2014. június 20., péntek

Ribizlis joghurttorta


 Na nem szeretnék ódákat zengeni erről a tortáról, pedig megérné! Azt még a legelején leszögezném, hogy eddig nem volt sok bizalmam az efféle kekszes alapú tortákhoz, emiatt nem annyira erőltettem ezt egészen idáig. Ezután erőltetnem sem kell, mert ebben a formában ha nem is mindennapos :-), de gyakori vendég lesz az asztalunkon ez egészen biztos! Más (bogyós)gyümölccsel is variálható, szerintem mondanom sem kell. ;-) Ráadásul az, hogy szinte nulla erőfeszítés na meg szinte nulla idő, pláne nulla sütő kell hozzá és olyan tortát, süteményt -kinek mi tetszik jobban- kapunk érte cserébe, hogy az már csak hab a tortán.
Egy szónak is száz a vége, nálunk ez a díjnyertes nyári sütemény!


Hozzávalók:  
A kekszes alaphoz: 
15 dkg keksz (erdei gyümölcsös zabfalatok) 
15 dkg kakaós keksz (győri édes kakaós) 
15 dkg margarin

A habos-joghurtos töltelékhez: 
225 g natúr joghurt 
175 g tejföl
15-20 dkg porcukor 
2 csomag vaníliás cukor 
25 dkg ribizli (én vegyesen fehéret és pirosat is tettem bele)
2 dl habtejszín 
habfixáló (a biztonság kedvéért 2 csomag is lehet, főleg ha nem növényi tejszínt használunk) 
20 g zselatin


A kekszet késes aprítóban összeaprítjuk (vagy ledaráljuk, esetleg nagyon alaposan összetörjük) és a felolvasztott margarinnal összekeverjük. Egy 20-24 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk és a kekszes alapot belenyomkodjuk majd legalább egy fél órára hűtőbe tesszük.
A joghurtból kiveszünk 2-3 evőkanállal, majd a maradékhoz hozzáadjuk a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot és jól kikeverjük.A félretett joghurtot kevergetve mondhatni felforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a zselatint. Ha nem oldódott fel teljesen, akkor alacsony lángon visszatehetjük a tűzre, hogy felmelegedjen (de ne forraljuk!) majd kevergetve kihűtjük. Ha kihűlt, akkor a cukros joghurtos masszához keverjük.
A megmosott és tisztított ribizlit (akár villával is "lefésülhetjük" a szárakról) is a joghurtos krémhez keverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük (ha növényi tejszínt használunk, akkor nem kell bele habfixáló) és óvatos mozdulatokkal, kis adagokban a joghurtos-zselatinos keverékhez adjuk.
A hűtőből kivesszük a kekszes alapot, majd a tetejére öntjük a joghurtos-habos tölteléket. A tetejére egy kevés piros szörpöt önthetünk (jelen esetben málnaszörp volt kéznél) és egy kanál nyelével óvatosan elkeverjük majd a tetejét egyenletesen elsimítjuk.
Legalább egy pár órát a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, de egy éjszakán át tartó állás sem árt neki.
Tálalás előtt egy késsel körbevágjuk a tortaforma pereme mentén a tortát majd lecsatoljuk a tortaformát.
Ribizlivel és friss menta vagy citromfű levelekkel tálaljuk.

2014. június 19., csütörtök

Cukkinikrém, a nyár íze!


A szép zsenge cukkinikből szerintem hiba nem készíteni cukkinikrémet. Kenyérre vagy pirítósra, ropogós falatkákra kenve könnyű nyári étel. Én most egy nagy kedvenc, a sokféle hagymás változatát készítettem el. Fokhagyma, vöröshagyma, metélőhagyma voltak a mellékszereplők a cukkini mellett. Egy kevés majonéz tette még pikánsabbá és az egyik imádott fűszeremtől, a borsikafűtől lett igazán mennyei ezt a kence.
Bár a fotón egy magos zsemlén kapott helyet a krém, de megkóstoltuk szezámmagos ropogós kenyérrel. Az mindent vitt! Úgyhogy bátran ajánlom, kóstolgassátok Nektek mi válik be igazán. Akár zöldségekkel fogyasztva, sajttal tálalva is kitűnő, természetesen jól behűtve (szerintem ez a legnehezebb az egész receptben, hogy kivárjuk amíg jól lehűl :-) )

Hozzávalók:
3 kis cukkini
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanálnyi friss, aprított metélőhagyma

bors
borsikafű
kb 2-3 evőkanál majonéz
olívaolaj

A cukkiniket alaposan megmossuk és apróra kockázzuk.
A felkockázott vöröshagymát egy kevés olívaolajon megdinszteljük, majd hozzádobjuk a  fokhagymát is (fokhagymatörőn átnyomjuk vagy szintén apróra kockázzuk). A cukkinivel együtt hirtelen, nagy lángon sütjük, közben gyakran megkeverve, hogy egy kis színt kapjanak a cukkinik. Miután az is megpirult, egy kevés vizet önthetünk alá, hogy megpuhulnak teljesen, közben sóval, borssal és borsikafűvel fűszerezzük. A legvégén adjuk hozzá a metélőhagymát.
Ha elkészült és egy kicsit kihűlt már, akkor egy kevés olívaolajjal és majonézzel turmixgépben vagy bitmixerrel pürésítjük.Hidegen tálaljuk.

2014. június 16., hétfő

Fűszeres hagymás sült újkrumpli, az igazi tavaszi köret


Nem sok olyan ember van szerintem, aki ne szeretné ezt a tavaszi nagy kedvenc köretet (akár önálló étel is lehet, ahogy most nálunk is megesett egy kis salátával és mártogatóssal kiegészítve), a kis apró, ropogósra sült újkrumplit. Annyit sem érdemes vele bajlódni, hogy a héját eltávolítsuk, egy alapos dörzsölés is megteszi neki és irány a sütés! :-) A variáció és a lehetőségek tárháza végtelen ami a fűszerezését -na és az elkészítését- illeti, így bátran nyúljunk a fűszerek közé! Ez nem is igazából recept, mert annak annyira nem nevezhető, de azért érdemes megemlékezni róla a blogon is, mert szeretjük, szerettük. :-)
Kiváló köret húsok mellé, akár együtt sütve is, úgy is másik oldaláról tehet tanúbizonyságot ez a kis apróság a szaftos hússal karöltve.
Tavaszi miniatűr újkrumpli vadászatra fel (cél a 1,5 cm-es átmérő!!)! ;-)



Hozzávalók:
egy jó nagy adag mini újkrumpli (na jó, ha csak nagyobbacska darabokat sikerül levadásznunk, akkor azokat érdemes felezni vagy negyedelni)
sok gerezd fokhagyma
újhagyma és vöröshagyma vegyesen
fűszerek (só, bors, bármilyen fűszersó -jelen esetben grill keverék-, kakukkfű, stb... tetszés szerint)
olívaolaj

Az újkrumplikat alaposan megmossuk, ha szükséges akkor egy szivaccsal is átdörgölhetjük és egy tűzálló tálba tesszük őket. Ha szükséges, akkor a nagyobb darabokat érdemes elvágni, hogy egyszerre süljenek át. A megtisztított fokhagyma gerezdeket és a felkarikázott hagymákat is a tálba tesszük. Alaposan fűszerezzük és meglocsoljuk olíva olajjal. Alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben kb 30 percig sütjük, majd fólia nélkül további 10-20 perc alatt ropogósra sütjük őket.


 Tipp:
- egy kis szárított chili még pikánsabbá teheti a krumplit.
- akár elő is főzhetjük a krumplikat (de nem kell megfőzni), majd úgy kezdhetjük a fűszerezést és a sütést.
- nálunk paradicsom saláta és tartármártás készült hozzá az egyszerűség jegyében. Mert ugye a kevesebb néha több. ;-)


2014. június 12., csütörtök

Tonhalas kenyérsaláta


Ebben az igen jó meleg nyári időben kinek van kedve órákat állni a konyhában főleg a meleg tűzhely előtt az étel mellett? Enni márpedig kell és igen jó dolog is. :-) Ez a könnyű saláta ideális vacsora lehet, amikor egyébként sem kívánunk csak valami kevésbé megterhelőt a gyomrunknak. Számomra olyan igazi nyári hangulata is van a paradicsom, uborka, tonhal, olívaolaj kombinációnak, amihez minimális fűszer dukál szerintem. A kenyér ami érdekes lehet benne, de nem kell tőle félni, főleg akkor ha csak a legvégén vagy éppen tálalás előtt adjuk a salátához a ropogós kenyérfalatkákat. Így nem fog elázni sem és még izgalmasabbá teszi a salátát.


Hozzávalók:
1 nagyobb méretű kígyóuborka
4 darab nagy paradicsom
1 fej lilahagyma
1 doboz konzerv tonhal
pár szelet (rozs) kenyér pirítva - felkockázva

bors
olívaolaj


A zöldségeket alaposan megmossuk és felkockázzuk őket. Meglocsoljuk olívaolajjal és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A levétől lecsepegtetett tonhalat is a salátához keverjük, majd a megpirított kenyér kockákat a tálalás előtt forgatjuk a salátába és azonnal fogyasztjuk.

Tipp: 
- a pirítós kenyeret fokhagymával bedörzsölve még pikánsabb tehetjük a salátát.
- hogy minimálisra vegyük a hőfokot a konyhában egy kenyérpirító jó segítség lehet. ;-)

2014. június 6., péntek

Sajtos "makaróni"


A tészta nálunk örök kedvenc, na meg a sajt is. De szerintem ezzel nem mondok újdonságot. :-) Ez a sajtos makaróni (aminek csak ez a neve, de nálunk szarvacska tésztával készült) csak simán összekeverve a basameles-nagyonsajtos szósszal is finom, na de összesütve az igazi szerintem.

Hozzávalók:
30-40 dkg szarvacska tészta (jelen esetben, de természetesen makaróni vagy más tészta is használható hozzá)
5 dl tej
20-25 dkg reszelt sajt vegyesen (füstölt sajt, cheddar, ementáli, stb... tetszőlegesen, de többfélét is tehetünk bele)
5 dkg vaj
2 csapott evőkanál liszt

őrölt szerecsendió

A tésztát forrásban lévő, sós vízben megfőzöm és amíg fő, addig elkészítem a besamelt. Ehhez a vajat megolvasztom és a lisztet hozzáadva folyamatos kevergetés mellett egy kicsit megpirítom. A tejet fokozatosan hozzáöntöm (érdemes kézi habverőt használni hozzá, így nem lesz csomós) és felforralom. Ha már besűrűsödött, akkor ízesítem sóval, egy kevés őrölt szerecsendióval és hozzáadom a reszelt sajtokat (egy keveset rakjunk félre amivel majd megszórjuk a tetejét). Folyamatos kevergetés mellett megvárom amíg elolvadnak benne a sajtok.
A megfőtt és leszűrt tésztával összekeverem a besamelt és kivajazott tűzálló tálba teszem majd sajttal megszórom a tetejét és magas hőfokra előmelegített sütőbe tolom, hogy a sajt ráolvadjon.


Tipp:
- Ízlés szerint szárított zöldfűszerekkel is ízesíthetjük Pl: kakukkfű, borsikafű, stb
- Ha túl sűrű lesz a besamel mártásunk, akkor tejet adhatunk még hozzá.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails