2014. március 19., szerda

Rigatoni alla spinaci e funghi avagy pirított gombás-spenótos tészta



Nem vitás, hogy imádom a tésztát. Ez az az étel, amit bármikor meg tudok enni, a sajtokkal egyetemben. :-)
Ez a tészta mondhatni "maradékhasznosításból" jöhetett létre. Egy kevés friss spenót, ami kimaradt és egy pár szem gomba a legújabb mániás besamel mártás imádatommal karöltve. Fenséges lett.

Hozzávalók: (2 főre)
Rigatoni tészta (természetesen készülhet más fajtával is)
fél fej vöröshagyma
1 marék friss spenót
6-8 darab közepes méretű csiperke gomba

bors
egy csipet kakukkfű
1 teáskanál vaj

a besamel mártáshoz:
1-2 evőkanál vajat vagy margarint megolvasztunk majd 1 csapott evőkanál lisztet egy kicsit megpirítunk rajta (érdemes kézi habverőt használni hozzá, hogy csomómentesre tudjuk keverni). kb 4 dl hideg tejet öntünk hozzá, először csak egy keveset majd a alaposan elkeverjük és mehet hozzá a többi is. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Sóval, egy nagyon kevés borssal és egy nagy csipetnyi őrölt szerecsendióval ízesítjük. Egy kis marék reszelt (most trappista) sajtot keverünk hozzá majd levesszük a tűzről. Ha nagyon sűrű lett, akkor egy kevés tejjel hígíthatjuk.

A tésztát megfőzzük. Amíg fő, addig elkészítjük a szószt.
Ehhez a spenótot megtisztítjuk (a szárait leszedjük és megmossuk) majd forrásban lévő vízbe tesszük 2 percre. Leszűrjük és amint lecsepegett, kinyomkodjuk a levét és apróra daraboljuk egy késsel.
A gomba héját lehámozzuk (ne mossuk meg, mert sok vizet szív magába) és felszeleteljük majd egy kevés olajon az apróra kockázott hagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombát és kevergetve megpirítjuk (ha szükséges, akkor egy nagyon kevés vizet önthetünk hozzá). Sóval, borssal és egy csipetnyi kakukkfűvel ízesítjük. Ha megpirult, egy kevés vajat teszünk hozzá.
A tészta összeállításához összekeverjük a gombát a spenóttal, majd az elkészült besamel mártáshoz öntjük. A megfőtt és leszűrt tésztához keverjük a szószt és tálaljuk.

2014. március 13., csütörtök

Villámgyors medvehagymás pogácsa (élesztő és tojás nélkül)



Ismét egy villámgyors pogácsa, ugyanis 1 óra sem volt az előkészületektől számolva a hihetetlenül finom illatokat árasztó pogácsák megsüléséig. Semmi extra, de a végeredmény az nagyon-nagyon finom! Szerintem. És a kóstolók szerint is. :-)
Tetszés szerint akár magokkal, akár más fűszerrel is elkészíthető, a medvehagymát is el lehet hagyni annak aki nem szereti.
Az eddig megsütött pogácsák közül nekem ez volt az, ami mondhatni másnap reggel még finomabb, omlósabb volt. Köszönhető ez a finom, házi libazsírnak. 

Hozzávalók: (nekem ebből az adagból 1 tepsi pogácsa sült ki)
30 dkg liszt (most tönkölybúza liszttel készült)
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg libazsír (vagy kacsazsír, vagy margarin...de a margarintól ne várjuk azt a csodát, amit a házi zsír ad)
1,5 dl tejföl
1 maréknyi friss medvehagyma apróra vágva
1 tojás sárgája a kenéshez, de ez el is hagyható

A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
A lisztet a sóval, a szódabikarbónával és a zsírral összemorzsoljuk majd beletesszük a tejfölt és a medvehagymát is és alaposan összegyúrjuk.
Lisztezett deszkán 1-1,5 ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, berácsozzuk egy késsel a tetejét és kis méretű szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat amiket sütőpapírral bélelt tepsire teszünk.
A tetejüket megkenhetjük tojással és tetszés szerint sajttal vagy szezámmaggal, de egyéb más maggal is megszórhatjuk.
Kb 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

2014. március 11., kedd

Paradicsomos halas tészta avagy gyors tésztavacsora



Sokszor előfordul, hogy tészta kerül az asztalra amikor valami gyorsan elkészíthető meleg vacsorát szeretnénk enni. Így történt ez a halas tészta is, ami tényleg extra gyorsan készül el.

Hozzávalók: (2 főre)
fél csomag széles metélt tészta
2-3 kis darab szardella filé (elhagyható)
1 doboz konzerv hal (jelen esetben szardínia, amit szálkamentesítve lett)
2 kis doboz paradicsom püré (kevés vízzel hígítva)
1 fél fej vöröshagyma
1 fél fej lila hagyma

bors
egy csipet szárított bazsalikom

A tésztát megfőzzük és amíg fő, addig elkészíthetjük a szószt.
Ehhez a hagymákat apróra kockázzuk, a halat szálkamentesítjük ha szükséges és apróra daraboljuk. Egy kevés olíva olajon megfuttatjuk a hagymát, majd a halakat is hozzáadjuk. Felöntjük a paradicsom pürével és egy kevés vizet is adunk hozzá. Fűszerezzük, majd egy pár perc alatt összeforraljuk az egészet.
Ha megfőtt a tészta, akkor a szószhoz keverjük és egyből tálaljuk.
Ízlés szerint sajtot vagy petrezselymet is szórhatunk rá tálaláskor.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails