2014. október 31., péntek

Készüljünk a Halloweenre 5. Sütés nélküli desszert

Ma van Október 31-e. Halloween napja. Mindenszentek előestéje.

Sokaknak a három ünnep összefolyik. Nem tesznek köztük nagy különbséget, pedig nem csak az időpontok mások, de az egyes hagyományok és a szertartások is. Egy rövid átfogó írás, hogy mindenki tisztábban lásson!

Október 31-e, Mindenszentek előestéje, az angolszász hagyomány szerint ilyenkor elbújnak a szellemek. Úgy hitték, hogy az ünnep éjszakáján az előző évben meghalt emberek lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel az év során elhunyt lelkek ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. 


November 1. Mindenszentek napja, az üdvözült lelkek emléknapja, keresztény ünnep. Nem tévesztendő össze a halottak napjával.

November 2-a, Halottak napja. November 2-án az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekre emlékezünk. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából – általános, felekezetektől független – az elhunytakról való megemlékezés napjává.
 



Ha már nem sok időnk marad a sütésre, akkor pár pillanat alatt összeállítható ez a kis poharas desszert a Halloween jegyében.
Nincs hozzá szükség másra csak csokoládé pudingra, amit a poharak aljába kanalazunk és erre tesszük az apróra összetört csokoládés kekszet. Olvasztott csokoládéval felírhatjuk egy natúr kekszre a feliratot. Én egy darabka marcipánból még kis virágokat is készítettem, de ez elhanyagolható.


2014. október 30., csütörtök

Készüljünk a Halloweenre 4. Italok



Nem csak ételeket, de italokat is készíthetünk Halloweenre. Most egy-két ötlettel jöttem, hogyan is lehetne őket felszolgálni.
Tetszőlegesen alkoholos és alkoholmentes verzióban is készíthetünk italokat, bólékat.
A poharakat is lehet díszíteni, ez magában is elegendő, de én most az italokat turbóztam fel.
A bólés tálba tehetünk - az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendő - gumicukor szemgolyókat.
Készíthetünk szemgolyókat otthon is mégpedig töltött (pl: zöld olíva paprikával töltve) olívabogyókat fagyasszunk le a jégkockatartóban vízzel együtt.
A bólés tálba tehetünk fagyasztott kezet is, amit úgy tudunk kivitelezni, hogy gumikesztyűbe (vagy nejlon) fagyasztunk le vizet. Némi ételszínezékkel még drasztikusabb hatást érhetünk el! ;-)



2014. október 29., szerda

Készüljünk a Halloweenre 3. Boszorkányujj


A boszorkányujj süti szerintem a legtöbb gasztro blogon (és nem gasztro blogon is) szerepel, nálam eddig még nem kapott helyet, de ami késik az nem múlik. :-) A receptek némi eltérést mutat(hat)nak. Az enyém az Erdei varázslatok blogról való és itt is sok-sok érdekesség olvasható többek között a Halloweenről is. Ha már itt tartunk, akkor a Halloween - süti kapcsolatról és a házról-házra járásról, erről a (külföldi) szokásról is olvashattok, amit szintén ezen a blogon találtam.




Soul cake - léleksütemény
Európa több országában is szokás volt halottak napján (nov. 2.) süteményeket sütni, melyeket aztán vagy vendégeknek, vagy gyerekeknek, vagy pedig a szegényeknek osztottak szét. Ezen édességek receptje faluról falura változott: egyes német források fekete színű tésztáról beszélnek, míg az angol részeken főként zabbal, vagy szárított gyümölcsökkel készült ételről van szó. De a léleksüteményeket általában nem csak egyszerűen szétosztották: a gyerekek és a koldusok házról házra jártak, kis mondókákkal, vagy imákkal és énekekkel a holtak érdekében, melyekért aztán majd megkapták a finomságot. Talán már ebből is többen kikövetkeztethették, hogy a modern "trick or treating" szokását is egyes teóriák erre a hagyományra vezetik vissza. Ám a léleksüteményeknek még jóval nagyobb jelentősége volt, mint a mai gyerekszórakoztató-édességszerző mulatságnak. A holtak érdekében elhangzó imák, énekek, zsoltárok a lelkek halál utáni jó sorsát voltak hivatottak biztosítani. Ezenkívül, az édesség a házba véletlenül betoppanó személynek való ajándékozása arra utalhat, hogy valaha kimondottan azt gondolták, hogy a holtakat magukat etetik így, vagy az őket éppen megszemélyesítő egyéneket. Egy valamivel keresztényebb hit szerint pedig, minden elfogyasztott léleksütemény után egy lélek szabadulást nyer a purgatóriumból. Így már nem is hangzik olyan furcsán az egyik tipikus angol léleksütemény kéregető mondóka legismertebb sora: "A Soul, a Soul, for a Soul Cake" ("Egy lélek, egy lélek, egy léleksüteményért") 





Akkor jöjjön a recept, a Boszorkányujj receptje. Ha nagyon extrémnek tartjátok, akkor lekvár (vér) nélkül is elkészíthetőek. ;-) Más hatás érhető el akkor is ha a mandulákat héj nélkül használjátok fel. Ebben az esetben forró vízbe kell őket áztatni és utána könnyen eltávolítható a héja.
A tészta nagyon finom, elkészíthető belőle más sütemény is! ;-)
Tetszés szerint rakhatunk hozzá akár vanília vagy bármilyen más aromát is. 
 Hozzávalók: 
45 dkg liszt
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
2 tojás 
mandula
lekvár (én ribizli lekvárt használtam, de más piros színű lekvár is megteszi)
 
A liszthez adjuk a cukrot és egy csipet sót majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojásokat is és alaposan összegyúrjuk a tésztát. 
Kis ujjacskákat formázunk a tésztából (érdemes kis vékony rudacskákat sodorni, ha ilyen kis "csinos" ujjakat szeretnénk készíteni) és késsel mintázzuk ahol szükséges. Az ujjak végét megkenjük lekvárral és belenyomjuk a mandulát.
Az elkészült ujjakat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük őket. Vigyázzunk, hogy ne nagyon piruljanak meg, mert viszonylag gyorsan megsülnek, nem kell nekik sok idő. 
 

2014. október 28., kedd

Készüljünk a Halloweenre 2. Sütemények



Miután kikristályosodott az előző bejegyzésben, hogy mit is ünneplünk Halloweenkor és hogyan  íme néhány ötlet, hogy miket készíthetünk a bulira. Első körben süteményeket (mini muffinokat) hoztam, amiket díszítettem. A díszítést a gyerkőcök is élvezni fogják, nem csak a sütemények elfogyasztását, ez biztos! ;-)

Most az alap kókuszos-csokis mini muffin volt, amiknek a tetejét olvasztott csokival megkentem és ezekre ragasztgattam a gumicukor fogsort, a kis töltött csokigolyót (ezek voltak a szemek és szintén olvasztott csokival készítettem neki egy-egy pöttyöt a szemének).
A pókháló olvasztott fehér csokoládéból készült, amihez kis tölcsért készítünk. Akár sütőpapírból is hajtogathatunk hozzá tölcsért vagy mélyhűtőbe való erősebb műanyag tasakból is jól ki lehet nyomni szintén sütőpapírra, majd hűtőbe téve egy rövid időre gyorsan megszilárdul és egyszerűen le lehet szedni a papírról.


Holnap folyt. köv. ismét jövök egy ötlettel! ;-)




Készüljünk a Halloweenre 1. Eredete és hagyományok

Fotó: funmozar.com

Mi meg szoktuk ünnepelni a Halloweent és ilyenkor "batyus" bulit tartunk. Arra gondoltam, hogy összegyűjtögetek egy pár ötletet a héten, de előbb egy kis olvasmány, hogy miről is beszélünk pontosan, amikor a Halloweent emlegetjük:


A halloween ünnep eredete és hagyományai  
 
Halloween éjszakáját sokan amerikai ünnepnek tekintik, ám ennek a különleges alkalomnak a gyökerei régmúlt kelta korokra nyúlnak vissza. Elsősorban az angolszász országokban népszerű, de mára már az egész világon elterjedt – így Magyarországon is. Honnan ered halloween ünnepe és milyen hagyományok kapcsolódnak hozzá?

Halloween ideje

Sokan csak annyit tudnak, hogy októberre esik az angolszász országokban közkeletű ünnep. A “halloweenező” (“tökbulizó”) óvodákban, iskolákban is rendszerint csak arra ügyelnek, hogy valamikor a szóban forgó hónapban, azaz októberben rendezzék meg a tökös rendezvényt. Halloween éjszakája egyébként október 31-ére esik.
Halloween estéjéről a legtöbb embernek jelmezekbe öltözött, édességeket gyűjtögető gyerekek, széles vigyorral világító töklámpások és titokzatos horrorfilmek jutnak az eszébe. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez az egyik legrégibb ünnep, amely az évszázadok során összemosódott római Pomona-nap, kelta Samhain ünnep és a keresztény halottak napjának jegyeit hordozza magában.
Mivel Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a Halloween eredetéről, hagyományairól és szokásairól.

A halloween eredete, története

A halloween eredete egészen a római időkre nyúlik vissza. Amikor a rómaiak elfoglalták a mai Nagy-Britannia és észak-Franciaország területeit, a kelták ősi hagyományai keveredtek a rómaiak szokásaival. A kelták egyik legszentebb ünnepe a Samhain volt, amit napisten tiszteletére rendeztek és amelyik egyben az újév, valamit a sötét és hideg évszak kezdetét is jelentette. A kelta hit szerint az újév előestéjén, vagyis október 31-án a napisten a halál és sötétség fogságába került, a halottak lelkei pedig ezen az éjjel vándoroltak a holtak birodalmába. A druidák szent helyeiken gyülekezve áldozatokat mutattak be az isteneknek, és különféle szertartásokkal próbálták távol tartani a szellemeket, megkönnyítve vándorlásukat.
Ez a hagyomány később keveredett több római ünneppel is, mint például a holtak emléknapjával (Felaria vagy Parentalia) és a gyümölcstermést köszöntő Ponoma-nap szokásaival. Ez utóbbi szimbóluma volt a halloween ünnep mai formájában fontos szerepet játszó alma is. A kereszténység terjedésével ezek régi hagyományok nem merültek feledésbe, hanem részleteiben beépültek a római katolikus egyház által tartott mindenszentek és halottak napja ünnepkörbe. A hívők számára október utolsó napja jelentette a legvékonyabb választóvonalat a holtak és az élők világa között. Az  ősi hiedelmek szerint az eltávozott lelkek ezen a napon kelnek útra és próbálnak meg visszatérni az élők világába. A hívek tűzgyújtással, felvonulással ünnepeltek, valamit különféle jelmezekbe öltözve próbálták megtéveszteni a szellemeket, hogy azok maradjanak távol otthonaiktól.
Az ünnep főként a skót, ír, valamint walesi közösségekben maradt fent, a kivándorlók azonban magukkal vitték ezt a hagyományt Észak-Amerikába is, ahol az egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Később – az amerikai kultúra részeként – a világ számos részén elterjedt, és az utóbbi pár évben meglepően híressé vált Nyugat-Európában is. Maga a halloween szó mindenszentek előestéjét jelenti, amely az angol “All Hallows Eve” kifejezés rövidített alakjából alakult ki.

A halloween jelképei

Az idők folyamán talán a töklámpás (Jack-lámpa, angolul Jack-o’-lantern) lett a halloween egyik legfontosabb jelképe, amelynek története szintén kelta eredetű. A monda szerint Jack egy részeges, de éles eszű naplopó volt, akinek sikerült megtréfálnia magát az ördögöt is. Miután a tivornyák végeztével az alvilági figura rendszeresen zaklatta őt, ezért Jack felcsalta egy hatalmas fa tetejére. Miután jó magasra mászott, egy keresztet vésett annak törzsbe, hogy ellenfelét így megakadályozza a lejutásban. Jack később elengedte az ördögöt, de megígértette vele, hogy nem kísérti őt többé. Halálakor a mennyországba csínytevései és haszontalan élete miatt nem engedték be, ám a pokolba sem találhatott otthonra – örök száműzetésre ítéltetett. Jack egy izzó fadarabot vihetett csak magával a pokol tüzéből, hogy ne kelljen vaksötétben kóborolnia. A lángokat egy takarmányrépából (melyet később az amerikaiak sütőtökre cseréltek) kivájt mécsesbe zárta, és a mai napi folytatja bolyongását a mennyország és a pokol kapuja között.
Amerikában halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik házról-házra kopogtatva az angol “Trick or treat!” (szabadon fordítva “Csokit vagy csalunk!”) kiáltással szólítják fel a lakókat állásfoglalásra. A gyerekek a legtöbb esetben édességet kapnak, de vannak felnőttek akik inkább a “csínyt”, vagyis a játékos fenyegetést választják. A kicsik és nagyok egyaránt változatos, többnyire túlvilági hangulatú maskarákat öltenek magukra és általában baráti társaságban, jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet. Ezt a szokást nagy valószínűséggel az angol, ír és skót bevándorlók vitték magukkal és honosították meg az Egyesült Államok területén.


forrás: csaladivilag.hu

2014. október 16., csütörtök

Currys-tejfölös karfiolpörkölt nokedlivel


Ez volt az első találkozásom a karfiolpörkölttel. Egészen biztos alapokra fektettük ezt a barátságot, mert számomra nagyon kedves ízvilág alakult ki a tányérban. A currytől izgalmas íze lett a karfiolnak és a tejföl pedig kellően lággyá tette az összhatást. A pirított szezámmag, amivel megszórtam a tetejét már csak hab volt a tortán. :-) Én nokedlit választottam hozzá köretként, de szerintem rizzsel vagy főtt tésztával is megállná a helyét. Így azért mindenképpen egy jó kis tartalmas ételt sikerült elfogyasztanom, kellemes ízvilággal.

Hozzávalók: (2 főre)
1 közepes méretű karfiol
1 kis fej vöröshagyma
1 kis pohár tejföl

őrölt bors
curry
őrölt fűszerpaprika
1 csapott evőkanál liszt


A karfiolt falatnyi méretű darabkákra szedjük és enyhén sós (vegetás) vízben megfőzzük. Figyeljünk arra, hogy ne főzzük szét, még inkább keményebb állapotban szűrjük le.
A vöröshagymát apróra kockázzuk és egy kevés olajon üvegesre pároljuk. Kevés vizet öntünk hozzá és egy kicsit szétfőzzük a hagymát.
A tejfölt összekeverjük a liszttel és egy kevés vizet adunk hozzá, hogy (nagyjából) csomómentesre el tudjuk keverni.
Lehúzzuk a tűzről a hagymát és egy kevés őrölt fűszerpaprikát teszünk hozzá majd egyből hozzáadjuk a tejfölt, hogy ne égjen meg a paprika és alaposan elkeverjük. Visszatesszük a tűzre majd tovább ízesítjük sóval, őrölt borssal és kb egy kávéskanálnyi curryvel. Egy pár perc alatt összeforraljuk és ha szükséges, akkor vizet önthetünk hozzá. Legvégül beletesszük a megfőtt karfiol falatkákat és óvatosan egyet keverünk rajta, hogy a karfiolokat mindenhol érje a tejfölös szósz. Nem szabad tovább kevergetni, nehogy széttörjön a karfiol. Fedővel lefedjük és egy kis ideig állni hagyjuk.
Amíg a pörkölt a fedő alatt pihen, addig elkészíthetjük a nokedlit és megpiríthatjuk száraz serpenyőben a szezámmagot, amivel tálaláskor megszórjuk az ételt.

2014. október 6., hétfő

45 perces kakaós csiga


Ez a kakaós csiga akár a villámgyors pogácsa édes párja is lehetne a blogon szereplő ételek közül.
Nagyon szeretem a kelt tésztás péksüteményeket is, de sokszor nagyon hálás tudok lenni ezekért a villám receptekért. Nem utolsó sorban azért, hogy rövid idő alatt is lehet finomságot sütni. A túrótól szuper könnyű lesz a tésztája és semmi nagy extrát nem kíván az elkészítése sem. Az összeállítástól számítva a sütőből kivett, megsült, finoman illatozó kakaós csigáig 45 perc telt el. Nekünk nagyon ízlett.
Egészen biztos az is, hogy következő alkalommal másfajta töltelékkel is ki fogom próbálni.

Hozzávalók a tésztához: (16-18 darab közepes méretű csiga lesz belőle)
25 dkg túró
25 dkg liszt
fél dl tej
5 evőkanál étolaj
10 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
egy csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
1 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
3-4 evőkanál porcukor
1,5-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A túrót kézi mixerrel összekeverjük a porcukorral.
Egy tálba mérjük a lisztet, a sütőport és a sót, majd hozzászitáljuk a túróhoz. Kézzel alaposan összedolgozzuk és enyhén lisztezett felületen kb fél ujjnyi vastag, téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát. Megkenjük az olvasztott vajjal és rászitáljuk a cukros-kakaóport. A hosszabbik oldala mentén feltekerjük és kb 2 cm-es csigákat vágunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket és kb 15 perc alatt megsütjük.
Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy még akkor vegyük ki őket a sütőből, amikor világos színük van a csigáknak, akkor biztosan jó puha marad a tésztája.
Ha kihűltek, akkor porcukorral megszórva tálaljuk.



Recept innen: Gabriella kalandjai a konyhában és Gesztenye-Bonbon mánia

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails