2010. július 27., kedd

Túró torta


Az Unokatestvéreméknél kóstoltam először ezt a tortát és egyből a kedvencem lett. Én is és a család is nagyon szereti. Nagyon vékony tésztája van és a töltelék is pont jó úgy ahogyan van! Szerintem ez a legfinomabb sült túró torta. Ami a "baj" vele, hogy melegen szerintem nem az igazi. De ha kihűl, akkor már nem sok ideje van a tortának.

Hozzávalók:

A tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg margarin
5 dkg porcukor
1/2 tk sütőpor

A töltelékhez:
50 dkg túró
90 g vaníliás puding por - nem főzős (én a 80 grammos pudingporhoz teszek még 10 g étkezési keményítőt)
20 dkg porcukor
1 nagy doboz tejföl (375 g)
2 tojás
1,5 cs vaníliás cukor
500 ml tej

A tésztához összekeverjük a puha margarint a liszttel, sütőporral és a porcukorral (nem szabad sokáig gyúrni, mert aztán nagyon törik a tészta) és hűtőbe (mélyhűtőbe) tesszük 10 percre. Egy kapcsos tortaformát (26 cm) vajjal (vagy margarinnal) kikenünk és lisztezzük, erre nyújtjuk a tésztát vagy az ujjainkkal belenyomkodjuk úgy, hogy kb 1 cm-es pereme legyen a tésztának. Villával megszurkáljuk a tésztát és előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
A töltelékhez a hozzávalókat összeöntjük egy tálban és az egyszerűség kedvéért botmixerrel összedolgozzuk, majd a tésztára öntjük a masszát. (Itt megjegyezném, hogy senki ne ijedjen meg, mert ez egy nagyon híg massza lesz, de meg fog sülni)
Visszatesszük a sütőbe és 200 fokon legalább 1 órán át sütjük. Ha nagyon sülne a teteje, akkor alufóliával takarjuk le. Várjuk meg, amíg teljesen kihűl (hűtőbe is tehetjük. Mi úgy szeretjük a legjobban) és úgy kínáljuk.

Juhtúrós pogácsa



Nagyon megkívántam a juhtúrót és gondoltam gyúrok belőle valamit. Ez a pogácsa lett belőle. Nem az a nagyon puha fajtából való, de nagyon finom lett és az utolsó darabig elfogyott.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg margarin
1-2 ek étolaj
3 dkg élesztő
1/2 dl tej
1 csipet cukor
20 dkg juhtúró
2 tk só
2 tojás (+ 1 tojás a kenéshez)
1/2 tk sütőpor
pici sajt a pogácsák tetejére

Az élesztől a langyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk.
A puha margarinnal és az olajjal együtt összetörjük a juhtúrót. A tojásokkal együtt habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sót, a lisztet és az élesztőt is. Jól összegyúrjuk a tésztát és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Legalább 1 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát és kiszagatjuk a pogácsákat, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, ahol még egy kis ideig pihentetjük a sütés előtt. Tojással megkenjük a tetejüket és ízlés szerint szórhatunk rá sajtot is.
Előmelegített sütőben, 180 fokon addig sütjük őket, amíg rózsaszínűre nem sülnek.

Zöldborsó leves


Egy nagyon egyszerű leves, amit fel lehet dobni mondjuk sárgarépa golyókkal (ezeket nagyobb áruházakban lehet kapni) a levesbetéttel is lehet variálni. Nálunk most grízgaluskával készült.

Hozzávalók:
1/2 zacskó fagyasztott zöldborsó vagy friss zöldborsó
1 zacskó sárgarépa golyó vagy 2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma

ételízesítő
8-10 szem egész bors

A grízgaluskához:
1 tojás
gríz
1 ek étolaj

A zöldségeket felteszem főzni, melybe a fehérrépát felkoztám és a hagymát egészben hagytam. Ízesítem a fűszerekkel és puhára főzőm a zöldségeket benne.
Amikor már majdnem elkészült a leves, akkor elkészítem a grízgaluskát is. Ehhez felverem a tojás egy csipet sóval (nem kell sok fűszer bele, mert a levesben fő majd meg, ami ízesítve van), hozzáadom az olajat, majd annyi grízt keverek hozzá, hogy lágy masszát kapjak (még összefollyon, ha megkeverem) Pár percre magára hagyom, hogy a gríz egy kicsit megszívja magát. A forrásban lévő levesbe szaggatom egy kanál segítségével -amit a levesbe megmelegítek előtte, így könnyebb szaggatni- a galuskát. Pár perc alatt megfőnek és tálalható is a leves.

2010. július 23., péntek

Tepsis csirke


Elég sűrűn készítem ezt az ételt, mi nagyon szeretjük. Nem a legínycsiklandóbban néz ki, de annál finomabb!! Egyszerű és nagyszerű étel, gyorsan készen van, nem kell mellette órákat állni.

Hozzávalók:
4-5 db csirkecomb
2 kisebb fej vöröshagyma
1 zöldpaprika
2 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
6-8 közepes méretű burgonya

bors
sült csirke fűszerkeverék
1-2 ek étolaj


A burgonyákat meghámozzuk, majd cikkekre vágjuk őket és enyhén sós vízben feltesszük főzni.
A csirkecombokat megmossuk, szárazra töröljük (akinek úgy tetszik, mint nekünk, az lehúzza a bőrét is) fűszerezzük.
A zöldségeket felkarikázzuk, majd egy tepsit kicsit kiolajozunk. A hagymakarikákkal megágyazunk a csirkecombok alá, ráfektetjük a husit, majd erre megy a többi zöldség is. Érdemes a fokhagymát a paradicsom és a paprika alá tenni, hogy ne égjen meg. A megfőtt (de nem túlfőzött!) burgonya gerezdeket a hús köré tesszük. Nyugodtan megfűszerezhetjük őket a csirkére használt fűszersóval, esetleg sóval, frissen őrölt borssal is, majd egy kevés olajjal megöntözöm. Alufóliával letakarva, előmelegített sütőben kb 1 óra alatt megsütöm, de az utolsó 15 percem fólia nélkül sütöm, hogy megpiruljon a teteje is.

2010. július 22., csütörtök

Joghurtos szelet bogyós gyümölcsökkel


A recept alap ötletét a Fanny konyhában találtam, de változtattam rajta egy pár dolgot (már a változtatott verziót teszem közzé). Nagyon izgalmas lesz a sok-sok finom gyümölcstől a tetején és nagyon könnyű édesség, nem túl édes és nem tömény. Igazi nyári finomság.

Hozzávalók:

A tésztához:
12 dkg margarin
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
3 tojás
14 dkg liszt
5 dkg étkezési keménytíő
1/2 tk sütőpor

A tetejére:
70-80 dkg vegyes bogyós gyümölcs (málna, ribizli, áfonya, szeder)
9 lap zselatin (nekem nem volt itthon csak 6 lap és + 2kanál étkezési zselatint tettem bele pluszban)
7 dl natúr joghurt
8 dkg porcukor
2 dl tejszín
2 tasak piros tortabevonó zselé

A margarint habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd egymás után beledolgozzuk a tojásokat és habosra keverjük. A lisztet elkeverjük a keményítővel és a sütőporral majd a tojásos masszához adjuk. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (25x35 cm) símítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.
A zselatint a csomagon lévő utasítás szerint elkészítjük. A joghurtot símára keverjük a cukorral, majd a zselatint is hozzákeverjük. Amikor elkezd kocsonyásodni (én mélyhűtőbe tettem és kb 20 percet vártam), kemény habbá verjük a tejszínt és a joghurtkrémbe forgatjuk.
A kihűlt tésztalap köré alufóliából egy kb 5 cm magas peremet készítünk (én visszatettem a tepsibe, amibe sült) és ráterítjük a joghurtos krémet. Hűtőbe tesszük (20 percre) amíg egy kicsit kocsonyásodik a joghurtkrém, majd rászórjuk az előzőleg megmosott, lecsepegtetett gyümölcsöket. Amikor teljesen megszilárdult a krém, akkor elkészítjük a tortabevonó zselét és ráöntjük a tetejére. Hidegen tálaljuk.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails