2015. február 24., kedd

Csirke currys szószban


Ez egy olyan főétel, amely igazán minimális főzést (sütést) és előkészítést igényel. A legbonyolultabb része talán az, hogy fel kell darabolni hozzá a húst. Az oroszlánrész meg a sütőben zajlik, de azzal már semmi dolgunk nincsen, csak kivenni az elkészült, mennyeien illatozó ételt a sütőből.
Nem lehet kifogás, hogy sokat kell bajlódni a másnapi ebéddel! ;-)

Hozzávalók: (2 főre)
1-2 csirkemell filé mérettől függően
tejföl (kb 300 g)
2-3 evőkanál majonéz
1 dl tejszín (30 %-os)
1-2 dl húsleves alaplé
curry (kb 2 teáskanál, ízlés szerint)

bors

A húst megtisztítjuk és felkockázzuk majd sózzuk és borsozzuk.
Egy nagyobb tálban összekeverjük a tejfölt a majonézzel, a tejszínnel, a húsleves alaplével és curryvel, sóval, borssal ízesítjük.
A szószhoz tesszük a felkockázott húst és alaposan összekeverjük.
Egy tűzálló tálat kevés olíva olajjal kikenünk és beleöntjük a szósszal összekevert húst majd előmelegített sütőben, alufóliával lefedve 50-60 percig sütjük.
Végül alufólia nélkül további 10-15 percig sütjük (ekkor sűrűsödik be a szósz igazán).
Az elkészült curry szószos húst rizzsel tálaljuk.







2015. február 3., kedd

Panna cotta maracujával



A panna cotta az örök kedvenceim közé tartozik. A blogon is található már többféle verzió. Most maracujával (Passiógyümölcs) próbáltuk ki. Nekem nagyon tetszett ez a párosítás is, ez a kissé savanykás, markáns íz.



Maracuja: a Passió gyümölcse

A maracuja (Passiflora edulis) a Golgotavirág-félék (Passiflorae) családjába tartozik. Angolul passion fruit, németül Passionsfrucht és Maracuja a neve.
A gyümölcs Közép- és Dél- Amerikában őshonos. A trópusok magasan fekvő régióiban fejlődik legjobbanA kutatók szerint a maracuja valószínűleg a piros színű golgotagyümölcsből keletkezett. A mintegy húsz ehető golgotagyümölcs faj közül a maracuja és a piros golgotagyümölcs a kereskedelem szempontjából legnagyobb jelentőségű. Magyarországra általában Ecuadorról, Brazíliából, és Peruból importálják.
A gyümölcs tyúktojás méretű, gömbölyű, tojásdad vagy körte alakú. Héja sárgás, felszíne sima vagy ráncos. Fehér virágai rendkívül mutatósak. A termés édes gyümölcshúsa lédús, amely nagy mennyiségű savtartalommal rendelkezik.A termés sok apró magot tartalmaz, amelyek azonban fogyaszthatók, de a héja ehetetlen.

A maracuja C-vitamin tartalma számottevő, de tartalmaz még B1 és B2 vitamint is.
Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, így növeli a szervezet ellenállóképességét.

Hogyan fogyasszuk?

A maracuja frissítő hatású gyümölcs, amely íz- és illatvilága nagyon intenzív. Akkor érett, ha a héja sárga, és kezd ráncosodni. A túlérett gyümölcs túlságosan savanykás ízű. Rendkívül kedvelt aromája miatt sok helyen nyersen fogyasztják: belseje kettévágva jól kikanalazható (ne feledjük, a magok is fogyaszthatók), de készítenek belőle édességeket, desszertöntetek és italokat is, sőt a lekvároknak sajátos ízt kölcsönöz. A maracuja sokszor koktélok elmaradhatatlan "kelléke". Nagyon ízletes, ha a gyümölcs levét más gyümölcsök levével keverjük össze. Érdemes gyümölcscentrifuga segítségével is kinyerni levét.
(forrás: hazipatika.com)

Hozzávalók:
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín (30%-os)
50 g cukor
4 g zselatin
1 rúd vanília
15 dkg eper
40 g cukor
2-3 maracuja

A tejet a tejszínnel és a kikapargatott vanília rúd magjaival és a rúddal együtt felforraljuk. Közben elkeverjük a zselatint a cukorral, majd amikor felforrt a tejszínes keverékünk (vegyük ki a vanília rudat), akkor lehúzzuk a tűzről és elkeverjük benne a zselatinos cukrot, amíg az teljesen fel nem oldódik. Kis hűtés után egy szűrőn keresztül a poharakba merjük a  tejpudingot. (ilyenkor még nagyon folyós, majd a hűtőben dermed meg)
Hűtőbe tesszük legalább 6 órára, hogy rendesen megdermedjen, utána fogyasztható.
A maracuját tálalás előtt kanalazzuk a panna cotta tetejére.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails