Bevallom, hogy télen nem szoktam annyi salátát enni, mint nyáron. Nyilván azért egy nyáron, a napsugarak által érlelt zöldség sokkal csábítóbb. De azért nem mondhatjuk, hogy nincsenek finom "téli zöldségek" és saláták. Mert bizony amit most mutatok, az is az!
Fekete retek:
A retket
nemcsak csípősségéért szeretik, hanem gyógyhatása miatt is. Minél több
mustárolaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyereje is.
Ázsiai őshazájából a római hadsereg hozhatta be Európába az Alpokon
keresztül.
A
különféle retkeket Kínában már 3000 évvel ezelőtt is kilószámra
fogyasztották, és a mai napig 30 kg körül van az egy főre eső évi adag,
amihez képest a németek átlagosan 200 grammja szinte elenyésző.
Az
egyiptomi piramisok építőinek a hagyma és a fokhagyma mellett a retek is
fontos étele és egyben gyógyszere volt, hiszen védett a parazitáktól és
a fertőzésektől.
A
retket a népi gyógyászatban évezredek óta használják, bár egyes
alkalmazási módjait és hasznát - mint például a cukorbetegség házilagos
kezelése, potenciazavarok gyógyítása - nem sikerült tudományos
módszerekkel is alátámasztani.
Ami viszont tény: a retek kitűnő étvágygerjesztő hatású, jó hörghurut és köhögés ellen,
valamint krónikus epeúti problémák, emésztési rendellenességek és az
ezzel járó székrekedés kezelésére.
(forrás: wellnesskincs) Hozzávalók:
egy nagyobb méretű fekete retek (kb fél kg)
1 kicsi fej lilahagyma
1 kis pohár natúr joghurt
1-2 evőkanál tejföl
kb 10 dkg házi sajt (ebbe a salátába vegyes hagymás és olivás házi sajt került vegyesen, de helyettesíthető akár trappistával vagy goudával is)
só
egy pár levél friss bazsalikom
A retket meghámozom és kis kockákra vágom (besózom), a sajtot is ekkora méretre kockázom.
A lilahagymát egészen apróra darabolom, majd a retekhez keverem a sajtot és a hagymát is.
Ráöntöm a joghurtot és a tejfölt is, majd az apróra tépkedett vagy darabolt bazsalikomot is a salátához keverem.
Fogyasztásig hűtőbe teszem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése