2011. június 3., péntek

Hűsítő citromfüves koktél (alkoholmentes)


A múlt hétvégén készült nálunk ez a koktél a nagy melegre való tekintettel. Annyira jól sikerült, hogy nem győztük venni a citromokat hozzá. A citromfű a "kerti" (erkélyen növekvő) termésből való. :-)

Hozzávalók: (2 nagy méretű pohárhoz)
1 filter citromfű tea 2-3 dl vízben megfőzve
ízlés szerint cukor
1 db citrom
1 db lime
jégkocka
pár levél citromfű

A teát leforrázom a vízzel, majd ízlés szerint cukrozom és kihűtöm.
A citromokat tetszés szerint felkarikázom, feldarabolom, majd a poharakban szétosztom őket és kicsit kinyomkodom a levüket.
Feltöltöm a poharakat jéggel (jó sokkal), majd a megmosott citromfű leveleket széttépkedve a pohárba teszem.
A kihűlt teával felöntöm a poharakat, majd alaposan összekeverem az elkészült koktélt.

2011. június 2., csütörtök

Juhtúrós krémmel töltött paprika


Mindig örülök, amikor valóban jó ízú, húsos paradicsompaprikával találkozom. Volt, amit csak magában fogyasztottunk, de persze nem bírtam ellenállni a kísértésnek, hogy egy egyszerűen ízesített (házi) juhtúrós krémmel töltsem meg őket.
Egy könnyű vacsorának is fogyasztható, de vendégváró fogásként is megállja a helyét, mert amellett, hogy finom, még mutatós is.

Hozzávalók: (a mennyiségek kb 2 db közepes méretű paprika töltésére vonatkoznak)
2 db paradicsompaprika
kb 10 dkg (lehetőleg házi) juhtúró
1 evőkanál tejföl
1-2 szál zöldhagyma
fél maréknyi apróra vágott, friss metélőhagyma

A paprikákat alaposan megmossuk, majd levágjuk mindegyik tetejét. Kivágjuk belőlük a magházat.
A juhtúrót összekeverjük a tejföllel (a krém állaga ne legyen nagyon folyós) és az apróra darabolt hagymákkal.
A krémmel megtöltjük a paprikákat, visszatesszük a "kalapjukat", majd hűtőbe tesszük egy pár órára.

2011. május 31., kedd

Lego torta (fázisfotókkal) vanília krémmel



Ez a torta egy Lego rajongó nagyfiúnak készült az óvodás ballagására és névnapjára.
17 szeletes volt, vanília ízű töltelékkel, amit Krickynél találtam, természetesen egy kicsit módosítva azt.
A figura most teljes egészében marcipánból készült. Nem mondom, hogy nem izzadtunk együtt a bevonóval, de a hűtő és a mélyhűtő jó szolgálatott tett erre (is).
Próbáltam egy pár fázisfotót készíteni közben több-kevesebb sikerrel. Nyilván a fényviszonyok sem voltak a legjobbak már késő este, de azért a lényeg látszódik.
A végső fotó is csak futtában készült, így se háttér, se jól beállított fotó. Ilyen is kell néha.
(a Lego figura kb 12-13 cm magas volt)


Hozzávalók a vanília krémhez: (2 adagot készítettem ehhez a tortához)
3,5 evőkanál kukoricakeményítő
3-4 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
4 dl tej
5 dkg vaj
1 evőkanál porcukor
1/2 rúd vanília


A keményítőt összekeverem a cukrokkal, félbevágom a vanília rudat, kikapargatom a belsejét egy kés segítségével, majd összefőzöm a tejjel folyamatos kevergetés közben, amíg sűrű pudingot kapok. Kiveszem a végén a vaníla héját és megvárom, amíg kihűl.
A porcukorral kihabosított puha vajat a kihűlt pudinghoz keverem robotgéppel, majd megtöltöm a krémmel a tortát.


1. kép: A betöltött (pár órát ezután a hűtőben pihentetjük) torta faragása. Az oldalakat egyenesre vágjuk
2. kép:A tortát vajkrémmel kenjük be, mehet a hűtőbe megint egy kis időre, azután egyenesre símítjuk a krémet. Jó szolgálatot tesz egy nedvesített kenőkés.
3. kép: A torta burkolása. Először a tetejét, majd az éleket, legvégül az oldalára símítjuk a borítást. A felesleget levágjuk.
4. kép: Méretre vágott pálcákat (jelen esetben hurkapálcika) szúrunk a tortába, ahová majd a következő szint jön, így stabilabb lesz a torta, jobban meg tudja tartani egyik emelet a másikat. Érdemes egy kartonból kivátott lapot a torta alá tenni (az emelet alá), ami egy 0,5-1 cm-rel kisebb a tortánál, ez is tartást biztosít.
Miután rákerült a legfelső emelet, abba is szúrunk egy méretre vágott pálcikát, így azt is rögzítjük, hogy ne csúszkáljon a tetején a legfelső szint.

2011. május 30., hétfő

Meglepetés teknős puding gyermeknapra


Tegnap volt gyermeknap, amit már mi is 3. alkalommal ünnapeltünk meg az idén hármasban. :-) Az egész hétvégés játszóteres-ugrálóváras-lovaskocsizós-mindenféleállatsímogatós-vidámparkos-vattacukrozós történésekkel a hátunk mögött ezt a kis édességet kapta még Bogó. Ugyanis a hétvégi sűrű programok között ezt a gyorsan elkészíthető meglepit ötleteltem ki neki. Nyerő volt nála és roppant gyorsan elkészül, csak a puding dermedésére kell várni vele.



Hozzávalók:
főzve készíthető vaníliás puding
harált háztartási keksz
cukor
tej
olvasztott vaj/margarin
csokigolyók
mazsola
szóró/dekor cukor
2 darab babapiskóta
egy kis szelet alma


A megfőzött vaníliás pudingot egy kisebb méretű, hideg vízzel kiöblített tálkába merjük, majd a hűtőbe téve megvárjuk, amíg megdermed. Érdemes egy kicsit kevesebb tejjel elkészíteni a pudingot, így kicsit "szilárdabb" lesz.
A teknős fejének elkészítéséhez 3 evőkanlál darált kekszet használtam fel, amit 1 teáskanál olvasztott margarinnal és ízlés szerinti mennyiségű cukkoral kevertem össze. Annyi tejet öntöttem hozzá, amennyivel egy könnyen gyúrható, formázhatóvá vált a teknős leendő feje. A szem 1-1 mazsolából, a szája pedig fekete színű tortadarából készült.
A megdremedt pudingot óvatosan a tányérra borítottam (megvártam mindenféle fortély nélkül, amíg kicsúszik a formából), majd csokigolyókkal díszítettük. Ezt érdemes csak a közvetlen fogyasztás előtt megtenni, mert nagyon gyorsan lemásztak a teknős páncéljáról, elkezdtek olvadni (éljen a nyár! :-), ezt gyorsan megspékeltük egy kis (sok) színes dekor cukorral. -végül ezt a fázist hagytam a legvégére, amit már együtt díszítettünk, külön öröm volt ez is.
A lábaihoz pedig a babapiskótákat megfelelő méretűre vágtam, majd felhelyeztem a fejére az alma kalapot.

2011. május 26., csütörtök

Cupcake avagy feldíszített muffin (epres-kókuszos, csokis-francadrazsés és csokis-banános)

Kicsit bajban voltam, hogy cupcake vagy muffin névvel lássam el ezeket a kis "sütiket", aztán utánaolvastam a neten.
A cupcake igazából a muffinnál kisebb méretű (minimuffin?) és könnyű tésztával bír, melynek a tetejét díszítik vajas krémmel. Torta helyett készítik, mert felér egy szelet tortával, igen mutatós.
A muffin tésztája is más, sokszor teszünk a tésztájába csokit, gyümölcsöt. Ehető akár reggelire, uzsonnára, nem is minden esetben annyira mutatós, de nem is annyira tömény adott esetben.
Amiket most én készítettem azt hiszem, hogy a kettő között van valahol, de mégis a muffin felé húz, mivel a tésztája "töltött", azonban marcipán díszítést kaptak egytől egyig. Készült ugyanis a bölcsiben szervezett családi délutánra, így a gyerkőcök kedvében szerettem volna járni, amikor arra gondoltam, hogy feldíszítem a muffinokat. Mivel az alkalomra ideiglenesen létesített büfében kínálták őket, ezért nem mertem az eredeti vajas krémmel díszíteni őket, így mindenféleképpen egyszerűbbnek láttam ezt a verziót. Nem vagyok igazán elégedett velük, mert még több időt kellett volna a díszítésre szánnom. Na, majd legközelebb.
(a fotók már a reggeli rohanós-indulás előtt készültek, így a szállító dobazban kaptam lencsevégre őket...)


Epres-kókuszos muffin
Hozzávalók: (12 darab lesz belőle)
12,5dk g földieper

17,5 dkg lágyvaj vagy margarin
12,5 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
4 db tojás
17,5dkg liszt
1 csapot teás kanál sütőpor
50 g étkezési keményítő
kb 3 evőkanál tej
10 dkg kókuszreszelék

A lágy vajat/margarint habosra keverjük a robotgéppel, hozzáadjuk a cukrokat, majd egyenként a tojásokat is, amiket alapaosan (egyenként) beledolgozunk a tésztába.
A száraz hozzávalókat a kókusz kivételével a tojásos masszához keverjük, tejjel hígítjuk, legvégül a kószreszeléket is belekeverjük.
Papírral bélelt muffinformákba 1-1 evőkanálnyit teszünk a tésztából, majd eloszlatjuk rajtuk a kis kockákra vágott földiepret. Befedük őket a maradék tésztával, majd előmelegített sütőben készre sütjük őket. (kb 20-25 perc)
(forrás: Dr. Oetker)


Csokis-francsiadrazsés muffin:

Hozzávalók: (12 darab lesz belőle)
12 dkg olvasztott vaj/margarin 

20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
25 dkg liszt
5 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
kb 1 dl tej
10 dkg franciadrazsé


Összekeverem a száraz és a nedves hozzávalókat külön tálakban, majd összekeverem őket.
Papírral bélelt muffin formába kanalazom a tésztát, majd előmelegített sütőben megsütöm őket kb 20-25 perc alatt.



Csokis-banános muffin receptje ITT olvasható.

Azoknak a muffinoknak, amiknek felpúposodott a tetejük, kicsit megskaploltam őket, majd egy kis vajkrémmel (vaj+porcukor) ragasztottam fel a marcipán alapot, figurákat a muffinokra.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails