2011. március 29., kedd

Cukkinis penne húsgombóccal


Ez az étel pont olyan, amiben minden benne van és finomság. Tészta, kevés hús és még zöldség is. Így elég laktató lesz a tészta, hogy húsgombóccal van gazdagítva, de mivel nem sok, ezért elfér benne a ropogós zöldség is. A paradicsom szósz, ami keretbe zárja a finom ízeket. Kiváló ebéd, de egy vacsorának is be lehet tudni.

Hozzávalók: (2 főre)
20-30 dkg penne (toll) tészta
30 dkg darált sertés hús
1 közepes méretű cukkini
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 doboz darabolt hámozott paradicsom konzerv

bors
kakukkfű
bazsalikom
cukor
kevés olaj a sütéshez

A hagymákat egészen apróra felkockázom, majd az egyik felét összekeverem a hússal, amit sóval és borssal ízesítek. 1-2 evőkanál olajat hevítek, majd a húsból kis falatnyi gombócokat formázok és szép pirosrta sütöm őket pár perc alatt. Kiszedem őket, majd a visszamaradt olajon a negyedelt cukkinit is átforgatom a hagyma másik felével. Ha már szép pirosra sült (de még ropogós), akkor hozzáadom a paradicsomot is. Ízesítem a fűszerekkel (a cukor ellensúlyozza a paradicsom savasságát, érdemes egy kevesett hozzáadni), majd beleteszem a húsgombócokat és pár perc alatt összeforralom.
A kifőtt tésztával is összeforgatom a szószt és forrón tálalom.

(Recept: a Tina Húsvét magazinból)

2011. március 28., hétfő

"Egy jó szó"

Tegnap kaptam "Egy jó szót" feketepillangótól és Ibcsitől.
Ezúton is köszönöm Nektek!

Nagyon sok jó blog van, rengeteg helyre szeretek járni. Valóban jó kezdeményezésnek tartom ezt az egy jó szót, mert én is nagyon szeretem, amikor véleményezitek a blogomon található bejegyzéseket. Mosolyt csal mindig az arcomra, amikor látom, hogy másnak is tetszik, amit csinálok és nagyon jó érzés, hogy sokan jöttök olvasni hozzám is.
Így most szeretnék én is ebben a bejegyzésben "Egy jó szót" adni az általam gyakran látogatott blogok tulajdonosainak, mert szeretek hozzájuk ellátogatni azért, mert tetszik amit csinálnak! :-) Szimpatikus emberek.

Szeretném ezzel a szívecskével jelképesen átadni:



Csibének
Foodafoknak
Cakeninek
egycsipetnek
Édes és Keserűnek
Gabinak
Katinak
Ottisnak
Beastie-nek
Gesztenyének
Biankának
Colors in the Kitchen-nek
Dittának
Ildinyónak
Raindropnak
Starfinak
autumnak
strawberrynek
Erikának
feketepillangónak
Ibcsinek


A játék szabályairól, amit Eszter írt meg, az alábbiakban olvashattok bővebben:

Ennek a játéknak a terve már régóta foglalkoztat.
Abból indultam ki, hogy nekem is milyen jól esik, ha blogtársaimtól kapok egy-egy elismerő megjegyzést.

A játék lényege, hogy aki úgy érzi, hogy van olyan blogtársa akinek szívesen mondana "egy jó szót", illetve mondatot, mert valamiért megkedvelte őt, írja meg ezt neki a blogjában kommentként hivatkozva az "Egy jó szó" játékra!
Tehát valahogy így: "Szia, már rég óta olvasom a blogodat és igazán szimpatikus lettél az olvasottak alapján, így gondoltam megírom ezt Neked! Ez a bejegyzés egy pontot ér Számodra az "Egy jó szó" játékban! :)" Ide még belinkelheted ezt a posztot, mert lehet, hogy fogalma sem lesz róla, milyen játékról van szó!!! :)

A játék április 15-ig tart és mindenki aki kapott ilyen "jó szó"-t és szeretné megkapni a nyereményt, a játék végeztével megírja nekem /belinkkelt hivatkozással a bejegyzésekre/, hogy ő mennyi ilyen pontot gyűjtött össze!/Az email címem szerepel a profilomnál/
A nyertes annyi szív alakú szappant kap tőlem, amennyi pontot összegyűjtött a játék folyamán, illetve maximum annyit, amennyi egy két kilós csomagban elfér, ez olyan 14-15 db.! :)

Remélem tetszik az ötlet és kívánom Mindenkinek, hogy rengeteg "jó szót" zsebeljen be!!!


Read more: http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html#ixzz1Hba0EdRq

2011. március 25., péntek

Bagoly torta



A legjobb barátnő megérdemli még azt is, hogy névnapja alkálmóból kapott tortáján egy ilyen kis bagoly (kívánsága szerint) csücsüljön.
Ez a bagoly úr nevezetesen RTK-ből (Rice Krispy Treats), azaz puffasztott rizs és pillecukor (marshmallow) házasításából született. Ezt a módszert, ötletet Gabinál, a tortanoncnál láttam először és nagyon megtetszett. Szuper benne, hogy a puffasztott rizs és a pillecukor egy nagyon könnyű vázat ad bármilyen ebből készült alkotásnak. Így történt, hogy a bagoly teste ebből született és utána került rá a burkolás, ami alatt vajkrém van. A torta így elbírta a bagyol súlyát és szépen meg lehetett formázni.
A torta tölteléke tejszínes citromkémes volt Lemon curd-el.



Hozzávalók az RTK-hoz: (én változtattam egy kicsit a mennyiségeken, arányokon)
1 kis zacskó pillecukor (marshmallow)-90 g
kb 25-30 dkg puffasztott rizs
1 ek étolaj
1 tk víz

A tálat-amit majd az olvasztáshoz használok-alaposan kivajazom, majd a pillecukrot a mikróban megolvasztom (alacsony hőfokon, sokszor megkevergetve) Ha felolvadt, akkor hozzáöntöm az olajat és a vizet, majd a rizst is. Alalaposan összekeverem és egy szintén kivajazott tepsibe öntöm, lenyomkodom (tömörítem), majd egy kis időre félreteszem, hogy dermedjen.
Ezek után tetszés szerint szabható, vágható. Én Gabi tapasztalatára hagyatkozva szintén egy kis olvasztott csokival ragasztottam össze az egyes szinteket (fázisfotó elmaradt, annyira belemerültem a készítésbe, de majd legközelebb igyekszem nem elfelejteni).
Vajkrémmel kentem meg végül a figurát-jelen esetben a bagoly testét, majd beburkoltam.

A tortához 6 tojásos piskótát készítettem.
A töltelékébe került a Lemon curd tejszínhab és némi zselatin társaságában.

2011. március 24., csütörtök

Lemon curd


A lemon curd egy angol specialitás. Magyarul citromkém. Estleg citromkrém lekvár. Egy főzött tojásos krém, amit lehet kenyérre kenni és úgy fogyasztani. Felhasználható süteményekhez, krémek ízesítéséhez, tortába tölteléknek, stb... Nagyon sokoldalú és finom.

Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
4 nagyon friss tojás
25 dkg cukor
4 biocitrom

A citromok héját lereszeljük, majd kifacsarjuk a levüket.
A vajat gőz felett felolvasztjuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat úgy, hogy a tál alja érjen a lobogó vízbe. Hozzáadjuk a cukrot, a citromok reszelt héját és levét, majd addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik a krém (kb:10-15 perc).
Hűtőbe téve tároljuk.

(recept a Tina Húsvéti számából)

2011. március 23., szerda

Díjat kaptam

Nagyon örültem, amikor láttam, hogy újra kaptam díjakat. Egyet Gabitól, a tortanonctól és egy másikat A kollegától. Ezúton is nagyon szépen köszönöm nekik!
Úgy szólna a játékszabály, hogy adjam tovább 10 blogger társamnak, aki a kedvenceim. Ezek a személyek már megkapták ezt a díjat, így csak itt "szóban" adnám tovább ezt azoknak, akiket rendszeresen olvasok és viszont azoknak, akiktől én is kaptam!
Mindenkinek további jó sütést-főzést-blogolást kívánok! ;-)



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails