Oldalak
▼
2013. május 15., szerda
Szezámmagos cukkini fasírt
Akár lehet ne a neve cukkinis tócsni is (más nevein berét, berhe, bodag, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, görhöny, harula, kremzli, krumplibaba krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, pacsni, placki, recsege, röstiburgonya, rösztike, tócsi, toksa) ennek a reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi ételnek.
Igazán jól fel lehet turbózni más zöldséggel, fűszerekkel is. Nagyon finom és ugye ezáltal mindig más íze lesz. Próbáljátok ki kedvetek és ízlésetek szerint variálva!
Én készítettem hozzá egy tejfölös-zöldfűszeres szószt, ami még jobban feldobja.
Hozzávalók:
1 közepes méretű cukkini
2 kisebb burgonya
1 tojás
kb 1 púpozott evőkanál liszt
1 evőkanál szezámmag
só
bors
1 evőkanál aprított petrezselyem (vagy 1 teáskanál szárított)
A tejfölös-zöldfűszeres szószhoz:
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál majonéz
só
frissen őrölt bors
1 teáskanál fokhagymasó
petrezselyem
A zöldségfasírthoz a cukkinit (előtte alaposan megmossuk) nagy lyukú reszelőn lereszeljük és kicsit megsózzuk majd félretesszük (amíg a burgonyát is lereszeljük), hogy levet engedjen.
A meghámozott burgonyát is lereszeljük majd a cukkininek kinyomkodjuk a levét és összekeverjük őket a tojással, a szezámmaggal és a liszttel majd a fűszerekkel ízesítjük.
Egy teflon bevonatos serpenyőben egy kevés (kb 2 evőkanál) olajat forrósítunk. Evőkanálnyi adagokat (fasírtokat) kanalazunk a serpenyőbe majd kis lángon mindkét oldalukat megsütjük.
Amíg sülnek a fasírtok, addig el tudjuk készíteni a szószt is és ha kisültek, már tálalhatjuk is.
A kisebbik fiam kedvence:) De másfajta zöldségekkel is finom, és a joghurtos kence tényleg passzol hozzá:)
VálaszTörlésMajd ha lesz szabadföldi cukkini, elkészítem. Addig elteszem a receptet, köszönöm!
VálaszTörlésNagyon szeretjük a tócsnit, meg a cukkínit is, de magamtól nem is jutot eszembe, hogy a kettőt párosítani is lehet! Megcsináltuk, isteni lett, úgyhogy köszönjük a receptet!! :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy Nektek is ízlett! ;-)
VálaszTörlés