Pár szó a laskagombáról:
Összetétele hasonlít a szintén termesztett csiperkegombáéhoz, azonban annál könnyebben emészthető. Fehérjéének összetétele a húsfehérjéhez hasonló, több nélkülözhetetlen (esszenciális) aminosavat tartalmaz, mint a csiperke. Zsír- és szénhidráttartalma kevés, ezért a többi ehető gombához hasonlóan kalóriaszegény.
Kedvező élettani hatása, erőteljes, intenzív íze miatt egyre népszerűbb. Nagyobb piacokon, háztáji termelőknél szinte egész évben beszerezhető, viszonylag olcsó és változatosan elkészíthető.
(forrás: HáziPatika.com)
(fotó: http://www.gombajo.hu/)
Hozzávalók:
20 dkg laskagomba
30 dkg darált hús
1 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2-2,5 del tejföl
2 dl tejszín
só
bors
fél marék friss petrezselyem
1-1,5 dl víz
tészta
Az apróra darabolt hagymát egy kevés olajon üvegesre pirítom. Hozzáadom a darált húst és a felkockázott gombát, a zúzott fokhagymát, majd ezeket is megpirítom.
Sóval, borssal ízesítem, majd hozzáadom a tejfölt és a tejszínt is. Egy kevés vízzel hígítom, beleteszem a feldarabolt petrezselymet is, majd kis lángon jól összeforralom az egészet.
Kifőtt tésztával tálalom.
Nagyon finom lehet imádom az ilyen ételekt, bár nem húsosan, de hasonló volt nálunk is
VálaszTörlésNagyon fincsi!! Én hús nélkül is megenném, és így is. Mindenféle gombát imádok!!! Nagyon jó, hogy ilyen részletesen ismertetted a laskagomba jellemzőit, eddig is szerettem, de most még jobban!! :)
VálaszTörlésBianka, Maria! Igen, még hús nélkül is nagyon nyerő!
VálaszTörlésNekem így húsosan is tökéletes:-)
VálaszTörlésRecept mentve, nagyon szeretjük a laskagombát, fincsi receptet kreáltál.
VálaszTörlésKati! Köszi, remélem, hogy ízleni fog!
VálaszTörlés