Oldalak

2015. szeptember 24., csütörtök

Alj nélküli túrós


A túrós sütemények mindig elsőbbséget élveznek nálunk. Volt egy idő, amikor mindig csak ilyet ettem volna, az alj nélküli túrós süteményt. Egyszerű az elkészítése, semmi extra dolog nincs benne, nem kell sokat mosogatni, se tésztát nyújtani hozzá. Langyosan a legfinomabb szerintem. A hibát ott követtem el, hogy csak egy fél adagot készítettem belőle... Ti ne kövessétek el ezt a hibát! ;-)
Aki szereti, az bátran tegyen reszelt citrom héjat is a süteménybe.

Hozzávalók:
1 kg túró
15 dkg lágy margarin vagy vaj
5 evőkanál búzadara
2 evőkanál liszt
10 evőkanál kristálycukor
4 egész tojás
egy csipet só
1-2 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor

Hozzávalók a tetejére:
1 pohár tejföl 
1 evőkanál liszt
1 tojás





A süteményhez a hozzávalókat egy tálban összekeverjük (kézi robotgéppel még egyszerűbb lesz).
Egy magasabb falú, közepes méretű tepsit kivajazunk és kilisztezünk majd az összekevert tejföl, tojás és liszt keverékét a tetejére kanalazzuk és elsimítjuk.
Előmelegített sütőben (170 fokon) kb 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük a tetejét. 

(Forrás: andi1976.gportal.hu)

2015. szeptember 16., szerda

Sült (kápia) paprikakrém


Az egyik legjobb dolog szerintem ami a kápia paprikával történhet, hogy ilyen krém lesz belőle. Semmi extra csak a sült paprika húsa. Mielőtt bárki sokat emlegetne a készítése közben, előre leszögezem, hogy kicsit kell vele pepecselni. Megéri, ezt is elhihetitek. ;-)
Ha már nekikezd az ember, akkor szerintem érdemesebb nagyobb adagban elkészíteni. Bár tény, hogy frissen a legfinomabb.
Friss kenyérre, pirítósra kenve, de akár mártogatósnak vagy sült húsok mellé is kínálhatjuk.

Hozzávalók: (ebből az adagból kb 2 személynek való krém lesz)

6-8 darab kápia paprika
fél fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma

bors
borsikafű (opcionális)
olívaolaj

A paprikát megtisztítjuk és előmelegített sütőben megsütjük egészben (amíg szinte fekete lesz a héja). Amikor megsültek a paprikák, akkor egy tálba kiszedjük és folpack-kal letakarjuk 20-30 percre.
Ezután leszedjük a paprikák héját és kiszedjük a magokat is belőle. Késes aprítóba tesszük és belereszeljük a hagymát és a fokhagymát is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és egy kis borsikafűvel még pikánsabbá tehetjük. Egy evőkanál olívaolajjal együtt végül ledaráljuk az aprítóban. (botmixer is megteszi).