Oldalak

2012. szeptember 12., szerda

Fügés pite


Eme fügés pite ötlete akkor fogant meg bennem, amikor gyönyörű érett példányokkal találkoztam. Be is raktároztam belőle. Ezzel szinte egy időben, a blogokon nézelődve az új recepteket, akadt meg a szemem Mézeséletnél a szilvás pitéken. (a pite tésztájához a receptet is innen hoztam) Ekkor még eszembe jutott az is, hogy nekem is vannak ilyen kis mini pités sütőformáim. Na mindezen felbuzdulva készítettem a fügés pitéket. Szerintem a ricottás töltelékkel nagyszerű párost alkottak. Ha nincs valakinél ilyen mini piteforma, egészen nyugodtan kipróbálhatja rendes nagyméretű piteformában is. (értelemszerűen a receptben leírt mennyiségeket akkor növeljük)
Szeretek utánaolvasni az ételeknek, hozzávalóknak (főleg azoknak, amiket nem mindennap fogyasztunk) így ha érdekel bárkit ez az izgalmas gyümölcs, olvashat róla:


 A füge szinte minden vidéken a nemi gyönyörök jelképe. Már Ádám és Éva is fügefalevelet viselt, és az ókori sportolók előszeretettel fogyasztották teljesítményük fokozására. Valójában nem is gyümölcs, hanem virág. Az emberek íze és jótékony hatásai miatt is szeretik.
A fügét, ezt az igen ősi kultúrnövényt, melyet már a Bibliában is gyakorta említettek, a háztáji kis kertekben is termesztik. Eredetileg azonban Kis-Ázsia, Izrael és Szíria vidékéről származik. Észak-Afrikában és Európa déli részén szintén ismerték és használták az emberek. Magyarországra az Anjou-k idején került, a XIV. században, egyes kutatások szerint a törökök hozták magukkal. Manapság török, francia, spanyol földön, és Kaliforniában termesztik leginkább. Féltrópusi növény, ezért csak meleg, napos, szélvédett helyen terem jól.
Csak éretten…
A füge csak érett állapotában igazán jó. Ilyenkor puha és édes – ha még nincs megérve, fanyar az íze, gyakorlatilag ehetetlen. Ha idő előtt leszedjük, nem is érik tovább. Magas a cukortartalma – számos hatóanyaga mellett megtalálható benne a kalcium, kálium, cink, magnézium, nátrium, karotin, vas, foszfor, B2 és B6-, E-vitamin és szénhidrát is. Tele van rostokkal, apró magvai miatt könnyen emészthető. Egy szem fügében benne van a napi rostmennyiség szükséglet egyötöde.
A gyulladásban levő emésztőszervekre igen jó a hatása, serkenti a gyomorműködést is. Jótékony a hatása a májra, az epére és a légzőszervekre is megfázás, meghűlés esetén. A szívverést szabályozza káliumtartalmának köszönhetően, csökkenti a vérnyomást és a vérzékenységet. Savtalanítja a vért, ezáltal élénkíti a szervezetet. Cinktartalma a szaporodó szervek működésére van előnyös hatással – a spermák számát növeli, a prosztata panaszokat pedig enyhíti. Alkalmazzák kiütések, szemölcsök kezelésére, de skorbut ellen is jó. Az idegeket megnyugtatja. Erőt ad, növeli a koncentrációt.
Szépít és izgalomba hoz…A füge édes íze fokozza az endorfin-kiválasztást, nem lehet tőle hízni, és megszépíti a bőrt – fontos növényi rostjainak köszönhetően, mely bőrtisztító. A gyümölcsben található pszoralén típusú vegyület barnító hatású, és megelőzi a pigmentációs hibákat okozó bőrbetegségeket is. A füge híres vágyfokozó - már az arabok is felismerték jótékony hatását.
Édes íze fokozza a "boldogsághormon", az endorfin kiválasztását. Nyitottabbá teszi az embert, oldja a gátlásokat. Romantikus esték elengedhetetlen gyümölcse.
(forrás: egészségkalauz)


Hozzávalók a tésztához: (4 db mini formához szól ez a tészta recept)
6 dkg hideg vaj
1 tojás
10 dkg liszt

20 g porcukor
Hozzávalók a töltelékhez: (3 db mini piteformához, mert csak ennyi van nekem :-) )
80 g ricotta
kb 1-2 evőkanál tejföl
20 g porcukor
1 tojás
3 db érett füge 
méz

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. Célszerű minél gyorsabban, a linzer tésztákat nem kell és nem is szabad sokáig gyúrni. Tegyük hűtőbe egy fél órára becsomagolva.
Amíg a tészta a hűtőben pihen, addig a piteformákat kivajazzuk, kilisztezzük.
A fügét megmossuk, szárazra töröljük és felszeleteljük.
A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd a piteformákat kibéleljük vele ügyelve arra, hogy a forma peremére is kerüljön tészta. Villával megszurkáljuk majd előmelegített sütőben pár perc alatt elősütjük. (meg sem kell, hogy barnuljon, elég éppen csak annyi idő nekik, hogy a tészta teteje kicsit megkeményedjen, így nem áztatja el a töltelék a tésztát)
A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat (ha nagyon híg lenne, akkor egy fél evőkanál vanília pudingot vagy keményítőt tehetünk hozzá, de nem szükséges) majd az elősütött tésztára kanalazzuk és visszatesszük a sütőbe. Tovább sütjük, majd egy pár perc elteltével rátehetjük a fügéket is (addigra a töltelék is sül egy picit és nem süllyednek le a füge szeletek az aljára) és egy kevés mézzel locsoljuk meg majd süssük szép aranylóra a pitéket. 
Kicsit várjunk, amíg kihűl és utána könnyebben kivehető a formából. 



2 megjegyzés:

  1. Ez csodaszép:) A napokban én is vettem pár fügét, de nem volt elég süti készítéshez:)

    VálaszTörlés