Oldalak

2011. szeptember 20., kedd

Vegyes erdei gombás rizottó


Már nagyon régóta tervezem, hogy főzök egy igazán jó rizottót. Annyi, de annyi verzióban megfordult már a fejemben és elsőként ezt a vegyes erdei gombásat készítettem el.  (na jó, Bogónak párhuzamosan csirkemellel készítettem, amiről nem készült fotó, ugyanis a fiatalember nagyon éhes volt már és szőrén-szálán elfogyott, esélyem sem volt fotózni) A rizst hozzá (arborio) Olaszországban vásároltam a nyaralás alkalmával. Amit érdemes erről a rizsfajtáról tudni, hogy kerekszemű és kiváló alapanyag rizottó készítéséhez.
A rizottónak egy hangulata van. Nem is tudom másképpen leírni. Legalábbis számomra olyan étel, amit tényleg egy finom bor mellett, frissen érdemes elfogyasztani.

A rizottót még Olaszország különböző részein is másképpen fogyasztják. Van, ahol szárazabban és van, ahol puhábbra, "szaftosabbra" főzik. Tehát tetszőleges az elkészítése, mint ahogyan az olasz pizza eredetéről és készítéséről is megoszlanak a vélemények, ízlések.
(én kicsit szaftosabbra készítettem el, de mire a fotózásra jutott a sor, már másképpen látszódik a képen)
Sok-sok verzió van már a fejemben, amit bizonyára el is fogok készíteni. Ez a gombás változat azt hiszem igazi őszi-rizottós kedvcsináló.

Hozzávalók:
15 dkg arborio rizs
kb 25 g szárított gomba keverék (Erdészné gombája-szárított erdei gombakeverék vargányával)
kb 10 db egészen kicsi cseiperke gomba
1 kis fej vöröshagyma
fél dl fehérbor
4-5 dl húsleves alaplé
1 evőkanál vaj
olívaolaj

bors

A szárított gombát egy kis időre vízbe áztatom, a csiperkéket megtisztítom, majd félbe vágom őket.
A hagymát egészen apróra kockázom, majd egy kevés olívaolajon üvegesre párolom.
A vízbe áztatott gombákat nagyobb darabokra vágom, majd a csiperkével együtt megpirítom őket a hagymával együtt.
A rizst is hozzáöntöm és megpirítom egy kicsit (kezd üvegessé válni), majd felöntöm a borral.
A húsleves levét merőkanalanként adagolom a rizottóhoz és mindig megvárom, amíg felszívja a folyadékot.  A gombák levéből is önthetek hozzá egy keveset.
Sóval és borssal ízesítem.
Amikor megfőtt a rizs (a tésztához hasonlóan ezt is főzhetjük "roppanósra") hozzákeverjük a vajat és tetszés szerint egy kis reszelt parmezánt is.
Lefedve egy pár percig állni hagyjuk, majd egyből fogyasztjuk.

5 megjegyzés:

  1. Hú, ez nagyon jól néz ki. Látszik rajta, hogy nem száraz. Engem mindig az tart vissza, hogy csak frissen jó.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg csak frissen jó, viszont gyorsan elkészül!

    VálaszTörlés
  3. Napok óta kívánom a gombát, sajnos a szárazság miatt nincs, de nagyon jól hangzik ez a gombás rizotto.

    VálaszTörlés
  4. Finoooom, főleg, hogy gombás :)

    VálaszTörlés
  5. Kati! Sajnos ez is "csak" szárított gomba, de nagyon-nagyon finom volt így is.

    Bianka! Régen nem szerettem egyáltalán a gombát, de most már én is ezt mondom, amit Te! :-)

    VálaszTörlés