2013. május 15., szerda

Szezámmagos cukkini fasírt


Akár lehet ne a neve cukkinis tócsni is (más nevein berét, berhe, bodag, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, görhöny, harula, kremzli, krumplibaba krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, pacsni, placki, recsege, röstiburgonya, rösztike, tócsi, toksa) ennek a reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi ételnek.
Igazán jól fel lehet turbózni más zöldséggel, fűszerekkel is. Nagyon finom és ugye ezáltal mindig más íze lesz. Próbáljátok ki kedvetek és ízlésetek szerint variálva!
Én készítettem hozzá egy tejfölös-zöldfűszeres szószt, ami még jobban feldobja.

Hozzávalók:
1 közepes méretű cukkini
2 kisebb burgonya
1 tojás
kb 1 púpozott evőkanál liszt
1 evőkanál szezámmag

bors
1 evőkanál aprított petrezselyem (vagy 1 teáskanál szárított)

A tejfölös-zöldfűszeres szószhoz:
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál majonéz

frissen őrölt bors
1 teáskanál fokhagymasó
petrezselyem

A zöldségfasírthoz a cukkinit (előtte alaposan megmossuk) nagy lyukú reszelőn lereszeljük és kicsit megsózzuk majd félretesszük (amíg a burgonyát is lereszeljük), hogy levet engedjen.
A meghámozott burgonyát is lereszeljük majd a cukkininek kinyomkodjuk a levét és összekeverjük őket a tojással, a szezámmaggal és a liszttel majd a fűszerekkel ízesítjük.
Egy teflon bevonatos serpenyőben egy kevés (kb 2 evőkanál) olajat forrósítunk. Evőkanálnyi adagokat (fasírtokat) kanalazunk a serpenyőbe majd kis lángon mindkét oldalukat megsütjük.
Amíg sülnek a fasírtok, addig el tudjuk készíteni a szószt is és ha kisültek, már tálalhatjuk is.

2013. május 10., péntek

Görög rakott burgonya


Van az egyik (többek között) tasakos ételeket gyártó cégnek ez az elnevezésű terméke is és volt már rá példa, hogy kipróbáltuk. Nem tagadom, finom volt. Namármost ugye azzal mindenki tisztában van, hogy mennyi mű- és szinte meghatározhatlan összetevőkkel van tele egy ilyesmi "gyorsétel". Ezt kiküszöbölendő, próbáltam elkészíteni a saját változatomat, ami legjobban hasonlít erre az ízre. Jól sikerült és azt hiszem innentől kezdve nincs is rá szükség, hogy egy előre elkészített zacskós verziót válasszunk.

Hozzávalók:
40 dkg darált (sertés)hús
kb 70 dkg burgonya
2 közepes fej vöröshagyma
2 dl tejszín (+ 3 dl víz)
10-15 dkg reszelt trappista vagy feta sajt tetszés szerint

bors
1 teáskanál oregano
1 teáskanál bazsalikom
1/2 teáskanál majoranna
1 teáskanál fokhagymasó
1 evőkanál keményítő


A burgonyát meghámozom és felkarikázom (ne legyen nagyon vékony, mert szét fog törni) majd sós vízben felteszem főni. Nem kell teljesen puhára (készre) főzni, nehogy szétessenek a szeletek.
A hagymát megtisztítom, felkockázom és egy kevés olajon megdinsztelem. Hozzáadom a darált húst és megpirítom. Sóval, borssal és a többi fűszerrel ízesítem. A keményítőt kikeverem a hideg tejszínnel, majd a darál húsosra öntöm és folyamatos kevergetés mellett  a vizet is hozzáöntöm. Forrástól számított 2-3 percig főzöm majd a leszűrt burgonyát hozzáöntöm és óvatos mozdulatokkal összeforgatom az egészet.
Egy hőálló tálat kivajazok és beleöntöm az egészet majd reszelt sajttal megszórom a tetejét és előmelegített sütőben kb 50 perc alatt összesütöm.



2013. május 6., hétfő

Pirított tökmagos hagymakrém


Nem kell sokat hozzáfűzni ehhez a recepthez, az egyszerű és nagyszerű kategóriába tartozik szintén. Az ropogós pirított tökmag és a sült hagyma párosa, amiket a finom fűszerek tesznek még illatosabbá....
Jó ötlet elkészíteni akkor is ha vendégváró falatokat szeretnénk készíteni, de nálunk reggeli vagy vacsora alkalmával is asztalra szokott kerülni.

Hozzávalók:
4 fej vöröshagyma
10 dkg héj nélküli tökmag
olívaolaj

bors
őrölt kömény
borsikafű (szárított)

A hagymát megtisztítom, felkarikázom és egy nagyon kevés olajon egy teflon serpenyőben szép barnára pirítom. Sóval, egy kevés frissen őrölt fekete borssal, egy csipetnyi őrölt köménnyel és borsikafűvel ízesítem.
A tökmagot száraz serpenyőben megpirítom, majd a kész hagymát aprítógépbe teszem (vagy botmixerrel pürésítem) és egy kevés olívaolajjal- a sűrűségét is be tudjuk állítani vele- pépesítem. A tökmagot is hozzáteszem és azért a végén, mert nem kell nagyon összedarálni. Úgy jó, ha nagyobb darabok is maradnak benne.
Friss kenyérrel, de akár pirítóssal is és sok zöldséggel tálaljuk.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails