Az ízletes vargánya feszes-ruganyos húsú és kellemes,
kifejezetten nemes és finom ízű erdei gomba, ennek köszönheti másik
nevét: úri gombának is hívják. Illata kissé a friss dióra emlékeztet.
Júniustól októberig lehet rálelni.
Szedéskor vagy vásárláskor könnyen összetéveszthető különféle tinóru gombákkal vagy más vargányákkal.
A gombák tömegüket nagyrészt - csaknem 90 százalékban - a bennük lévő
víznek köszönhetik. Ez az oka, hogy előszeretettel ajánlják fogyókúrás
ételeknek, és hogy elkészítésükkor oly hamar és oly kicsire fonnyad a
lábasban.
A gombák nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket és kitinrostokat. A kitin miatt számít nehéz ételnek a gomba, és időzik sokat a
gyomorban.
A vargányával megevett kalóriaérték nagy víztartalmának és
emészthetetlen kitinjének köszönhetően elég csekély, 100 gramm friss
vargánya mintegy 35 kalóriát tartalmaz, a szárított 620-at. A friss
vargánya nagyjából harmadannyi energiát hordoz, mint a burgonya, hatod
annyit, mint a kenyér és a sovány marhahús.
Cukorbetegek számára lehet érdekes, hogy például negyedannyi
szénhidrátot rejt, mint a krumpli és tizedannyit, mint a rozskenyér. Értékes voltát különösen nagy nyomelem- és vitamintartalmának
köszönheti. A vargányában található számos vitamin közül talán a B- és
D-vitaminokat érdemes külön is említeni.
A gombaételek elkészítésénél
gyakori hiba, hogy túl rövid ideig főzik, hiszen látszólag hamar
elkészül. Azonban legalább 15-20 perces főzési idővel kell számolni.
Ugyanakkor kevesen gondolják, hogy a fiatal vargánya nyersen is fogyasztható, így vitamintartalmát is jól hasznosíthatjuk.
Könnyen összetéveszthető más fajú gombákkal, a nem ehető, de nem is mérgező, fiatal eperízű tinóruval.
A vargánya szárítva is kiváló, ugyanis azon gombák közé tartozik,
amelyek a szárítás során különleges aromát nyernek. Egy kiló vargányából
nagyjából 15 deka szárított gomba lesz.
A szárított vargánya felhasználható apró darabokra vágva vagy
porítva fűszergombának, de főzés előtt néhány órára tejbe vagy vízbe
áztatva a friss gombát is helyettesítheti. Főzéshez az áztató lé
felhasználható. (forrás: Házipatika.com)
Hozzávalók a leveshez:
a doboz szárított erdei gombakeverék vargányával (25 gramm)
25 dkg csiperke gomba
1 kis fej vöröshagyma
1 kis doboz tejföl (vagy esetleg tejszínnel helyettesíthető)
1 csapott evőkanál liszt
só
bors
kakukkfű
A hagymát egészen apróra felkockázom majd egy kevés olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a megtisztított, felszeletelt csiperke gombát és puhára párolom. (ezen a ponton egy kevés fehérbor is önthető hozzá)
A szárított gombakeveréket érdemes felhasználás előtt fél vagy akár egy órával is előtte vízbe áztatni.
Ha a csiperke gomba megpárolódott, akkor hozzáadhatjuk a beáztatott erdei gombakeveréket is. (nyugodtan hozzáönthetjük a levet is, amiben áztattuk) majd megfőzzük a gombákat. Elég csak annyi vizet hozzáönteni, amennyi egy ujjnyira ellepi. Sóval, borssal és ízlés szerint kakukkfűvel ízesíthetjük.
Ha megfőtt a gomba, akkor a tejfölben elkevert liszttel behabarom a levest. Érdemes egy tálban összekeverni a lisztet és a tejfölt, majd a levesből egy merőkanállal hozzákeverni a tejfölhöz (hőkiegyenlítés) és ezt önteni a forrásban lévő leveshez. Pár percig forraljuk majd botmixerrel krémesre turmixoljuk a levest.
Mi levesgyönggyel szoktuk enni, mert Bogónak a gombakrém leves az levesgyönggyel az igazi. :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése