A nagy szilva dömping közepette érdemes nem csak desszertekben gondolkodni. Ez a pikáns szilvamártás természetesen más hús mellé is kínálható és bizton állítom, hogy remek kiegészítő, izgalmas párosítás. Érdemes kipróbálni és belecsempészni a főételek közé is ezt a nagyszerű gyümölcsöt.
A recept a Kifőztük szeptemberi számában jelent meg. :-)
Hozzávalók:
1 közepes méretű sertés szűzpecsenye
8 db szeletelt bacon
só
bors
fűszersó
Hozzávalók a szilvamártáshoz:
30 dkg szilva
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál paradicsompüré
1 evőkanál szójaszósz
1-2 evőkanál méz
só
bors
1 kávéskanál szárított chili
Hozzávalók a forgatott burgonyához:
burgonya
olaj
fűszersó
A húst megtisztítjuk, leszedjük róla a felesleges
hártyákat majd felszeleteljük (lehetőleg olyan vastagok legyenek, mint a bacon)
és fűszerezzük. Mindegyik szelet húst egy-egy szelet bacon-be tekerünk és
fogvájót szúrunk bele, ezzel rögzítjük, hogy sütés közben a hús körül maradjon.
Egy kevés olajon a hús mindkét oldalát elősütjük pár perc alatt majd egy enyhén
kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk őket és alufóliával lefedve, 180 fokon kb. 10
percig sütjük a húst. Végül fólia nélkül további 5-10 percig sütjük, amíg
szép színt kap a hús.
A szilvamártáshoz a szilvákat megmossuk, kimagozzuk és
felkockázzuk. A hagymát felkockázzuk és egy kevés olajon megfuttatjuk majd
belereszeljük a fokhagymát és hozzáadjuk a szilvát is. sózzuk, borsozzuk,
hozzáadjuk a szárított chilit és fél dl vizet öntünk hozzá majd fedő alatt addig
főzzük, amíg a szilva meg nem puhul (5-10 perc). Ha már a szilva megpuhult,
akkor hozzáadjuk a paradicsompürét, a szójaszószt, a mézet és még egy pár
percig rotyogtatjuk. Ha szükséges, akkor még egy kis cukorral édesíthetjük és
ha túl sűrű akkor vízzel hígítható. Félretesszük hűlni majd botmixerrel pürésítjük.
A forgatott burgonyához a burgonyát meghámozzuk,
vastagabb szeletekre vágjuk majd sós vízben félig megfőzzük. Fűszersóval
ízesítjük és egy kevés olajon mindkét oldalukat megsütjük.
Tálalás előtt a húsból kiszedjük a fogvájót majd a
burgonyára halmozzuk és a szilvamártással kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése