2012. november 19., hétfő

Adventi naptár készítés, ötletek


Egészen pontosan 12 nap van még addig, amíg az első kis ajándékot ki lehet bontani az adventi naptárban.
Nem igazán szeretem, hogy már most minden karácsonyi lázban ég és mindenhol díszben úszik már minden, mert ez a december hónapé. Mindig úgy járok, hogy engem is elkap ez a hangulat és mire az Ünnephez érünk, már elmúlik. Szinte...
Ellenben ezt az adventi naptár készítését azért osztom meg veletek, hogy hátha egy kis ötlettel hozzá tudok járulni a készítéshez és még idejében elkészülhessen más otthonban is.

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá. (forrás: wikipédia)

Én úgy döntöttem, hogy nem csak csokoládé vagy édesség lesz a naptárban hanem apró kis ajándékokat is csempészek egy-egy napra a kis tárolókba. Érdemes egyébként előre megvásárolni, gyűjtögetni az ötleteket (hogy mi is kerüljön a naptárba) így egyszerre nem lesz sok, amit meg szeretnénk vásárolni.
Én úgy csináltam, hogy a színes tollakat és az egyéb összecsomagolt csokit, cukrot is szétszedtem és darabonként csomagoltam össze őket. Így a tollnak sem egyszerre örül meg a gyerkőc hanem hármasával kapja majd meg őket.
Ha valakinek egy ilyen naptárra esik a választás, azért érdemes figyelni, hogy ne tegyünk nagyon nehéz tárgyakat a poharakba, mert nem biztos, hogy elbírja majd a súlyát a ragasztás.

Hozzávalók:
egy nagyméretű kartonlap
24 darab műanyag pohár
szalag
kis ragasztható díszek (a pohárra)
alkoholos filc
24 darab csipesz
24 darab szalvéta
vékony kötöző zsinór
kétoldalas ragasztó vagy ragasztópisztoly


Először a poharakra ragasszuk fel a szalagokat (rögzíthető ragasztóval vagy akár tűzőgéppel is) és arra kerül a kis dísz amire a napszámokat írhatjuk egy alkoholos filccel.


Ha ezzel elkészültünk, akkor a csipeszeket rögzítsük (kétoldalú ragasztóval vagy akár más ragasztót is használhatunk hozzá, pl: ragasztópisztoly) a kartonra. Érdemes előtte elrendezgetni a poharakat, kimérni a távolságokat. A csipeszekkel rögzíthetőek a poharak, ezért ne rakjunk bele nehéz dolgokat és túl nagyokat se.
A szalvétákba (nekem 3 rétegűt sikerült kiválasztanom, amit egyenként szétválasztottam és csak a legkülső rétegbe csomagoltam a meglepiket) csomagoljuk az ajándékokat és a vékony kötöző zsinórral masnira kötjük el, mint egy kis batyut. Ezeket helyezzük a poharakba.

Kis segítségként lefotóztam, hogy nálunk mik kerültek a naptárba:
(egy csomó olyan dolog is, amiket nem ehet nap, mint nap a gyerkőc) :-)


-cukorkák
-csoki
-pez cukor
-Kinder tojás
-kisautó
-szívószál (ízesített)
-filctoll
-figurás toll
-hógömb
-nyomda
-gumicukor (nálunk ebből sok, mert hatalmas kedvenc)
- matrica
-téli fagyi
-csokigolyó
-lufi
-törölköző, ami víz hatására megnő
-ropi
-hűtőmágnes
-kis dobozos mogyorókrém
-nyalóka
-pattogós cukor



Mindenkinek kellemes Adventi készülődést kívánok!


2012. november 16., péntek

Zöld színátmenetes, nagy virágos torta



A fatörzs torta folytatása ez a zöld virágos torta. Mint azt az előző tortánál is említettem, más-más témák köré szerettük volna a tortákat varázsolni. Erre a tortára úgy esett a választás, hogy az Ünnepelt kedvenc színe a zöld. Itt szabad kezet kértem :-) és kaptam is a készítésnél, tehát egyedül a színében egyeztünk meg.
Ezt a szép zöld színt úgy álmodtam meg a tortán, hogy ne legyen se nagyon erős se nagyon túlzás, így színátmenetesben valósítottam meg. Nem akartam itt sem túldíszíteni (milyen érdekes, hogy ezt általában leírom az utóbbi időben a tortáknál...lehet, hogy már legközelebb meg sem fogom említeni, mert már úgyis tudjátok, hogy ritkán szeretem túldíszíteni a tortákat :-) ) és ezért arra gondoltam, hogy egy hatalmas méretű virág lesz a fő dísze a tortának. Volt már egyszer-kétszer próbálkozásom hasonló virággal, például ennél a barna-rózsaszín virágos tortánál. Nagyon és egyre jobban tetszik ez a stílusirányzat és igyekszem is gyakorolni (mert van még mit). Remélem lesz lehetőségem sok-sok hasonló stílusú tortát készíteni mert tele vagyok ötletekkel. ;-)
A virágot egy pár nappal előbb elkészítettem és egy percig sem gondolkoztam azon miután elkészült, hogy még milyen "extra" kellene a tortára. Így amikor felkerült rá a virág, akkor ez tényleg megerősített benne. Csak egy pár darab kis kristállyal egészítettem ki, amivel szerintem teljes lett az összhang.
Nagy-nagy kedvencem lett ez a torta! Az aktuális kedvenc. :-)) Remélem Nektek is tetszeni fog.




2012. november 14., szerda

Kókuszdió süti


Ezt a sütit az egyik hosszú hétvégés kirándulós alkalomra készítettem és szóba csak a gyorsan elkészíthetős süti jöhetett. Ötletet a NoSalty-ról vettem, majd egy kicsit alakítottam rajta.
A fotókat nem sokkal indulás előtt készítettem és elkövettem azt a nagy hibát, hogy nem egy szépen vasalt hátteret választottam így nem is lettek tökéletesek a fotók, remélem azért elnézitek...
Maga a sütivel nem sok gond van és amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fog fogyni.

Hozzávalók: 
a barna részhez (tulajdonképpen a kókuszgolyó receptje):
25 dkg darált háztartási keksz
2-3 evőkanál kakaópor
1-2 evőkanál cukor-ízlés szerint (ha cukrozatlan kakaóport használunk, akkor 3 evőkanál)
5 dkg lágy vaj vagy margarin
1 tk rum aroma
kb 1-2 dl tej (amennyitől összeáll, érdemes fokozatosan hozzáönteni, gyúrni)

a fehér részhez:
15 dkg fehér csokoládé
5 dkg lágy vaj margarin
10 dkg kókuszreszelék

 a hempergetéshez:
 kókuszreszelék

A külső (barna) részhez a hozzávalókat összegyúrjuk (ugyan úgy, mint a kókuszgolyó készítésekor) és hűtőbe tesszük egy fél órára.
A belső (fehér) részhez a fehér csokit gőz fölött felolvasztjuk a margarinnal együtt, majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket is és hűtőbe tesszük egy fél órára.
Kis golyókat formázunk a fehér részből és egy kicsivel nagyobbakat a barnából. (lehetőleg a darabszám egyezzen meg) A barna golyókat a tenyerünkkel kilapítjuk, majd egy-egy fehér golyót becsomagolunk vele és újra golyót formázunk belőle. Legvégül kókuszreszelékben meghempergetjük őket.
Félbevágva tálaljuk a süteményt, így sokkal mutatósabb.

2012. november 12., hétfő

Fatörzs torta kívül-belül





Egy kedves ismerősön 40. születésnapját Ünnepelte. Az Ő tortái jönnek majd sorjában mert ezt a kerek számot több "felvonásban" is megünnepelték a családdal, barátokkal együtt.
Nem volt egyszerű feladat. Egy Ünnep és mégis több téma köré kitalálni a tortákat, de azt hiszem elég jól megoldottuk.
Első körben egy fatörzs tortára gondoltunk, ugyanis az Ünnepelt nagy kedvence a fatörzs torta. Belül is fatörzs tölteléket kapott a torta Sütis néne sütödéjének receptje alapján, de rendes piskótát töltöttem meg a krémmel és a karácsonyi hangulatot kihagytam az ízesítésből.
A 40-es számot igyekeztem úgy feltüntetni, mintha valóban belekarcolták volna a fa törzsébe. :-)
Apró kis falevelekkel, gombákkal, katicával, pillangóval még feldobtam a tortát és azt hiszem pont aktuális is volt ebben a szép őszi időben még hangulatában is passzolt.





2012. november 9., péntek

Az igazi hamburger hús....


Van egy hely Siófokon, a Petőfi sétányon (na nem a reklám helye ;-) ), ahol abban az igazi, amerikai hangulatban és azzal a bizonyos hatalmas húspogácsával készült hamburgert lehet falatozni (ez a tipikusan bele sem lehet harapni rendesen kategória, na de annál finomabb) abban az 50-60-as évekbeli  feelinggel, a nagy zöld boxokban ülve...
...króm épülete olyan kristálytiszta hatást kelt a szemlélőben, mint Jerry Lee Lewis hangja. Elöl széles neonfényekkel, hogy a sötét éjszakában már messziről felismerhető legyen. A fiatalok kedvelt találkozóhelye lett, a színes, zajos tömeg óriási amerikai autókból kiszállva gyülekezett a Jukebox környékén, és a parkolókban. Új anyagokkal kísérleteztek tulajdonosai, a neonnal, üveg építőelemekkel, színes csempékkel, amelyek mentazöld, lazac és tengerkék színekben pompáztak. (forrás: dinerm.hu) 


A történet onnan indult, hogy említettem Férjnek, én ilyen hamburgert szeretnék enni, azt az igazi nagy húspogácsásat, ami nincs agyonsütve... abban a szerencsében volt részem, hogy Férj vacsorára rekonstruálta nekem ezt a hamburgert. Megjegyezném, hogy pont olyan volt és hihetetlenül finom!!! Ha már itt tartunk, utánaolvastam ennek is és ezt találtam az amerikai hamburgerről, mert jó ha tudjuk igazából nem is Amerikából ered valójában, hanem hosszabb utat járt be:


Az orosz nép körében a középkorban a tatárok terjesztették el a nyers, felvagdalt, fűszerezett hús (ma tatárbifsztek) fogyasztását, amely később a német kereskedővárosokba is eljutott, majd egész Európában szétterjedt. Az alapjának másik feléül szolgáló szendvicset John Montagu, Sandwich grófja fedezte fel, aki kenyerek közé tett húst. Ennek speciális változata lett népszerű Németországban és Ausztriában, ahol zsemléket használtak erre a célra. A 19. században aztán a nagy kivándorlási hullámmal került az Amerikai Egyesült Államokba az étel. Mivel Hamburg volt a legforgalmasabb kikötő, ahonnan a kivándorlók útnak indultak, ennek alapján nevezték el. New York városában már a század közepe után elkezdték felszolgálni hamburg steaknek nevezett ételt, vagyis a szintén Hamburgból érkező darált húst, amit sóztak, füstöltek és hagymával, valamint kenyérrel szolgáltak fel. A marhatenyésztés folyamatos növekedése miatt a hús ára egyre csökkent, és a századfordulóra széles rétegek számára elérhetővé vált.
A vásárok, ünnepségek közkedvelt étele lett, azonban csak egy helyben állva lehetett fogyasztani, míg a vendégek szívesebben használták volna az időt nézelődésre. Ezt felismerte az egyik árus is (akinek a neve máig nem tisztázott), aki lapítani kezdte a húsgolyókat, és zsemlébe rakta őket. Az új étel népszerűsége különösen a nagy gazdasági világválság idején növekedett meg, mivel csupán öt centbe került. A harmincas években jelent meg rá a hamburger steak elnevezés. Ekkora tehető a később világméretűvé vált üzletlánc, a McDonald’s megalapítása. Ők kezdetben hot dogokat árultak, ám hamar felismerték, hogy bevételük legnagyobb része a hamburgerekből származik, így végül 1955-ben megnyitották éttermüket Chicagóban.
A „burger” változat később általánosabb jelentést nyert és már nem kizárólag marhahús-pogácsával készített szendvicsekre használják, például a fish burger, turkey burger, veggie burger halas, pulykahúsból készült, ill. vegetáriánus szendvicset jelent. A burger változat, előfordul cégnevekben (például Burger King) és szóösszetételekben is (például Cheeseburger, utalással a sajtra). (forrás: Wikipédia)

Na és ennyi infó után, ha kíváncsiak vagytok a receptre is, akkor megosztom azt is :-)

Hozzávalók:  (kb 6-8 darab nagy méretű husihoz)
50 dkg darált marhahús
50 dkg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
1 db tojás
1,5  kávéskanál őrölt bors
1,5 kávéskanál só
fél  kávéskanál majoranna
mustár ízlés szerint (kevés)
1 evőkanál zsemlemorzsa

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítom és a többi hozzávalóval összegyúrom. 1-2 órát hagyom pihenni a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek. Nagy, vastag hamburger húsokat formázok és kevés olajon, oldalanként 8-8 perc alatt kisütöm.

Legközelebb olyan igazi hamburger zsemlét is sütni fogok hozzá. 
Természetesen tetszés szerinti zöldségekkel, akár sajttal is gazdagítható még ez a fenséges hamburger!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails