2012. augusztus 29., szerda

Pirított hagymás-sonkás-füstölt sajtos muffin


Jó-jó elismerem, hogy lehet meglepően hangzik ez a név. Főleg ebben a meleg időben nem is biztos, hogy az ember kíván ehhez hasonló tartalmasabb ételt. De megmondom a frankót. ;-) Ezt is még a nagy melegben készítettem egy strandolós naphoz. Nagyon jó volt előkapni a dobozból és a strandon falatozni ezt a jó ízű csemegét. Bátran ajánlom mindenkinek!


Hozzávalók: (12 darabhoz)
2 bögre liszt (kb 30 dkg)
3/4 bögre pirított hagyma
10 dkg sonka
1 bögre tej
3/4 bögre füstölt sajt (apróra felkockázva vagy durvára reszelve)
2 tojás
3 evőkanál olaj
1 evőkanál sütőpor
1 evőkanál tejföl
só, fokhagymasó


A hagymát apróra vágjuk majd egy kevés olajon megpirítjuk, kiszedjük.
Az apróra vágott sonkát is megpirítjuk majd azt is kiszedjük.
Egy tálban összekeverjük az összes hozzávalót. Nem kell sokáig keverni éppen csak addig amíg teljesen elvegyülnek.
A masszát kivajazott-kilisztezett muffin formákba kanalazzuk (2/3-ig), egy-egy csipetnyi reszelt sajttal is megszórjuk a tetejüket majd előmelegített sütőben megsütjük őket.




2012. augusztus 27., hétfő

Színátmenetes ekrü-orchideás torta



Nem is tudom hol kezdeni ennek a tortának a történetét. Annyira jó élmény és annyira hihetetlenül jó érzések kavarognak bennem, olyan igazi kerek az egész. :-)

Történt, hogy megkeresett a Menyasszony a tortával kapcsolatban. Itt most eltekintek a részletektől, de azt azért hozzáteszem, hogy Pixie-nek igaza van abban, amit pont most írt le és teljes mértékben egyet is értek vele: "A menyasszonyi torta készítőjének kiválasztása extra bizalmi feladat szerintem, úgyhogy nagyon megtisztelve éreztem magam és próbáltam is megfelelni, amennyire csak lehet."



Mivel a nyáron nem készítettem tortákat, féltem attól, hogy kimentem a gyakorlatból így extrán felkészültem lelkileg a tortára. Sikerült pont az egyik legnagyobb meleget kifogni a nyáron ami szerintem minden tortás rémálma.
Szerencsére a virágokat már másfél héttel előre elkészítettem  a tortára. Nagyon egyértelmű volt a Pár választása a tortát illetően ami azért bizonyos esetekben nekem is segítség. Kikötés volt az, hogy ekrü színű legyen a torta (a fotók nem egyértelműen adják vissza a valódi színét a tortának) és az is, hogy fehér orchideák legyenek a tortán mögöttük egy kis rajzolt díszítéssel. Ilyenkor mindig félek, hogy majd a végeredmény hogy fog mutatni, annyira várom azt a pillanatot...


Elérkezett a várva várt hét, az esküvő hete, a hőség tombolt és a kétségbeesésem egyre csak fokozódott. Meg is gyűlt a bajom a bevonóval, hiába hibernáltam magam az étkezőben, a bevonót a mélyhűtőben, hiába volt minden mert a kezem melegétől nyúlt és szakadt... reménytelennek láttam a helyzetet majd némi relaxálás után sikerült győznöm! :-))) Fantasztikus érzés látni már a bevont tortákat és ahogy épül fel, ahogy egy kerek lesz az egész torta a díszítéstől. Ez a legkedvencebb részem az egészben.


Férj most is segítségemre volt az összeállításkor és Bence (http://www.molnarbence.com/, http://www.sun-spotz.com/) is eljött, hogy fotókat készítsen a tortáról (itt is köszöntet érte!)
Nagyon tetszett a végeredménnyel (na jó, azért most itt nem sorolom fel a hibákat annak aki nem látja :-) mert van rajta egy pár amit másképp kellett volna csinálni, de addig jó amíg nem vagyok maradéktalanul elégedett)



Ami mindennél többet ér, az a visszajelzés a tortáról! Másnap (tegnap) a Menyasszony, a frissensült Feleség elcsukló hangon hívott fel, hogy megköszönje a tortát. Amikor találkoztunk is éreztem rajta a boldogságot és ez az igazi elismerés, amikor elmeséli és látom is rajta....hogy a könnye kicsordult, amikor meglátta a tortát. Ez az, amiért megéri ezt az egészet csinálni. :-))) ...hogy a nyakamba borult és ölelve köszönte meg.
Én is köszönöm a lehetőséget, ezt a bizalmat és megtiszteltetést! 


És a belsőről: a legalsó fekete erdő krémmel, a felette lévő két szint pedig trüffel krémmel volt töltve.


2012. augusztus 24., péntek

Panna cotta bogyós gyümölcsökkel


A szokásos nagy szerelem, panna cotta. Számomra megunhatatlan, gyorsan elkészül és roppant könnyű desszert. Már többféle variációban készült a blogon is: eper szósszal pohárban, rózsaborsos áfonya szósszal, és volt már erdei gyümölcsös szósszal készült változata is.
Ehhez a verzióhoz mindenféle bogyós gyümölcsöt használtam (fagyasztott volt, mert nem fértem már a mélyhűtőben így felhasználásra kellett, hogy kerüljön), természetesen friss gyümölcsből is készülhet, de most hűtő kisöprés volt. Szeder, málna, ribizli... de tetszőlegesen választható hozzá bármi. Villával egy kicsit összetörtem és egy pici porcukorral kevertem össze.

A recept megtalálható ITT de most a gyümölcsszószt nem készítettem el hozzá.

Készíthető kis pohárkákban melyre a gyümölcsöt természetesen csak tálaláskor kanalazzuk rá. 

2012. augusztus 21., kedd

Jegeskávé


Igazából nem is recept ez inkább csak ötlet. Most megint jönnek a forró napok és jól eshet a kávé is nagyon-nagyon hidegen.

Nincs más dolgunk hozzá, mint előző nap elkészíteni a kávét a szokásos módon (na jó azért lehet hígítani ha valaki  presszókávét szokott inni és ebben az esetben érdemes két adagot is lefőzni)- én most Nescafét használtam hozzá és ízesítettem is. Jégkockatartóba töltöttem és hibernáltam őket a fagyasztóban. Másnap a kávé jégkockákat pohárba tettem és tejjel felöntöttem.


2012. augusztus 17., péntek

Gyümölcstorta nektarinnal és fekete szederrel


Ezt az adag fekete szedret is anyuéknál szedtük a kertben, nagyon-nagyon finom. Persze egyből agyaltam, hogy mit is készítsek belőle. Azért esett a választásom a sütire mert már elvonási tüneteim voltak ugyanis nem sütöttem a nyáron tortát ebben a hőségben. Történetesen és kivételesen be volt kapcsolva a sütő, mert vacsora készült benne és úgy voltam vele, ha már egyszer úgyis bekapcsoltuk, akkor arra a max 20 percre, amíg megsül benne a piskóta alap merészkedek ilyen merényletet elkövetni. :-)
A piskóta megsült és amíg erre vártam és arra hogy kihűljön, a krémet is elkészítettem. Amíg a krém hűlt a gyümölcsöket is előkészítettem és így igen rövid idő alatt egy egyszerű kis gyümölcstortát készítettem.
A gyümölcsök alá most főzött vanília krémet próbáltam ki. A krém édességét kellőképpen ellensúlyozták a kicsit fanyarabb gyümölcsök (így is ajánlanám, mert ez egy olyan krém amihez ilyen gyümölcs passzol legalábbis szerintem)


Hozzávalók: 
2 tojásos piskóta (természetesen a recept szerint arányosítva)
 Hozzávalók a vanília krémhez: (Kiskukta-féle krém) erre a tortára ebből egy fél adag is elég
20 dkg cukor
2 evőkanál víz
2 evőkanál tej
3 csomag vaníliás cukor
3 tojás
1,5 evőkanál liszt
20 dkg vaj
1 rúd vanília kikapargatott magjai (vagy aroma)
 Gyümölcs a tortára:
fekete szeder
nektarin


A piskótát a receptben leírtak szerint megsütjük.
A krémhez egy edénybe kimérjük a cukrokat és a lisztet, hozzáadjuk a vizet és a tejet meg a tojásokat. Egy kézi habverő segítségével állandó kevergetés mellet, lassú tűzön sűrű péppé főzzük pár perc alatt. Kihűtjük (közben többször átkavarjuk) és a puha margarint kihabosítjuk kézi robotgéppel majd kisebb adagokban a kihűlt krémhez adagoljuk és alaposan összekeverjük.
A kihűlt piskótára kenjük a kihűlt krémet és elrendezzük rajtuk a gyümölcsöket.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails