Oldalak

2012. december 23., vasárnap

Boldog Karácsonyt kívánok!

 
Számomra olyan hihetetlenül gyorsan elrepült ez az Adventi időszak... emlékszem, hogy szinte felháborodva kezdődött az egész nálam, amikor november elején-közepén már szaloncukokkal és mindenféle karácsonyi díszekkel és termékekkel találkoztam a nagyobb bevásárló központokban. Aztán olyan gyorsan elrepült ez az idő... próbáltam nem olyan nagy ütemben sodródni az árral és kiélvezni valóban ezt a szép időszakot. Na nem akarok semmiféle csöpögésbe átmenni, csak elmesélni, hogy milyen jó volt ez így. Mert kicsit féltem, hogy mire elérkezik az ideje már nem lesz olyan varázslatos, mint amilyennek szeretem. Örülök, hogy nem így lett és alig várom a holnapot!
Szeretem a hagyományait, ami nyilván mindenhol más, de pont ez benne a jó. Eszembe jutott erről, hogy amikor Férj családjával először ünnepeltünk Karácsonykor. Voltak olyan szokások, amik nálunk mások voltak, esetleg nálunk nem is volt szokás. Ilyen volt a dió, a fokhagyma, a méz, az alma...

"A néphit a karácsonyestének és a karácsonyi ételeknek is évkezdő, jövőjósló szerepet tulajdonított.
A bab, a borsó, a lencse bőségszimbólumok voltak, azaz aki ezekből a hüvelyesekből evett, arra jólét várt az elkövetkező évben. A mákos ételek, tésztaféleségek (mákos guba, derelye, mákos metélt, később a bejgli) fogyasztásától ugyancsak bőséget és egészséget remélték.
Az alma, a dió (az egészséges dió egészséget, a rossz dió betegséget jósolt) a szépség és egészség megidézésére, a rossz távoltartására szolgált. Aki mézet vagy sült tököt evett, az egész évben felvértezve érezhette magát a torokbetegségek ellen (gondoljunk csak arra, hogy akárcsak egy évszázada is milyen rettegett betegségnek számított a torokgyík, azaz a diftéria).
A karácsonyi asztalnál feltálalt - és el nem fogyasztott - sóval a méhészek a méhek betegségét, a megmaradt mézzel pedig év közben a családtagok torokfájását kúrálgatták.
A karácsonyi asztalnál elfogyasztott fokhagyma (egyes vidékeken mézbe áztatták, másutt savanyúságként fogyasztották), a családtagok következő évi egészségének védelmét "biztosította".
Az ünnepkor többfelé elosztott alma a család összetartozását jelképezte, annyi cikkelyre vágták, ahányan az asztalt körülülték, s azt remélték, hogy ha valamely családtag eltéved, eszébe jut, kivel ette együtt az almát, és hazatalál."
(forrás: egessegtukor.hu)

Szeretem a hagyományait, a készülődést, az illatokat, a családdal együt töltött időt, az éneklést, a nagy beszélgetéseket, az ajándék csomagolást és amikor látom Bogó szemében a ragyogást, a csodát!
Amióta Bogó megszületett, egészen más értelmet nyert a Karácsony is, nagyon szeretem. :-)


Kívánok mindenkinek jó készülődést és nagyon-nagyon boldog, békés Karácsonyt!

Sok régi emlék, sok régi dal,
Köztük most újból kisgyermek vagy.
Ez az ünnep legyen úgy szebb, ahogy álmodban látsz,
Egy új világ, hol teljesül, mit vársz.
Egy éjjel, tele fénnyel, mikor szikrázik a hó,
Egy új nap, melyre bármi írható.
(Wolf Katalin)

2012. december 19., szerda

Sütlaç, avagy a török rizspuding


Imádom... amióta megkóstoltam ezt a fennséges és végtelenül egyszerű desszertet. Törökországban is ilyen kis alu tálcákban fogyaszottuk, így van meg az igazi feeling. (természetesen kis hőálló tálkákban is elkészíthető) Éppen ezért nagy kereső akcióba kezdtem, de azért így a tél közepén nem mondom, hogy egyszerű volt felkutatni ezt a nyári grillezéshez használatos tálkát. Sajnos csak nagyobb méretben találtam, de az élvezeti értékén mit sem ront. Legalább dupla adag kerül bele. :-)
Alig vártam, hogy elkészítsem végre én is, aztán parkolópályára került ez a hadművelet. Végül egy szép napon eszembe jutott (ki felejthetné el ezt a mesés desszertet..) így rákerestem a neten és Kati (Pötipite) oldalán rátaláltam a számora leginkább tetszetős receptre.
Még egy csepp Törökország (nem tudok betelni vele), újra emlékek sokasága és telhetetlen volt itthon vele kisebb-és nagyobb aprónép is engem is beleértve. Mert ez annyira FINOM!!

...ezt ettük Törökországban

Hozzávalók:
1 l tej
50 g rizs
5 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
0,5 csomag (1,5 evőkanálnyi) vaníliás pudingpor

A tej felét felforralom és megfőzöm benne a rizst.
A pudingport elkevertem a cukorral és maradék tejjel.
Ha megfőtt a rizs, akkor hozzáöntöm a hideg pudingot és addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik. Beleöntöm a tálkákb és előmelegített sütőben megpirítom a tetejét. (nekem az jött be, hogy 200 fokra melegítettem elő a sütőt és a rácsot felülre helyeztem, majd mehetett be a tálka. Érdemes vagy felső sütési funkciót beállítani a sütőn vagy egy tepsit esetleg betenni alólra. Nekem ugyanis az első adagnak mesült az alja is és úgy nem az igazi)
Elég gyorsan megpirul a teteje, érdemes figyelni rá.
Mindenképpen hidegen fogyasszuk!

2012. december 17., hétfő

Lazac steak Gribiche mártással



Még a tavalyi Kifőztük Karácsonyba készült (itt megjegyezném, hogy idén Karácsonykor is van a Kifőztüknek adománygyűjtő akciója) ez a receptem, de akkor valamiért elmaradt, hogy posztoljam a blogban. Így most ezt szeretném mindenféleképpen pótolni. Mivel már csak 1 hét van Karácsonyig, pont aktuális ennek a nagyszerű receptnek a pótlása. :-)
A lazac azon nagyon finom ételek közé tartozik, amit nem minden hétköznap eszik az ember. Azonban Karácsonykor nagyon elegáns és finom fogást készíthetünk belőle. Előnyére válik még az is, hogy gyorsan elkészíthető, így nem kell órákat szánni az elkészítésére.


Hozzávalók: (4 főre)
4 vadlazac steak
40 g vaj
1 evőkanál olaj
frissen őrölt bors
20 dkg zöldbab

Hozzávalók a mártáshoz:
3 db főtt tojás
2 tojás sárgája
2 dl olaj
2 teáskanál mustár
porcukor
2 teáskanál ecet
20 g kapribogyó
50 g csemege uborka
bors
1 teáskanál tárkony
1 evőkanál petrezselyem
10 g vöröshagyma
tejszín a hígításhoz


 Először a mártást készítjük el, amelyhez kikeverjük a majonézt. A tojások sárgájához hozzákeverjük a mustárt, majd folyamatos keverés közben-robotgéppel vagy kézi habverővel- nagyon óvatosan cseppenként adjuk hozzá az olajat. Amikor az olaj felét belekevertük, vékony csíkokként adagoljuk tovább folyamatosan keverve közben. Ízesítjük sóval, borssal, ecettel és egy kevés porcukorral ízlés szerint.
A vöröshagymát, a kapribogyót és az uborkát apróra vágjuk, a tojások sárgáját villával összetörjük. A főtt tojások fehérjét vékony csíkokra vágjuk, majd ezeket a hozzávalókat összekeverjük a majonézzel. Finomra aprított tárkonnyal és petrezselyemmel ízesítjük. Az így kapott sűrű mártást egy kevés tejszínnel hígíthatjuk. Hűtőbe tesszük, amíg megsütjük a lazacot, hogy összeérjenek az ízek.
A lazacokat mossuk le, majd töröljük szárazra. Ha még rajta lenne a bőre, akkor egy éles késsel hántsuk le. Sózzuk és borsozzuk meg. A vajat és az olajat hevítsük fel egy serpenyőben majd a lazacok mindkét oldalát süssük pár perc alatt szép pirosra. Ügyeljünk arra, hogy csak egyszer fordítsuk meg a szeleteket a sütés közben, nehogy szétessenek. Gyönyörűen lehet látni sütés közben, ahogy a lazac átsül. Elég pár perc, nem szabad túlsütni, kiszárítani.
A roppanósra főtt zöldbabbal és a mártással együtt tálaljuk a lazacot.  


2012. december 12., szerda

Mézeskalácsos és narancsos mini cupcake



Már említettem a múltkor is, hogy kicsit elmerültem a muffinok világába. Most is újat (számomra újat) próbáltam ki. Nézelődtem és olvasgattam sokat ezekről a kis cupcake sütikről. Ez is egy külön műfaj a sütemények világában. Nem mondom, hogy nem tetszik és szerintem ebből is lehet igazán jót és tetszetőset, színvonalasat is készíteni, mert a neten nézelődve igazi költeményekre találtam. Jó, azért nekem van még mit tökéletesíteni, gyakorolni, de mentségemre szóljon, hogy ez volt az első próbálkozásom.
Próbáltam azonban kiszakadni a vajkrémes krémcsók (ezt valamelyik oldalon olvastam és nagyon megtetszett, mert találó kifejezés a kis sütik tetején lévő vajkrémes-habos történet leírására) bűvköréből. Azon kívül, hogy a vajkrémből készült krémcsók igen mutatós, a gasztronómiai értéke igen kevés, jobban mondva igen kevés körben nyeri el a tetszést szerintem ez a tömény vajkrém. Nálam semmiképpen. Így egy mascarpone krémet gondoltam ki. Próbálkozás előzte meg, mielőtt végleg a sütik tetejét díszítettem volna velük. A síma porcukros változat nemhogy unalmas, de még folyós is volt a bele került frissen facsart narancsléről már nem is beszélve. Így tejszínhabbal és egy kis Limoncetta-val (olasz citromlikőr, ebből is a tejszínes változat) bolondítottam meg. Igen jól sikerült azt hiszem és mind a kétféle ízű sütihez passzolt.
Nagyon tetszenek nekem ezek a Cupcake-ek, igazán beleszerettem és olyan jó kis ünnepi hangulatot varázsoltak. Bátran ajánlom így az Adventi forgatagban mindenkinek és az Ünnepi desszertasztal dísze is lehet ez az egyszerűen elkészíthető és rengetegféleképpen variálható sütemény. Mert a díszítésének is csak a képzelet szabhat határokat. Én most csak egy csepp ételszínezéket használtam a zöld színű változathoz és cukorgyöngyöket és némi gyöngyház színű lüszterrel szórtam meg a fehér krémcsókokat, hogy tündöklően csillogjanak.
Úgyhogy bátran és lelkesen mondom mindenkinek, hogy cupcake-re fel! ;-)




Hozzávalók a mézeskalácsoshoz cupcake-hez: (majdnem 2 adag minimuffin lett belőle)
100 ml olaj
200 g méz 
2 tojás 
150 g tejföl vagy natúr joghurt 
5 evőkanál tej 
280 g liszt 
4 teáskanál sütőpor 
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék 
50 g dió grillázs vagy dalát dió

A hozzávalókat összekeverjük (külön a száraz és a nedves hozzávalókat szokás szerint).
A minimuffin sütőformákat papírkapszikkal kibéleljük és a formákat 3/4-ig megtöltjük a tésztával, majd előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt (tűpróba) megsütjük a sütiket. 
Vigyázzunk, mert a mézes sütik elég könnyem megéghetnek, így folyamatos ellenőrzés sem árt.

Hozzávalók a narancsos cupcake-hez: (itt megjegyezném, hogy a narancs nem erőteljesen érződik benne, esetleg egy kis reszelt narancshéjjal tovább fokozható ez az ízélmény - én nem szeretem a reszelt citrushéjakat a sütikben)
70 ml olaj
25 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
2,5 dkg őrölt mandula (vagy mandulaliszt)
1/2 teáskanál szódabikarbóna
7,5 dkg cukor
1 dl frissen facsart narancslé
1 dl tej
1 tojás

A hozzávalókat összekeverjük (külön a száraz és a nedves hozzávalókat szokás szerint).
A minimuffin sütőformákat papírkapszikkal kibéleljük és a formákat 3/4-ig megtöltjük a tésztával, majd előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt (tűpróba) megsütjük a sütiket.

Hozzávalók a díszítéshez, a krémcsókhoz: (mennyiségeket csak hozzávetőlegesen tudok mondani, mert kísérletezgettem a készítése közben)
25 dkg mascarpone
fél dl frissen facsart narancslé
kb 0,5-1 dl Limoncetta (olasz krémlikőr)
porcukor ízlés szerint
kb 2 dl tejszín

A mascarpone-t a narancslével és a Limoncetta-val, egy kevés porcukorral elkeverjük. A tejszínből kemény habot verünk. A mascarpone-s krémhez fokozatosan keverjük hozzá a tejszínhabot. Nyilván érzéssel, majd látni fogjuk, hogy milyen lesz a megfelelő állag (amikor már nem folyós a krém, de ne is a tejszínhab domináljon benne). Ha kell, akkor még egy kis likőrrel vagy porcukorral ízesíthetjük. 
Habzsákból egy csillagcsöves kinyomóval a sütik tetejére nyomjuk a krémet és tetszés szerint díszítjük.