Oldalak

2014. augusztus 26., kedd

Zöldborsó leves galuskával



Már többször említettem, hogy nálunk a leves az mondhatni elengedhetetlen részét képezi az étkezéseknek otthon. Nagyon levesesek vagyunk, így néha nem árt valami újdonságot készíteni. Bogónál egyébként szinte minden olyan leves garantált siker amiben tészta vagy gombóc, galuska van. :-) Így ezzel a "piros borsólevessel" sem nyúltam mellé és nagy tetszést aratott.

Hozzávalók:
3 közepes méretű sárgarépa
2 közepes méretű fehérrépa
15 dkg zöldborsó
1 kisebb darab zeller
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kis csokor (összekötött) petrezselyem 
3-4 vékony karikára vágott kápia paprika
1 kicsi paradicsom félbevágva

őrölt bors
őrölt pirospaprika
1 kávéskanálnyi szárított majoranna

A galuskához:
1-1,5 evőkanál vaj
1 tojás
1 csipet só
liszt

A zöldségeket megtisztítjuk és a sárgarépát meg a fehérrépát felkarikázzuk.
Egy kevés olajon a répát, a fehérrépát, a fokhagymát és a hagymát (egészben hagyva) kevergetve kicsit pároljuk majd rászórjuk a fűszereket (vigyázzunk, hogy a pirospaprika meg ne égjen) és felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Hozzáadjuk félbevágva a zellert, a kápia paprikát, a paradicsomot és a petrezselymet is.
Ha már a zöldségek majdnem megfőttek, akkor belerakhatjuk a zöldborsót is és tovább főzzük a levest.
A galuskához összekeverjük a puha vajjal a tojást, a csipetnyi sót és annyi lisztet adunk hozzá, hogy galuskatészta állagú legyen.
Ha megfőttek a zöldségek, akkor a forró levesbe mártott kanállal az enyhén forrásban lévő levesbe szaggatjuk a galuskákat. Egy pár perc alatt készre főzzük a galuskákat és tálalhatjuk is a levest.

Tipp:
- a galuskákhoz adhatunk apróra darabolt friss- vagy akár szárított zöldfűszereket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése