Hagyományos
helyi (Csongrád és Szentes környékén) jellegzetesség, tápláló édesség, reformélelmiszer, vitaminbomba.
Rendkívül
gazdag vitaminokban (A, B1, B3, B5, B6, B10, B12, E, K/, ásványi anyagokban és
nyomelemekben /Fe, Mn, Cu, I, Mg, Ca, Zn, Na, K, Se, F, P, Cl, S, Cr, Si/.
A csírázó magban működő enzimek az összetett keményítőt egyszerű cukrokká
alakítják, a bonyolult fehérjéket aminosavakra, a zsírokat könnyen emészthető
zsírsavakra bontják.
Telítetlen zsírsavtartalma alkalmas az érelmeszesedés megelőzésére és kezelésére, fogyasztása ajánlott még a következő betegségek esetén :
Telítetlen zsírsavtartalma alkalmas az érelmeszesedés megelőzésére és kezelésére, fogyasztása ajánlott még a következő betegségek esetén :
- fáradtság, idegrendszeri probléma,
- bél- és májbetegségek,
- hajhullás, impotencia, ízületi gyulladás,
- hólyag- és vesepanaszok.
- bél- és májbetegségek,
- hajhullás, impotencia, ízületi gyulladás,
- hólyag- és vesepanaszok.
Betegségmegelőző hatása is jelentős:
- erősíti az immunrendszert,
- csökkenti a rákos megbetegedés valószínűségét,
- előnyösen befolyásolja a vérsejtek, csontok, mirigyek, izmok működését.
Sajnos sütéssel néhány hőre bomló enzim és vitamin a csíramáléban már nem
található, ezért cégünk a frissen csíráztatott búzát is ajánlja minden kedves
érdeklődőnek. Fogyasztható önmagában (enyhén - erősíti az immunrendszert,
- csökkenti a rákos megbetegedés valószínűségét,
- előnyösen befolyásolja a vérsejtek, csontok, mirigyek, izmok működését.
édeskés ), müzlihez keverve, vajas kenyérrel, salátának elkészítve. (forrás: http://www.szentesinfo.hu/csiramale/)
Már többször megfordult a fejemben, hogy írok róla a blogon, ugyanis ezt a csemegét sajnos kevesen ismerik. Szerintem jobb, mint bármelyik multivitamin készítmény.
Soha nem fogom elfelejteni, amikor megszületett a gyerkőc, akkor a barátnőm (egyébként Ő általa ismerem a csíramálét) hozott be nekem egy dobozzal. Semmi nem esett akkor jobban, mint ezt falatozni. Állítom, hogy Bogó búzacsíramáléból és sült tökből táplálkozott (általam) első hónapjaiban. :-)))
Egy kicsit bővebben a csíramáléról:
Már Jókai Mór is
megemlíti az Aranyember című regényében "fenséges, mézédes csíramálé". Régen karácsony és húsvét táján a nagy böjtök idején
fogyasztották, most viszont a téli-tavaszi hónapokban, októbertől-április végéig
nagyon kelendő. Hazánkban csak Csongrádon, Szentesen és annak környékén ismerik és
készítik, bár ez a kör évről évre bővül.
A Földművelésügyi Minisztérium elemeztetése szerint 20-22% cukrot
(de ez a cukor nem az a cukor amire Ön gondol, hanem a búzában található
keményítő a meleg hatására alakul át maltózzá és dextrózzá), vasat, B1
- B6, és a nagyon ritkán előforduló B12 vitamint is
tartalmaz. Nyomokban előfordul A-, és K vitamin is. Tehát a csíráknak értékes
szerepük van a táplálkozásunkban, könnyen emészthetőek, ezáltal salaktalanítják
a szervezetet. Ha pedig a szervezetünknek nem kell nap mint nap megküzdeni a
méreganyagokkal (a csíramáléban semmilyen adalékanyag, állományjavító, színező,
aroma, tartósítószer nincs), akkor az immunitásunk erősödni fog és
egészségesebben fogunk élni.
Érdekesség, hogy magyar orvosok fejlesztették
ki a daganatos megbetegedések lehetséges gyógyszerét, az Avemart. Ezt a
készítményt búzacsíra-kivonatból állítják elő, s az állatkísérletekben
bebizonyosodott, hogy a szer megakadályozza az áttétek képződését a rákos
sejtekben.
(forrás: csiramale.hu)
A készítéséről itt olvashattok: Csíramálé készítése lépésről, lépésre
10 megjegyzés:
Én is Csongrádon ettem először és nagyon finomnak találtam. Viszont ennyi mindent nem tudtam róla, jó hogy megosztottad ezeket az infókat! :)
Én is csak erősíteni, hogy milyen finom és milyen sok jótékony hatása van! Én is akkor szerettem meg mikor az első kisfiam kicsi volt és még szoptattam, most meg, hogy a másodikat várom a terhesség alatt nagyon sokszor rákívántam már. Biztos nem véletlenül kívánja a szervezetem ezt a sok vitamint! :-)
Kiskoromban nem szerettem túlságosan, aztán később igen. Itt Komárom megyében is ismert (én ismerem) :-), nagymamáim készítettek ilyent nagyon rég. Jó ragacsos volt, és nádat is böktek bele (levegőzés?)
Pár éve vettem én is bio-búzát, meg csíráztató tálat, de a búzából valami bogarak másztak ki. Kicsíráztattam, de a továbbiakban nem volt gusztusom hozzá.
Idén lehet, hogy megpróbálom újra - "hús" nélkül!
Én nem ismertem eddig, köszi hogy leírtad :)
teller-cake!, Millye! Örülök, hogy tudtam újat mondani róla!
Noémi! Egyél sokat, biztos jobb mint bármilyen más vitamin!
M@rti! A nádról még nem hallottam. Viszont azt nem írtam bele a posztba és lehet, hogy nem lett egyértelmű, de saját kezűleg még nem készítettem el. Ez olyan csemege, amit készen szeretek venni. Kevés ilyen van, ami akkor finom ha más készíti és ez olyan. :-)))
Nagyszüleim a 80-as években váltottak át reform táplálkozásra, makro vegetáriánusok lettek (lehet keverem a pontos kifejezéseket), s ez mentette meg őket az elhízás okozta egyéb betegségektől.
Ők csíráztattak sokat s ettünk mi is valami hasonlót, de azóta sem. Itt az ideje kipróbálni a lányokkal odahaza :) hátha ízlik nekik.
Köszi.
Beastie!
Örülök, amikor mások is így írnak róla! Köszi, hogy megosztottad! ;-)
Remélem ízleni fog az otthoniaknak is!
Mi most kezdjük a próba gyártást!
Melyik vidéken? Sikerült a próbagyártás?
Győrben lehet ilyet venni??Inzulimos diabétesz beteg eheti??Mert ahogy olvasom a keményítő alakul att cukorra!!Megkostolnám.Koszonom.
Megjegyzés küldése