2015. április 28., kedd

Ricotta krém zsázsával és metélőhagymával



Ismeritek a zsázsát?

A keresztesvirágúak családjának zsázsa nemzetségébe tartozó kerti zsázsa (Lepidium sativum) Európa-szerte ismert, termesztett, étkezésre is felhasznált növény. Számtalan néven szerepel a népnyelvben és a kertészeti irodalomban (például: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, kis zsázsafű).
 Eurázsia déli, illetve Afrika északi részein az emberi történelem kezdete óta ismerték, fogyasztották mint salátának való, illetve fűszer- és főzeléknövényt. Néhány ókori szerző tanúsága szerint a rómaiak afrodiziákumként, a nemi gerjedelmet elősegítő szerként tartották számon, ami nem igazolható ugyan, de annyi bizonyos, hogy a népi gyógyászatban a későbbiekben is általános erősítő, vértisztító, vérképző, légzőszervi hurutcsökkentő hatást tulajdonítottak neki.
 A friss levelek íze kellemes, enyhén csípős, kicsit a mustárra vagy a tormára emlékeztet (nem véletlenül kapta a népnyelvben az ezekkel rokon neveket), ami a benne lévő mustárolaj-glükozidának, a glükotropeolinnek köszönhető. A növény baktériumölő, ún. fitoncid anyagot is tartalmaz. Jelentős C-vitamin tartalmán (30 mg/100 g) kívül karotint, B-vitaminokat továbbá jelentős mennyiségben különböző ásványi sókat, elsősorban káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, jódot és vasat tartalmaz.
(forrás: hazipatika.com)



Próbáljátok ki ezt az igazán tavaszi krémet akár más, FRISS fűszernövényekkel is! Amikor már "nem tudunk mit a kenyérre kenni", akkor ez pont jó választás lehet!

Hozzávalók: 
Ricotta (kb 20 dkg)
1 evőkanál tejföl
egy nagy maréknyi zsázsa és metélőhagyma

bors

A ricottát kikeverem egy kevés tejföllel és sóval, borssal ízesítem. A friss zöldfűszereket apróra vágom majd majd összekeverem a ricottával. 
Friss salátával és zöldségekkel tálalom.
 

2015. április 20., hétfő

Pudingos kocka



Ebben a sütiben nem csak az a jó, hogy sütés nélkül készül, hanem az is, hogy tetszőlegesen variálható. Mi most a vaníliás-epres változatot részesítettük előnyben, de jön a gyümölcs szezon és csak a képzeletünk szabhat határt. A pudingos réteget is egészen nyugodtan lehet más ízűre készíteni kedvünk szerint.
Én most nem is készítettem nagyon édesre, így egy nagyon kis könnyű, igazi tavaszi sütit fogyasztottunk el a hétvégén.
Nem mellékesen abszolút sikert arattam vele Bogónál (Ő nem annyira édes szájú), de a keksz, a puding, a tejszínhab na és megkoronázva az eperrel.... Telitalálat volt nálunk. :-)

Hozzávalók a kekszes réteghez:
20-25 dkg háztartási keksz
1,5 dl tej
2 evőkanál cukor
1 evőkanál rum aroma

Hozzávalók a pudingos réteghez:
3 csomag vanília ízű pudingpor
ízlés szerint cukor (9-12 evőkanál)
1 liter tej

Hozzávalók a tetejére:
3 dl tejszínhab (ha nem cukrozott, akkor ízlés szerint cukor bele)
gyümölcs

A kekszes alaphoz egy akkora magasabb falú tepsit válasszunk, aminek az alját kitöltik a kekszek (sehol nem maradjon lehetőleg hézag).
A tejet a cukorral és a rum aromával összekeverjük, majd a kekszeket egy pillanatra megforgatjuk benne és a tepsibe sorakoztatjuk őket. Ami tej megmaradt azt szépen soronként rálocsoljuk a kekszre.
A pudingot megfőzzük a tasakon található utasítás szerint 1 liter tejben, ízlés szerint cukrozzuk.
Még forrón a kekszes alapra öntjük és félretesszük, megvárjuk amíg teljesen kihűl.
Hűtőbe tesszük 1-2 órára (mert hidegen jó igazán és a keksznek is van ideje akkor megpuhulni) majd tálalás előtt felverjük a tejszínhabot, rásimítjuk és kirakjuk az eperrel a süteményt.
Kis kockákra szelve tálaljuk.

2015. április 14., kedd

Linzer


Sokszor szeretek új süteményeket kipróbálni, de sokszor jó a megszokott, a jól bevált régi receptekhez nyúlni. Most jöjjön egy ilyen recept, persze házi készítésű baracklekvárt használva hozzá. ;-)



Hozzávalók: 
25 dkg finom liszt
20 dkg rétes liszt
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
2 tojás 

(sárgabarack) lekvár


Segítő kezecskék :-)



A liszthez adjuk a cukrot és egy csipet sót majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojásokat is és alaposan összegyúrjuk a tésztát. 
Legalább egy órára a hűtőbe tesszük majd miután kivettük, enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk (kb fél cm vastagságúra). Tetszőleges formára kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük a tésztát. Vigyázzunk, hogy ne nagyon piruljanak meg, mert viszonylag gyorsan megsülnek nem kell nekik sok idő (kb 10 perc elég is nekik).
Még melegen porcukorba forgatjuk a tészták tetejét és ha kihűltek, lekvárral összeragasztjuk őket.

Ez a recept az a fajta, ami másnapra lesz omlós, puha így ajánlatos dobozba tenni egy éjszakára legalább.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails