2015. május 8., péntek

Gyümölcsös túrórúd



Amikor beindul a tavasz, a grill szezon, nekem valahogy azzal egy időben az édesség utáni vágyam is átcsap a sok friss gyümölcsnek köszönhetően a könnyedebb édességek irányába. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Ez a desszert kellőképpen gyümölcsös és plusz pontot is kap, mivel még a sütéssel sem kell fáradozni. Nagyon hálás és ráadásul pillanatok alatt elkészíthető. Csak győzzük kivárni azt a pár órát, amit hűtőben kell pihennie, amíg a zselatin dolgozik vele (benne) egyedül, mert mi már csak várunk. Türelmesen. :-)



Hozzávalók:
40 dkg gyümölcs tetszőlegesen (jelen esetben eper, málna, ribizli, szeder)
50 dkg túró
5 db zselatin lap
15 dkg natúr joghurt
porcukor ízlés szerint (a mennyisége függ a választott gyümölcsöktől is)
1 zacskó vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja (esetleg a leve, aki szereti)
1 dl tej

A gyümölcsöket megtisztítjuk, ha szükséges akkor a nagyobb gyümölcsöket feldaraboljuk.
A zselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint vízbe áztatjuk.
A túrót összekeverjük egy tálban a joghurttal, a vaníliás cukorral, a porcukorral (először csak 2-3 evőkanállal tegyünk hozzá és inkább kóstolgassuk) és a citrom reszelt héjával és levével. Egy botmixer jó szolgálatot tehet és így megússzuk a túró szitán való áttörését is.
A tejet melegítsük meg és a zselatint oldjuk fel benne majd ha kihűlt egy kicsit, akkor öntsük a túrós krémhez. A gyümölcsöket is tegyük a krémhez és óvatosan keverjük össze, hogy ne törjenek a gyümölcsök.
Egy őzgerinc formát béleljünk ki folpack-kal és ebbe öntsük bele a túrós gyümölcsös krémet. Hűtőbe téve egy pár órát hagyjuk pihenni a zselatin miatt, majd gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.

2015. május 4., hétfő

Spárgás pite


Ha már spárgaszezon van, akkor most kell sok-sok finomságot készíteni belőle. Volt már hasonló recept a blogon, ahhoz is leveles tésztát használtam. Próbáljátok ki, mert nagyon egyszerű és nagyon finom. Akár vacsorára, de akár egy laza ebédnek is megállja a helyét.

Hozzávalók: (2 főre)
1 csomag leveles tészta
egy nagy maréknyi spárga
fél tubus natúr tömlős sajtkrém
2-3 evőkanál tejföl
2-3 szelet bacon
kb 10 dkg reszelt sajt


A leveles tésztát kiolvasztjuk, vékonyra kinyújtjuk, ketté vágjuk és a peremétől 1-1,5 cm-re bekarcoljuk egy éles késsel. Nem kell átvágni a tésztát, inkább csak belekarcoljuk a peremét (így majd sütés közben megemelkedik).
A spárgát úgy tisztítjuk meg, hogy az alsó fás részét eltávolítjuk (hámozni nem kell). Én mindig úgy csinálom, hogy az alsó végéhez közel megfogom a két kezemmel és eltöröm. Ahol eltörik, onnantól fás az alsó szára (ezt nem használjuk fel), majd alapos mosás után enyhén sós és egy csipetnyi cukorral ízesített vízben roppanósra főzzük a spárgát. Ha megfőtt, akkor leszűrjük.
A sajtkrémet összekeverjük a tejföllel és egy picit megsózzuk.
Úgy kenjük be a tésztát, hogy a bekarcolt peremen kívülre ne kerüljön a tejfölös krémből (mert akkor nem fog megemelkedni). Jól megszórjuk a reszelt sajttal és elhelyezzük rajta a spárgákat és a bacont.
Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tészta szép színűre megsül és teljesen megolvad a sajt.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails