Eme fügés pite ötlete akkor fogant meg bennem, amikor gyönyörű érett példányokkal találkoztam. Be is raktároztam belőle. Ezzel szinte egy időben, a blogokon nézelődve az új recepteket, akadt meg a szemem Mézeséletnél a szilvás pitéken. (a pite tésztájához a receptet is innen hoztam) Ekkor még eszembe jutott az is, hogy nekem is vannak ilyen kis mini pités sütőformáim. Na mindezen felbuzdulva készítettem a fügés pitéket. Szerintem a ricottás töltelékkel nagyszerű párost alkottak. Ha nincs valakinél ilyen mini piteforma, egészen nyugodtan kipróbálhatja rendes nagyméretű piteformában is. (értelemszerűen a receptben leírt mennyiségeket akkor növeljük)
Szeretek utánaolvasni az ételeknek, hozzávalóknak (főleg azoknak, amiket nem mindennap fogyasztunk) így ha érdekel bárkit ez az izgalmas gyümölcs, olvashat róla:
A fügét, ezt az igen ősi kultúrnövényt, melyet már a Bibliában is gyakorta említettek, a háztáji kis kertekben is termesztik. Eredetileg azonban Kis-Ázsia, Izrael és Szíria vidékéről származik. Észak-Afrikában és Európa déli részén szintén ismerték és használták az emberek. Magyarországra az Anjou-k idején került, a XIV. században, egyes kutatások szerint a törökök hozták magukkal. Manapság török, francia, spanyol földön, és Kaliforniában termesztik leginkább. Féltrópusi növény, ezért csak meleg, napos, szélvédett helyen terem jól.
Csak éretten…
A füge csak érett állapotában igazán jó. Ilyenkor puha és édes – ha még nincs megérve, fanyar az íze, gyakorlatilag ehetetlen. Ha idő előtt leszedjük, nem is érik tovább. Magas a cukortartalma – számos hatóanyaga mellett megtalálható benne a kalcium, kálium, cink, magnézium, nátrium, karotin, vas, foszfor, B2 és B6-, E-vitamin és szénhidrát is. Tele van rostokkal, apró magvai miatt könnyen emészthető. Egy szem fügében benne van a napi rostmennyiség szükséglet egyötöde.
A gyulladásban levő emésztőszervekre igen jó a hatása, serkenti a gyomorműködést is. Jótékony a hatása a májra, az epére és a légzőszervekre is megfázás, meghűlés esetén. A szívverést szabályozza káliumtartalmának köszönhetően, csökkenti a vérnyomást és a vérzékenységet. Savtalanítja a vért, ezáltal élénkíti a szervezetet. Cinktartalma a szaporodó szervek működésére van előnyös hatással – a spermák számát növeli, a prosztata panaszokat pedig enyhíti. Alkalmazzák kiütések, szemölcsök kezelésére, de skorbut ellen is jó. Az idegeket megnyugtatja. Erőt ad, növeli a koncentrációt.
Szépít és izgalomba hoz…A füge édes íze fokozza az endorfin-kiválasztást, nem lehet tőle hízni, és megszépíti a bőrt – fontos növényi rostjainak köszönhetően, mely bőrtisztító. A gyümölcsben található pszoralén típusú vegyület barnító hatású, és megelőzi a pigmentációs hibákat okozó bőrbetegségeket is. A füge híres vágyfokozó - már az arabok is felismerték jótékony hatását.
Édes íze fokozza a "boldogsághormon", az endorfin kiválasztását. Nyitottabbá teszi az embert, oldja a gátlásokat. Romantikus esték elengedhetetlen gyümölcse.
(forrás: egészségkalauz)
Hozzávalók a tésztához: (4 db mini formához szól ez a tészta recept)
6 dkg hideg vaj
1 tojás
10 dkg liszt
20 g porcukor
Hozzávalók a töltelékhez: (3 db mini piteformához, mert csak ennyi van nekem :-) )
80 g ricotta
kb 1-2 evőkanál tejföl
20 g porcukor
1 tojás
3 db érett füge
méz
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. Célszerű minél gyorsabban, a linzer tésztákat nem kell és nem is szabad sokáig gyúrni. Tegyük hűtőbe egy fél órára becsomagolva.
Amíg a tészta a hűtőben pihen, addig a piteformákat kivajazzuk, kilisztezzük.
A fügét megmossuk, szárazra töröljük és felszeleteljük.
A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd a piteformákat kibéleljük vele ügyelve arra, hogy a forma peremére is kerüljön tészta. Villával megszurkáljuk majd előmelegített sütőben pár perc alatt elősütjük. (meg sem kell, hogy barnuljon, elég éppen csak annyi idő nekik, hogy a tészta teteje kicsit megkeményedjen, így nem áztatja el a töltelék a tésztát)
A töltelékhez összekeverjük a hozzávalókat (ha nagyon híg lenne, akkor egy fél evőkanál vanília pudingot vagy keményítőt tehetünk hozzá, de nem szükséges) majd az elősütött tésztára kanalazzuk és visszatesszük a sütőbe. Tovább sütjük, majd egy pár perc elteltével rátehetjük a fügéket is (addigra a töltelék is sül egy picit és nem süllyednek le a füge szeletek az aljára) és egy kevés mézzel locsoljuk meg majd süssük szép aranylóra a pitéket.
Kicsit várjunk, amíg kihűl és utána könnyebben kivehető a formából.
Ez csodaszép:) A napokban én is vettem pár fügét, de nem volt elég süti készítéshez:)
VálaszTörlésCsábító...
VálaszTörlés