 dkg karfiol (egy kisebb fej)
5 dkg hántolt tökmag
1 evőkanál olíva olaj
só
fokhagyma só
fehér bors
borsikafű
szárított chili (őrölt)
2013. október 30., szerda
Pikáns fűszeres sütőtök
Sütőtök szezonban vagyunk és a közelgő Halloween-es, "tökös" hangulatra való tekintettel egy ehhez illő receptet hoztam. Nem egy szokásos sütőtökös étel, de annál érdekesebb és ízletesebb ez a fűszeres kavalkád. Érdemes mindenképpen kipróbálni, akár egy vendégvárós ételként vagy vacsorára tudom ajánlani.
Hozzávalók: (2 főre)
egy sütőtök felső, vékonyabb része (kb egy átlagos méretű sütőtök fele)
2 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
só
őrölt fehérbors
őrölt feketebors
1 kávéskanál szárított kakukkfű
1 kávéskanál szárított borsikafű
1 kávéskanál szárított oregano
1/2 kávéskanál szárított chili
egy nagy csipet őrölt római kömény
2 kávéskanál sültcsirke fűszersó
1/2-1 dl olíva olaj
kb 5 dkg kéksajt
A sütőtököt meghámozom és kis kockákra vágom majd egy tűzálló tálba teszem. A megpucolt lilahagymát cikkekre vágom és a megpucolt fokhagymákat késsel összenyomom, majd a sütőtökhöz adom a hagymákat.
Egy kisebb méretű befőttes üvegbe öntöm az olajat a fűszerekkel együtt, majd a kupakját rácsavarva alaposan összerázom. Ezt a fűszeres öntetet a sütőtökre öntöm és alaposan összekeverem. Érdemes kb fél dl vizet is a sültőtökhöz önteni.
Előmelegített sütőbe (200 fokon), fóliával lefedve sütöm legalább 30 percig majd a fólia levétele után rámorzsolom a kéksajtot és tovább sütöm (esetleg grillezve) amíg kicsi színt kap és a sajt elolvad.
Tipp: Fehérborral kínálva kiválóan kiegészítik egymást.
Címkék:
Húsmentes,
Sütőtök,
Vendégváró,
Zöldséges
2013. október 29., kedd
Túró Rudi torta
A Túró Rudi az örök és megunhatalan kedvenc szerintem nagyon sokak számára. Én is elkészítettem torta formájában és nagy sikert aratott.
Hozzávalók a piskótához:
2 tojás
6 dkg cukor
6 dkg liszt
1/2 kávéskanál sütőpor
1 dkg cukrozatlan kakaópor
1 dl tejföl
kb 20 dkg porcukor (ízlés szerint)
1 csapott evőkanálk zselatinpor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál vanília aroma (vagy 1 rúd vanília)
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál citromlé
A tetejére:
10 dkg tejcsokoládé
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj
A sziruphoz:
1 dl vizet összeforralunk 5 dkg cukorral
A piskótához a tojásokat a cukorral pár perc alatt jó habosra keverjük a robotgéppel majd a lisztet, a kakaóport és a sütőport is óvatosan hozzákeverjük egy keverőlapát vagy fakanál segítségével.
Egy 26 cm-es, sűtőpapírral bélelt (elég csak az aljára a sütőpapír) kapcsos tortaformába öntjük a piskóta tésztát, majd előmelegített sütőben (170 fokon) kb 10-15 perc alatt megsütjük.
A töletlékhez a zselatint 1 dl vízben elkeverjük, majd felmelegítjük és félretesszük hűlni.
A túrós réteghez összekeverjük (jó szolgálatot tesz egy botmixer) a túrót, a porcukorral, a vaníliás cukorral, a vanília aromával, a reszelt citromhéjjal és a citromlével, végül a kihűlt zselatint is hozzáöntjük. A habbá vert tejszínt is óvatosan a túrós töltelékhez forgatjuk (természetesen már nem a botmixert használjuk, henem egy fakanalat vagy keverőlapátot célszerűbb inkább).
A kihűlt piskótát miután kiszedtük a formából és megszabadítottuk a sütőpapírtól,visszateszük a formába és meglocsolgatjuk az elkészített cukros sziruppal (nem kell hozzá az egészet felhasználni).
Ráöntjük, rásímítjuk a túrós tölteléket, majd hűtőbe tesszük.
A torta tetejére jön a csokoládé, amihez felolvasztjuk gőz fölött a csokoládét az olajjal, majd ha langyosra hűlt, akkor a túró tetejére öntjük és mehet vissza a torta a hűtőbe legalább egy éjszakára.
Tálaláskor egy késsel végigvágjuk a tortát a tortaforma mentén, majd kiszedjük a formából.
Tipp: Meleg vízbe mártott késsel vagy recés élű késsel is szeleteljehtük a tortát a csokoládé miatt.
A receptet a NoSalty-n találtam, némi átalakítással készítettem el saját tetszésemre.
2013. október 21., hétfő
Angry Birds torta Bogó 5. születésnapjára és tortázós visszatekintés, avagy a kezdetek.
Eszembe jutott, miközben készítettem Bogónak a tortát, hogy ez a tortázós őrületem az Ő 1. születésnapjával indult. Akkor egy katicabogár torta készült és a lehető összes hibát elkövettem a készítés közben, pedig nem is bevonatos tortát készítettem. :-)
A 2. születésnapjára sem sikerült még bevonatos tortát varázsonom... :-D bármennyire is szerettem volna, "a torta nem úgy akarta" és összeesküdött ellenem minden. De nem adtam fel és igyekeztem aztán mindent beleadni. Végül szenvedély lett belőle és időröl időre igyekeztem venni az akadályokat. Végül aztán sok-sok tortát készíthettem el és így mondhatni, 5 év távlatával már néha győzedelmeskedek a bevonó felett én is. :-)))
Szóval ezt a tortát, ilyen visszaemlékezős hangulatban "töltöttem" és az én drága nagyfiamnak ezért a torta szeretetért, ezért a hobbyért IS köszöntete mondhatok!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)