Oldalak

2013. február 27., szerda

Vöröslencse krémleves pirított tökmaggal


Nekem a krémleves valahogyan az ősztől tavaszig tartó időszakban játszik igazán. Mindig a hűvösebb időhöz kötöm. Természetesen a hideg gyümölcs krémlevesek nem ebbe a kategóriába tartoznak. Olyan nagyon jól tud esni egy téli vagy egy esősebb napon  (mint amilyen a mai is) egy finom, jól összehangolt ízvilágú krémleves.
Ez a leves már-már a télűző, tavaszváró kategóriába tartozik.
Aki nem szokott vörös lencsét enni, annak is ajánlom kóstolásra és annak is, aki - hozzám hasonlóan - nem igazán szereti a zöld (tányér) lencsét. Nem kell órákig főzni és egészséges is! Már írtam is róla egyszer a blogon.
Krémes, kellemesen fűszeres és még Férj is azt mondta, hogy nagyon-nagyon finom és a top 3 leves-ben benne van! :-)


Hozzávalók:
egy fél fej vöröshagyma
3 darab közepes méretű répa
1 bögre vörös lencse

fehér bors
őrölt római kömény
curry
ételízesítő
tökmag

A vöröshagymát egészen kicsi kockákra darabolom, majd egy kevés olajon üvegesre párolom.
A megtisztított és felkarikázott répát is hozzáteszem és 1-2 percig a hagymával együtt pirítom. Hozzáöntöm a lencsét, majd kétszeres mennyiségű vizet öntök hozzá. Ízlés szerint fűszerezem és gyakran megkeverve, fedő alatt főzöm. Ha szükséges, akkor még vizet öntsünk hozzá!
Ha megfőtt a lencse és a répa is, akkor botmixerrel pürésítem és annyi vízzel hígítom ha szükséges, amivel kellemes krémsűrűségű levest kapok.
Egy teflon serpenyőben (zsiradék nélkül) megpirítom a tökmagot.
Tálaláskor a levest egy teáskanál olívaolajjal meglocsoljuk és a pirított tökmaggal tálaljuk.




2 megjegyzés: