Férj anyukájától kaptam egy nagy adag törökmogyorót. Nem gondolkoztam rajta sokat, egyértelmű volt, hogy valami finom süti készül belőle, amolyan nagyonmogyorós süti. Így találtam Macikonyhánál erre a szuper jó kis receptre némi változtatással.
Hozzávalók a tésztához:
22 dkg liszt
fél teáskanál sütőpor
7,5 dkg cukor
15 dkg margarin
1 tojás sárgája
A mogyorós réteghez a tetejére:
4 evőkanál víz
10 dkg cukor
10 dkg margarin
33 dkg mogyoró, ennyi érkezett :-) (némi szeletelt mandulával kiegészítettem kb 40 dkg-ra)
2 evőkanál méz
a tészta kenéséhez 2-3 evőkanál barack lekvár
A tésztához a puha margarint összekeverem a tojással, a liszttel, a sütőporral és a cukorral, majd összegyúrom. A kész tésztát hűtőbe teszem kb 20 percre.
Amíg a tészta a hűtőben várakozik, addig elkészítem a tetejére a mogyorós réteget. Ehhez az egész mogyorót késes aprítóba teszem (vagy összedarabolom), de úgy a jó ha nagyobb darabokba marad inkább.
A vizet a cukorral, margarinnal és a mézzel felforralom, hozzáadom a mogyorót és a mandulát is, alaposan összekavarom majd félreteszem hűlni.
Addig a tésztát kinyújtom (nekem kb 30x30-as méretű lett) és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
A lekvárt kikeverem simára és a tészta tetejét megkenem vele.
A langyosra hűlt, mogyorós történetet ráöntöm a tészta tetejére, elegyengetem és előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütöm a süteményt. (érdemes még langyosan felszeletelni)
Ez a sok mogyoró fincsi lehet a tetején:)
VálaszTörlésHmm, igen gusztusos, nálam is van itthon egy adaggal a törökmogyoróból, ki tudja, lehet ilyen háromszögekben végzi...:)
VálaszTörlésAz egész család mogyorórajongó, előző életünkben minden bizonnyal mókusok lehettünk ;) úgyhogy ez nekem nagyon tetszik. Kár, hogy el kell raknom őszig, mert nálunk már mogyoróhiány lépett fel. :(((
VálaszTörlésKati, Csilla Andi! Mogyorórajongóknak egyenesen kötelező! ;-)
VálaszTörlésegycsipet! :-)) A "Mókuscsaládnak" bizonyára ősszel is ízleni fog! ;-)
Szia Eszter!
VálaszTörlésA hétvégén megcsináltam, de sajnos valami nem klappolt vele.
Az alján a tészta nem sült meg, míg a tetején a mogyorós réteg igen.
Így is tovább, kb. 35 percig volt a sütőben, közepes lángon.
Így utólag a vaj mennyiségére gyanakszom, talán az akadályozta a kellő átsülést... 22dkg liszthez nem sok a 25dkg vaj?
Köszi. Üdv: Betti