Oldalak

2012. április 20., péntek

Grízegér :-))


Egy kedves kolléganőm mesélt a grízegérről. Nagyon megtetszett és elhatároztam, hogy minél előbb kipróbálom. Tegnap elkészítettem és nagy sikert aratott. :-)
Ízében megszólalásig hasonlít a túrógombócra annak ellenére, hogy nincs is benne túró, tulajdonképpen a sűrűbbre főzött tejbegríz egy ötletes verziója. Tovább variálható azzal, hogy esetleg keverhető bele túró is, legközelebb úgy is kipróbálom.
Gyorsan elkészült és a gyerkőc is előszeretettel ette már a készítés közben.
Köszönet a receptért, az ötletért. ;-)

Hozzávalók:
4,5 dl tej (csak azért ennyi, mert pont ennyi volt még otthon)
4 evőkanál búzadara
2 evőkanál cukor
a forgatáshoz: zsemlemorzsa
az öntethez: tejföl ízlés szerinti mennyiségű porcukorral keverve.


Tejbegrízt főzök, amihez a tejet felforralom, majd beleteszem a búzadarát és kis lángon folyamatosan kevergetve sűrűre főzöm egy pár perc alatt, a végén beleteszem a cukrot is.
Egy nagyobb méretű tányért vagy tálat vízzel kiöblítek majd beleöntöm az elkészült tejbegrízt.
Amíg a tejbegríz kihűl, addig egy csepp olajat öntök egy teflon serpenyőbe és egy kevés zsemlemorzsát pirítok rajta, majd ebbe forgatom a kis kiszaggatott "egérkéket".
A kihűlt és kissé megdermedt tejbegrízből egy nagykanál segítségével (érdemes egy kicsit bevizezni a kanalat is) kis egérhez (nudlihoz) hasonló formákat szaggatok, amiket a pirított zsemlemorzsában megforgatok.
Porcukros tejföllel tálaljuk.

1 megjegyzés: