Imádom a sajtokat, amit már sokaknak említenem sem kell. A kéksaj... a friss, színes füge... a méz... ezek olyan Mennyei párosítás számomra, amit nagyon élvezetes egy hűvösebb őszi estén kellemes társaságban elfogyasztani. Az elkészítése minimális erőfeszítést és konyhában eltöltött időt jelent, cserébe garantáltan luxus finomságot kapunk!
Hozzávalók: (4 darab kis korárhoz)
a tésztához:
10 dkg liszt
5 dkg vaj
1 kávéskanál só
1 evőkanál hideg víz
a töltelékhez:
2 darab füge
4 teáskanál natúr krémsajt
30 g Castello Black (nemes penésszel érő) kéksajt,
de jó bele másfajta kéksajt is
|
Fotó: mindmegette.hu |
A tésztához a lisztbe kockázott hideg vajat a
sóval együtt összemorzsoljuk és egy evőkanál hideg vízzel együtt összegyúrjuk.
A 12 darabos muffin sütőforma 4 mélyedését kivajazzuk és kilisztezzük, majd a
tésztát négy egyenlő részre osztjuk és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk. Kibéleljük vele a formákat. Nem baj, ha kis pereme lesz, mert így szép kis
kosárka formákat kapunk majd. 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb 10
percig elősütjük a tésztát. Ezután mindegyik kosárkába egy-egy teáskanálnyi
krémsajtot kanalazunk. Az alaposan megmosott és szárazra törölt fügét 8 cikkre
vágjuk és mindegyik kosárkába 4 cikket állítunk majd a kéksajtot a fügék közé
morzsoljuk és visszatesszük a sütőbe amíg a sajt meg nem olvad. Langyosra hűlve
tálaljuk.
Tipp: egy kevés mézzel megcsorgatva a tetejét még pikánsabbá, izgalmasabbá tehetjük.
Istenien hangzik, csak én olyan ritkán jutok hozzá fügéhez.
VálaszTörlés