2010. december 28., kedd

Áfonyás fehércsokis sütemény



Ami kimaradt a tortából áfonya, az azért mégsem veszhet kárba. Így egy receptet átköltve készült el ez a mesés sütemény. Olyan igazi ünnepi-téli hangulata van szerintem és remek kis párost alkotnak a hozzávalók.

Hozzávalók a tésztához:
17,5 dkg liszt
1 cs sütőpor
4 ek tej
15 dkg tejcsokoládé apróra vágva
14 dkg cukor
14 dkg vaj
3 tojás

Hozzávalók a krémhez:
20 dkg fehércsokoládé
20 dkg áfonya
0,7 dl tejszín
0,7 dl 20%-os tejföl

A tészta elkészítéséhez megolvasztom a vajat és robotgéppel összekeverem a cukorral. Egyenként beledolgozom a tojásokat is.
A lisztet összekeverem a sütőporral, majd fokozatosan hozzáadom a tojásos keverékhez. Beleszórom a tejcsokit is és jól összekeverem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntve, 160 fokos sütőben megsütöm a tésztát kb 20 perc alatt. Megvárom amíg kihűl, majd félbevágom, később ebbe töltöm majd a krémet.

A krémhez felolvasztom a fehércsokkit. Felverem a tejszínt, majd óvatosan összeforgatom a tejföllel és a fehércsokival. Félreteszek pár kanállal ebből a krémből (majd ezzel borítom be a sütik tetejét) és a maradék krémbe teszem az áfonyákat és jól összekeverem.
Megtöltötm a tészta lapokat a krémmel és beborítom a tetejét a félretett krémmel is. Hűtőbe teszem dermedni, majd szeletelés előtt egy pár perccel kiveszem a hűtőből.

Áfonyakrémes torta



Karácsonyra készítettem ezt a tortát, tej mentes verzióban. Áfonya krémmel töltöttem meg, éppenséggel csak az áfonya maradt ki (mint díszítés) a krémből a nagy sietségben... De így is nagyon finom volt, nem volt tömény és a rengeteg evés után egy nagyon kis könnyű torta volt ez.
Vééééégre sikerült kikísérlezetnem a tökéletes piskótát is! Most már nem csak kakaósban, hanem síma változatban is. Puha, könnyű, tökéletes!
Igazi marcipán bevonatot kapott (időhiány miatt és Karácsonyra való tekintettel) a torta, így még ünnepibb lett.

Hozzávalók a piskótához:(26 cm-es formához)
8 tojás
24 dkg porcukor
4 ek olaj
4 ek langyos víz
24 dkg liszt
1 csomag sütőpor

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a vége felé a cukor 1/3-ad részét.
A tojások sárgáját a maradék cukorral fehéredésig verjük a robotgép segítségével.
A sárgájához felváltva hozzáadjuk kanalanként az olajat és a vizet és azokat jól elkeverjük.
A lisztet és a sütőport elkeverjük, majd felváltva hozzáadjuk a kemény tojás fehérje habot és a lisztes keveréket a sárgájához, jól elkeverjük őket alapos, nagy mozdulatokkal.
Egy kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a piskóta tésztát és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával fedjük le.

Hozzávalók a krémhez:
1 cs vaníliás puding (főzős)
3-4 ek cukor (ízlés szerint)
1 kocka margarin (25 dkg)
kb 3-4 dl áfonyalé

A pudingot elkészítem a csomagon lévő utasítás szerint, de tej helyett az áfonyalével. Hozzáadom a margarint, majd kihűtöm és kicsit hűtőbe teszem, hogy dermedjen.


A megsült piskótát három részre vágom, majd a kicsit megdermedt krémmel megtöltöm a tortát.
Egyszerű vajkrémmel bekenem kívülről a tortát, majd kinyújtom a marcipánt és bevonom vele a tortát. Tetszés szerint díszítem.

2010. december 22., szerda

Gyömbéres keksz, Adventi koszorú, ültetőkértyák



Idén elmaradtam az Adventi koszorú készítéssel (nem, már elkészült 3 hete, csak egy picit késtem vele) így rögötnöznöm kellett. Volt egy nagyon jó kis gyömbéres kekszről szóló receptem, amit ki szerettem volna próbálni. Amint kisültet a kekszek, jött a felismerés, hogy felhasználom az Adventi koszorú készítéshez (is). Így lett egy eklektikus sítlusú koszorú, de nagyon szeretem. Miért ne lehetne keksszel díszíteni ha már úgyis ebben a sütős lázban égek?
Bogócám is egyből rákapott az ízére és Ő az, aki nap, mint nap eszik a kekszből.
Tovább gondolva a gyömbéres kekszet, ültető "kártyákat" is készítettem tegnap belőle, ami majd az ünnepi asztalon kap helyet.

Hozzávalók:
1/2 bögre lágy margarin
1/3 bögre barnacukor
1/4 bögre méz
1 tojásfehérje
1/2 tk vanília aroma
1 és 1/2 bögre liszt
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
1/2 tk őrölt gyömbér
1/4 tk sütőpor

Robotgép segítségével felhabosítom a margarint, a cukorral, a mézzel, a tojásfehérjével és a vaníliával.
Egy tálban összekeverem a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a fűszereket.
Összegyúrom a hozzávalókat és a kész tésztát lefedve hűtőbe teszem kb 8 órára vagy annyi időre legalább, amíg megszilárdul.
Lisztezett deszkány kinyújtom a tésztát és tetszőleges formákat szaggatok belőle.
Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsibe téve megsütöm őket.

2010. december 21., kedd

Diós-mákos-túrós töltött kalács



Még egy pár évvel ezelőtt elmentettem ezt a receptet, kinyomtattam és már gőzöm sincs, hogy hol találtam rá, de kincsként őrzöm a továbbiakban. Most vettem a bátorságot és a közelgő Karácsonyra gondolván kipróbáltam. Mondhatám úgy is, hogy ez a bejgli újragondolva (az én olvasatomban). Ugyanis egyben van dió és a mák is egy kis túrós töltelékkel is megspékelve gyönyörú kalács köntösben. Ez az első sütés az Ünnepek előtti próba volt és nagyon nagy sikert aratott. Bár még a fonáson van mit gyakorolnom (ugyanis jó lágy a tészta és nem volt könnyű dolgozni a fonásnál vele), hogy szép legyen a szeletelésnél a töltelék, azért első próbálkozásra megteszi.

Hozzávalók:
3 dkg élesztő
3 dkg porcukor
50-55 dkg liszt
3 dl tej
1 csipet só
2 cs vaníliás cukor
2 tojás + 1 tojás sárgája a kenéshez
3 dkg vaj

A diós töltelékhez:
10 dkg darált dió
5 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 dl tej
4 ek rum vagy 1-2 tk rum aroma
1 ek zsemlemorzsa (ha szükséges)

A mákos töltelékhez:
10 dkg darált mák
6 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 dl tej
1 dkg vaj

A túrós töltelékhez:
20 dkg túró
6 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 tojás sárgája
1 tk reszelt citromhéj

Az élesztőt 3 ek tejben és egy tk cukorral felfuttatjuk.
Elkeverjük a lisztet a sóval, a cukorral. Hozzáadjuk a felfutott élszetőt, 2 tojást és a maradék tejet. Beledolgozzuk a megolvasztott vajat is. Egy lágy tésztát kapunk. (ha kell, akkor a liszt mennyiségét növeljük szükség szerint, de érdemes előbb inkább kevesebbet hozzátenni, majd fokozatosan adagolni).
Letakarva kb 30 percig kelesszük langyos helyen.

Főzzük a diót a cukrozott tejben egy pár percig, majd a tűzről levéve keverjük hozzá a rumot (vagy a rum aromát) és a zsemlemorzsát ha túl híg a töltelék.

Főzzük a mákot a cukrozott tejben egy pár percig, majd tegyük bele a vajat is.

Keverjük ki a túrót is a hozzávalókkal.

Nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra, majd vágjuk 3 csíkra. Töltsük meg a csíkokat a töltelékekkel és hajtosaauk be mindegyik szélét, formázzunk belőlük rudakat.
Fonjuk össze a 3 rudat, majd kivajazott, kilisztezett koszorú formába téve kelesszük még kb 20 percig. Tojás sárgájával kenjük meg a tetejét, majd először 180 fokon süssük 15 percig, végül mérsékeljük a hőfokot 160 fokra és süssük készre a kalácsot.

Almával és sajttal töltött csikemell almás hagymaszósszal, hercegnőburgonyával


Ritkán készítek töltött húsokat. Helyesbítek. Eddig ritkán készítettem, de ezután sűrűbben fogok, mert nagyon finom és rengeteg változatban létezik. Már a készítés közben kitaláltam egy pár verziót.

Hozzávalók: (2 főre)
1 csirkemell
1-2 alma
pár szelet sajt
1 fej vöröshagyma
fűszerkeverék

Hozzávalók a hecegnőburgonyához:
6 db közepes méretű krumpli
1 tojás sárgája
tej vagy tejföl
margarin

szerecsendió

A húst megmossuk, szárazra töröljük, majd egy éles késsel egy kis zsebet vágunk a húsba. Ebbe tesszük majd a tölteléket.
Az egyik almát szeletekre vágjuk, majd felcsíkozzuk és a vastagabb csíkokra vágott sajttal együtt a húsba töltjük. Egy hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzzük a felvágott végénél a húst.
Fűszersóval ízlés szerint besózzuk kívülről a húst.
A hagymát megtisztítjuk és vastagabb szeletekre vágjuk, a másik almát is szintén felkarikázzuk.
Egy sütőzacskó aljába tesszük a hagyma és alma szeleteket, majd erre tesszük a megtöltött húst. Egy kevés vizet, esetleg fehérbort önthetünk hozzá, majd lezárjuk a sütőzacskót és előmelegített sütőben megsütjük a húst. Amikor már készen van, akkor kivágjuk (óvatosan) a sütőzacskót és visszatéve kicsit megpirítjuk még a sütőben a hús tetejét.
Ha elkészült, akkor kiszedjük a megsült hagymát és almát a sütőzacskóból, botmixerrel pürésítjük. Ha nagyon sűrű lenne, akkor egy kevés szafttal hígítsunk rajta.

A hercegnőburgonyához a krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Burgonyapürét készítünk belőle a tejjel vagy tejföllel és a margarinnal. Sóval és egy kevés szerecsendióval ízesítjük. Hozzákeverjük a tojás sárgáját is.
Csillagcsöves kinyomóból kis kupacokat nyomunk sütőpapírral bélelt tepsibe, majd arany színűre megsütjük a burgonyát.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails