Oldalak
▼
2010. október 21., csütörtök
(Fehér)Bableves
Azt tudni kell, hogy a bab azon ételek közé tartozik, amiket nem szeretek. Fefó viszont szereti a bablevest és a kedvéért készült tegnap. Azt kell mondanom, olyan jól sikerült, hogy egy egész nagy tányérral ettem én is belőle. Ezek után javaslom azoknak is a receptet, akik hozzám hasonlóan nem nagy bab rajongók.
Ezeken a hűvösebb őszi napokon már jobban is esik néha egy tartalmasabb leves, ami nem feltétlenül kíván egy komolyabb második fogást. Egy palacsinta vagy sütemény is nagyon jól passzol mellé.
Hozzávalók:
20-30 dkg fehérbab
kb 15 dkg házi füstölt sonka apróra kockázva
1 nagyobb szál fehérrépa
3 szál répa
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb zellergumó
1 fej vöröshagyma
liszt
kevés olaj a rántáshoz
só
őrölt bors
pirospaprika
A babot legalább 4 órával a főzés előtt áztassuk be, de nem árt neki az sem, ha többet ázik.
A sonkát szintén beáztathatjuk 1-2 órára.
A répát, a gyökeret, a zellert megtisztítjuk, majd cikkekre vágjuk. A fokhagymát is megtisztítjuk.
A sonkát lemossuk.
A babot (abban a vízben, amiben ázott) a zöldségekkel és a sonkával együtt feltesszük főni annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Ízesítjük sóval, borssal és egy késhegynyi szódabikarbónát is tehetünk hozzá, amitől hamarabb megpuhul a bab.
Elkészítjük a rántást is, amelyhez kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk egy kicsit és erre tesszük a lisztet. Ha elkészült a világos rántás, akkor rászórjuk a pirospaprikát és felöntjük egy kevés hideg vízzel.
Ha felforrt a leves, akkor hozzátesszük a rántást is és együtt főzzük tovább amíg a bab, a sonka és a többi zöldség is megpuhul.
Tejföllel is tálalhatjuk.
Én szeretem a bablevest. :) Csodás képet kattintottál róla!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Hát még az íze milyen csodás volt! ;-)
VálaszTörlés