2010. október 28., csütörtök

Tökös-mákos csíkos rétes


Pont most lesz a héten 5 éve, hogy Miskolcon egy kirándulásunk alkalmával ilyen rétest ettem egy szuper étteremben, aminek a nevére már sajnos nem emlékszem. Most elkapott a nosztalgia és gondoltam, elkészítem. Ez nem az a hagyományos tökös-mákos rétes, amiben a két hozzávalót összekeverjük, hanem egy ilyen csíkos verzióban készítjük el. Azt hiszem, hogy az első próbálkozásom jól sikerült, így bekerül a kedvencek közé.

Hozzávalók: (1 rúdhoz)
3 réteslap
olaj a kenéshez
10 dkg darált mák
2-3 ek cukor ízlés szerint
1 kisebb sütőtök
1 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 dl tejszín
0,5-1 dl tej
1-2 ek zsemlemorzsa

A sütőtököt megtisztítom és félbevágom, majd megsütöm.
A tejszínt, a tejet, a mákot a citrom héjával és a cukorral összeforralom, majd ízlés szerint teszek hozzá cukrot. Amíg kihűl, adig elkészítem a sütőtökös tölteléket.
Ha megsült és kihűlt a tök, akkor kikaparom a belsejét, villával kicsit összetöröm és hozzákeverem a vaníliás cukrot. Ha nem elég édes, akkor tehetünk még hozzá egy kevés cukrot. Belekeverek még 1 evőkanál zsemlemorzsát is, majd féreteszem.
A réteslapokat csak a legutolsó pillanatban vegyük ki a zacskóból és gyorsan dolgozzunk vele, mert gyorsan kiszárad. Célszerű mindent a kezünkhöz készíteni.
Érdemes egy enyhén nedves konyharuhára fektetni egy lapot, majd kenőtollal megolajnozni egy kicsit, ráfektetni a második lapot, ezt is megolajozni és mehet rá a harmadik réteslap is.
Először a mákos tölteléket teszem rá egy csíkban a réteslapokra, de a szélén hagyjunk egy pár cenit, hogy feltekerésnél be tudjuk hajtogatni az oldalát.



Erre mehet rá a sütőtökös töltelék, aminek a tetejét megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával.



Óvatosan tekerjük fel a rétest a konyharuha segtítségével úgy, hogy közben a széleit behajtogatjuk, így majd nem folyik ki a töltelék. Óvatosan helyezzük át egy sütőpapírral bélelt sülőlemezre, kicsit szúrkáljuk meg a tetejét (így a gőzök távozni tudnak és nagy valószínűséggel nem reped majd szét a rétes) majd előmelegített sütőben süssük meg a rétest.
Langyosra hűlve tálaljuk, porcukorral meghintve a tetejét.

2010. október 27., szerda

5 sajtos gnocci


Gnocci jöhet bármikor, a sajtról nem is beszélve. Igazából a végére 5 sajt lett a 4-ből (ahogy eredetileg is szólna a recept), mert kedvem támadt, hogy egy kis camambert sajt is kerüljön bele. Nem bántam meg, mert a végeredmény nagyon jó lett. A kéksajt-mint nagy kedvencem- pedig extra adagban került bele.
Az sem elhanyagolható, hogy megkapja ez a recept a 30 perces cimkét is, mivel roppant gyors. Jó, legközelebb nekiállok a gnocci saját kezű elkészítésének is.

Hozzávalók:
1 csomag gnocci
1-1,5 dl tejszín
5 dkg félkemény sajt (jelen esetben: Edami, de lehet Pannónia, Trappista is akár)
10 dkg kéksajt (most Niva kékpenészes sajt, de lehet pl: Dorblu, Stilton, Roquefort)
5 dkg mozzarella
egy fél darab Camambert sajt
parmezán a tetejére

bors

A gnoccit enyhén sós, forrásban lévő vízben 2-3 perc alatt megfőzöm.
A tejszínt felforralom és a sajtokat beledarabolom a parmezán kivételével, majd ízesítem és kevergetve felolvasztom benne a sajtokat.
Én a kéksajt csak egy részát szoktam beledarabolni első körben a tejszínbe, mert szeretem ha darabkák is vannak benne, így a vége felé adom hozzá a másik felét.
Ha elkészült, akkor a megfőtt, leszűrt gnoccival összekeverem a szószt és reszelt parmezánnal tálalom.

Mini túrós pogácsa


Timitől kaptam ezt a finom pogácsa receptet, ami minimális hozzávalóból áll és nagyon kevés erőfeszítést igényel és még finom is. :-) Hogy a szavaival éljek, ebben a pogiban nincsen semmi. :-) 4 dologból áll össze mindössze, nevezetesen: túró, liszt, margarin, só.
Nagyon finom, puha pogácsa és tetszik benne, hogy egészen picire "illik" szaggatni őket, így 1-1 kis falat lesz belőlük.

Hozzávalók:
25 dkg túró áttörve
25 dkg liszt
25 dkg puha margarin
1,5 tk só

A hozzávalókat egy tálban összegyúrjuk és egészen pici pogácsákat szaggatunk belőle.
(pici=kb, mint egy pet palack kupakja)
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket és előmelegített sütőben világosra sütjük a pogácsákat.
Én a pogik egyik felére egy kis lennmagot is szórtam.

2010. október 26., kedd

Spagetti gombás-bacon-ös raguval


Avagy: Spagetti a'la mi van a hűtőben.
És lám, elkészült a roppant gyors vacsora, ami annyira finom lett, hogy Bogó sem győzte enni, rólunk nem is beszélve.

Hozzávalók:
spagetti tészta
6-8 szelet bacon
10-15 dkg csiperke gomba
2 szál zöldhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
2 dl tejszín
1 ek tejföl

bors

A bacon-t és a gombát apróra kockázzuk. A hagymákat pedig vényonyra szeleteljük.
Egy kevés olajat hevítünk egy teflon serpenyőben és először a hagymákat megpirítjuk. Hozzáadjuk a bacont, majd a gombát is. Ha összesültek, akkor ráöntjük a tejszínt és a tejfölt, majd fűszerezzük. Összeforraljuk és kifőtt spagetti tésztával tálaljuk.
A tetejét egy kis reszelt parmezánnal és petrezselyemmel megszórjuk.

Halloween-Töklámpás készítése


A töklámpás eredete egy nagyon régi ír mondából származik, amiben Lámpás Jacknek egy részeges, ám csalafinta naplopónak sikerült rászednie az ördögöt. A bohókás szeszkazán, Jack, templomnak még a közelébe sem ment, jólesett ehelyett a meleg kocsmában duhajkodni, és részeg cimborákkal mulatozni.

Sajnálatos módon a tivornyák végén maga az ördög is megjelent, és folyton zaklatta a derék polgárt, akit szemmel láthatóan zavart az állandó kísértés, és a boroskancsón kívül nem kívánt magának társaságot. A nemkívánatos személy ellen csupán egyetlen védekezési lehetősége adódott, el kellett venni a kedvét a további kísérgetéstől. Jack egy hatalmas fához vezette a pokol királyát, és rávette, mérkőzzön meg vele fáramászás tekintetében. A sátán természetesen elfogadta a kihívást, nem gondolta volna, hogy egy ilyen csekély versenyszámban képes alulmaradni: Jack megvárta, míg az ördög jó magasan felkúszik a fa tetejére, majd egy keresztet vésett a törzsbe, hogy ellenfelét megakadályozza a lejutásban.

„Bosszúból” a patás famászó bajnok Jacket, halála után nem eresztette be a jól megérdemelt Pokolba, ráadásul a Menny kapui sem nyíltak meg a haszontalan életû lélek előtt. Az örök számûzetésre ítélt Jack egy fáklyát vihetett csak magával – amelyet, a fény hatékony megőrzése miatt egy tökben helyezett el – és így járta, s járja azóta is az éjszaka sötétjét. A babonás emberek, hogy elûzzék Jacket, egy lámpást raknak a házuk elé vagy az ablakukba.
(forrás: sulihalo )



A készítéshez a töklámpásnak kiválasztjuk a szebbik oldalát, amit majd kifaragunk. Ha nem akar megállni a "lábán", felborulna a tök, akkor érdemes levágni egyenesre az alját.
Ha kiszemeltük, melyik legyen az eleje, akkor felrajzoljuk rá a kivágandó részeket. Szemeket, orrot és a száját.
Első lépésként levágjuk a tetejét egy éles késsel, majd kikapargatjuk a tök belsejét kézzel és egy kanál segítségével. Én a tetejére is szoktam vágni egy kisebb nyílást, így amikor a mécses ég a tökben, akkor nem kormozza össze a tetőt és a levegő is jobban áramlik.
Ha ezzel megvagyunk, akkor kivágjuk óvatosan a többi "alkatrészt" is. Amikor a száját és a fogakat vágjuk, akkor érdemesebb több, apróbb részletben vágni.
Amikor elkészült, akkor mécsest gyújtunk és a tök belsejébe helyezzük.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails