Oldalak

2010. augusztus 11., szerda

Leveles csónak


Egy gyorsan elkészíthető és mutatós finomság. Előre elő lehet készülni vele és vendégek érkezésekor vagy tálalás előtt betenni a sütőbe és pár perc alatt szép pirosra sül a tészta és a sajt is megolvad annyi idő alatt. A benne lévő töltelék tetszés szerint variálható, számtalan lehetőség kínálkozik csak a fantáziánk szab határt. Arra azért érdemes figyelni, hogy ne rakjuk túl, mert a tészta pereme nem tudja megtartani a tölteléket ha nagyon sok minden van benne (kifolyik belőle). Nem érdemes sok olyan dolgot beletenni sem, ami nagyon eláztatja a tésztát.
Én szoktam venni olyan levelestésztát, ami előre vékony kis téglalapokra van nyújtva, így még azzal sem kell bajlódni.

Hozzávalók:
leveles tészta (személyenként egy kb 10x15 cm-es vékonyra nyújtott darab)
Hozzávalók a töltelékbe: (ami a képen szerepel, de bármi tehető bele tetszés szerint)
szalámi szeletelve (6 szelet)
mortadella (3 kicsi szelet negyedekre vágva)-
1 szelet sonka felcsíkozva
negyed fej lilahagyma vékonyra szelve
fél paradicsom vékonyra szelve
trappista sajt (2-3 szelet)
zöldborsos camambert sajt (3 szelet)


A leveles tésztát hagyjuk kiolvadni. Addig a hozzávalókat felszeletelem, előkészítem. Ha a tészta kiolvadt, akkor egy hegyes késsel, 1 cm-re a tészta szélétől meghúzom a peremet. (nem kell átvágni a tésztát, elég csak mélyebben megkarcolni a késsel)
Ráhelyezem a tölteléket. Alólra érdemes tenni a szalámi-féléket, rá a felvágottakat, hagymát (vagy ezt közé is tehetjük) végül a paradicsom és a sajt a sorrend-ebben az esetben.
Arra figyelni kell, hogy a töltelék ne lógjon ki a megkarcolt peremen, mert akkor nem tud majd feljönni a tészta.
Előmelegített sütőbe teszem, majd pár perc alatt megsütöm. Melegen tálalom.

2 megjegyzés:

  1. Szia Eszkó!

    Gratulálok a szép kis blogod-hoz nagyon tetszik! :-) ahogy olvasgatom a recepteket folyik a nyálam! További sok sikert! Puszi: Gutheil Andi

    VálaszTörlés
  2. Szia Andi! Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen! :-)
    Puszi!

    VálaszTörlés