2013. február 27., szerda

Vöröslencse krémleves pirított tökmaggal


Nekem a krémleves valahogyan az ősztől tavaszig tartó időszakban játszik igazán. Mindig a hűvösebb időhöz kötöm. Természetesen a hideg gyümölcs krémlevesek nem ebbe a kategóriába tartoznak. Olyan nagyon jól tud esni egy téli vagy egy esősebb napon  (mint amilyen a mai is) egy finom, jól összehangolt ízvilágú krémleves.
Ez a leves már-már a télűző, tavaszváró kategóriába tartozik.
Aki nem szokott vörös lencsét enni, annak is ajánlom kóstolásra és annak is, aki - hozzám hasonlóan - nem igazán szereti a zöld (tányér) lencsét. Nem kell órákig főzni és egészséges is! Már írtam is róla egyszer a blogon.
Krémes, kellemesen fűszeres és még Férj is azt mondta, hogy nagyon-nagyon finom és a top 3 leves-ben benne van! :-)


Hozzávalók:
egy fél fej vöröshagyma
3 darab közepes méretű répa
1 bögre vörös lencse

fehér bors
őrölt római kömény
curry
ételízesítő
tökmag

A vöröshagymát egészen kicsi kockákra darabolom, majd egy kevés olajon üvegesre párolom.
A megtisztított és felkarikázott répát is hozzáteszem és 1-2 percig a hagymával együtt pirítom. Hozzáöntöm a lencsét, majd kétszeres mennyiségű vizet öntök hozzá. Ízlés szerint fűszerezem és gyakran megkeverve, fedő alatt főzöm. Ha szükséges, akkor még vizet öntsünk hozzá!
Ha megfőtt a lencse és a répa is, akkor botmixerrel pürésítem és annyi vízzel hígítom ha szükséges, amivel kellemes krémsűrűségű levest kapok.
Egy teflon serpenyőben (zsiradék nélkül) megpirítom a tökmagot.
Tálaláskor a levest egy teáskanál olívaolajjal meglocsoljuk és a pirított tökmaggal tálaljuk.




2013. február 25., hétfő

Eper puncs


Bár már felénk, itt Szegeden mondhatni beköszönteni készül a tavasz...de azért még az ország más részein azért még itt-ott tél van. Már ami ezt a posztot (a hangulatát és aktualitását) illeti, ugyanis még régebben készült ez az ital, de azért még elkészíthetitek. Akár télbúcsúztató forró italként! ;-)
Gyerkőcöknek is elkészíthető természetesen alkoholmentes verzióban és garantáltan sikert arat! :-) Nálunk így történt.

Verhetetlen a téli italok között a puncs. Természetesen a forró puncs is készülhet többféleképpen; a klasszikus típusnak cukor, citromlé, pálinka, tea az alapja. Gyümölcslével, gyümölcsökkel és likőrrel, rummal, sőt akár bor hozzáadásával is meg lehet variálni.

Forralt bor, Jägertee és grog...
A tél egyik legjellemzőbb itala a gőzölgő forralt bor. Az ókori római szerző, Apícius még bort, mézet, borsot, babérlevelet, sáfrányt, pirított datolyamagot és datolyát főzött össze, hogy létrehozza fűszeres borát (Conditum Paradoxum). A mai osztrák Glühwein ennél egyszerűbb, egyszersmind ízletesebb is. Bor, cukor, fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, citrom- és narancshéj kerül bele.
Ausztriában az adventi időszak ünnepi piacain (Weihnachtsmarkt) a forralt bor mellett a Jägertee (vadásztea) és a puncs a legnépszerűbb meleg italok. A Jägertee ősi formájában pálinka, vagy rum, s forró tea 1:4 arányú keveréke. A vadászok, s erdőmunkások 19. századi italának mai receptjeiből már a rum, pálinka, bor, tea és fűszerek sem hiányoznak. A Jägertee Csehországban és Szlovákiában grog néven is ismert. A grog eredeti értelmében még a Brit Királyi Haditengerészetnél 1740. augusztus 21-én bevezetett, vízzel, híg sörrel hígított rum volt.
A téli ünnepek idején népszerű grogra is jellemző, hogy modern formájában sokkal gazdagabb és ízesebb, mint korai elődjei. Készítéséhez forró víz, rum, citromlé (lime lé), cukor és illatos fűszerek (fahéj, szegfűszeg, citromhéj) kellenek. Az alkohol gőze akár meg is gyújtható.


Boros tea és puncs...
Mindenütt előforduló téli italok a Jägertee rokonságába tartozó egyszerű boros és pálinkás teák is. A teához adott gyümölcspárlatok sokszínűsége az Obstlertől a Šljivovica, Rakia, Ţuică, Pálenka, Pálinka legkülönbözőbb nemzetségéig terjed. A vruca rakija készítéséhez cukrot karamellizálnak, majd a karamellizált cukrot vízzel higított szilvapálinkában feloldják. Az italt melegen fogyasztják. A vruca rakija erős rokonságot mutat a krampampulival.
A legrégibb rumpuncs receptek egyike szerint az italhoz 1 rész savanyú (citromlé), 2 rész édes (cukor), 3 rész erős (rum), 4 rész gyenge (víz), valamint a keserű Angostura néhány cseppje, s némi reszelt szerecsendió szükséges. Ezzel pedig már el is készült az öt elemből álló hideg puncs.  Napjaink rumpuncs receptjeiben fehér és vörös bor is előfordul, s ezzel – gyökereitől messze távolodva, – az ital már a forralt bor rummal gazdagított téli változatává vált.

A krampampuli...
A puncsnak számtalan készítési módja terjedt el. Közülük is az egyik legizgalmasabb variáns a Feuerzangenbowle, vagy, ahogy az a 19. század eleji német diáknyelvből hozzánk eljutott, a krampampuli.
(forrás: www.foodandwine.hu)

Hozzávalók:
a gyümölcshöz passzoló tea (nálunk erdei gyümölcsös készült)
gyümölcs (esetünkben fagyasztott eper feldarabolva)
ízlés szerint méz vagy cukor
pálinka (jelen esetben házi mézes) 1 bögréhez 2-3 cl


 



2013. február 11., hétfő

Bazsalikomos fekete retek saláta


Bevallom, hogy télen nem szoktam annyi salátát enni, mint nyáron. Nyilván azért egy nyáron, a napsugarak által érlelt zöldség sokkal csábítóbb. De azért nem mondhatjuk, hogy nincsenek finom "téli zöldségek" és saláták. Mert bizony amit most mutatok, az is az!

 

Fekete retek:
A retket nemcsak csípősségéért szeretik, hanem gyógyhatása miatt is. Minél több mustárolaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyereje is. Ázsiai őshazájából a római hadsereg hozhatta be Európába az Alpokon keresztül.
A különféle retkeket Kínában már 3000 évvel ezelőtt is kilószámra fogyasztották, és a mai napig 30 kg körül van az egy főre eső évi adag, amihez képest a németek átlagosan 200 grammja szinte elenyésző. 
Az egyiptomi piramisok építőinek a hagyma és a fokhagyma mellett a retek is fontos étele és egyben gyógyszere volt, hiszen védett a parazitáktól és a fertőzésektől.
A retket a népi gyógyászatban évezredek óta használják, bár egyes alkalmazási módjait és hasznát - mint például a cukorbetegség házilagos kezelése, potenciazavarok gyógyítása - nem sikerült tudományos módszerekkel is alátámasztani.
Ami viszont tény: a retek kitűnő étvágygerjesztő hatású, jó hörghurut és köhögés ellen, valamint krónikus epeúti problémák, emésztési rendellenességek és az ezzel járó székrekedés kezelésére.
(forrás: wellnesskincs


Hozzávalók:
egy nagyobb méretű fekete retek (kb fél kg)
1 kicsi fej lilahagyma
1 kis pohár natúr joghurt
1-2 evőkanál tejföl
kb 10 dkg házi sajt (ebbe a salátába vegyes hagymás és olivás házi sajt került vegyesen, de helyettesíthető akár trappistával vagy goudával is)

egy pár levél friss bazsalikom

A retket meghámozom és kis kockákra vágom (besózom), a sajtot is ekkora méretre kockázom.
A lilahagymát egészen apróra darabolom, majd a retekhez keverem a sajtot és a hagymát is.
Ráöntöm a joghurtot és a tejfölt is, majd az apróra tépkedett vagy darabolt bazsalikomot is a salátához keverem. 
Fogyasztásig hűtőbe teszem.

2013. február 4., hétfő

Búzacsíramálé


Ismeritek ezt a nagyon-nagyon finom és roppant egészséges ételt?

Hagyományos helyi (Csongrád és Szentes környékén) jellegzetesség, tápláló édesség, reformélelmiszer, vitaminbomba.  
Rendkívül gazdag vitaminokban (A, B1, B3, B5, B6, B10, B12, E, K/, ásványi anyagokban és nyomelemekben /Fe, Mn, Cu, I, Mg, Ca, Zn, Na, K, Se, F, P, Cl, S, Cr, Si/.
A csírázó magban működő enzimek az összetett keményítőt egyszerű cukrokká alakítják, a bonyolult fehérjéket aminosavakra, a zsírokat könnyen emészthető zsírsavakra bontják.
Telítetlen zsírsavtartalma alkalmas az érelmeszesedés megelőzésére és kezelésére, fogyasztása ajánlott még a következő betegségek esetén :
 - fáradtság, idegrendszeri probléma,
 - bél- és májbetegségek,
 - hajhullás, impotencia, ízületi gyulladás,
 - hólyag- és vesepanaszok.
Betegségmegelőző hatása is jelentős:
 - erősíti az immunrendszert,
 - csökkenti a rákos megbetegedés valószínűségét,
 - előnyösen befolyásolja a vérsejtek, csontok, mirigyek, izmok működését.
Sajnos sütéssel néhány hőre bomló enzim és vitamin a csíramáléban már nem található, ezért cégünk a frissen csíráztatott búzát is ajánlja minden kedves érdeklődőnek. Fogyasztható önmagában (enyhén 
édeskés ), müzlihez keverve, vajas kenyérrel, salátának elkészítve. (forrás: http://www.szentesinfo.hu/csiramale/)


 Már többször megfordult a fejemben, hogy írok róla a blogon, ugyanis ezt a csemegét sajnos kevesen ismerik. Szerintem jobb, mint bármelyik multivitamin készítmény. 
Soha nem fogom elfelejteni, amikor megszületett a gyerkőc, akkor a barátnőm (egyébként Ő általa ismerem a csíramálét) hozott be nekem egy dobozzal. Semmi nem esett akkor jobban, mint ezt falatozni. Állítom, hogy Bogó búzacsíramáléból és sült tökből táplálkozott (általam) első hónapjaiban. :-)))


Egy kicsit bővebben a csíramáléról: 
Már Jókai Mór is megemlíti az Aranyember című regényében "fenséges, mézédes csíramálé". Régen karácsony és húsvét táján a nagy böjtök idején fogyasztották, most viszont a téli-tavaszi hónapokban, októbertől-április végéig nagyon kelendő. Hazánkban csak Csongrádon, Szentesen és annak környékén ismerik és készítik, bár ez a kör évről évre bővül.
A Földművelésügyi Minisztérium elemeztetése szerint 20-22% cukrot (de ez a cukor nem az a cukor amire Ön gondol, hanem a búzában található keményítő a meleg hatására alakul át maltózzá és dextrózzá), vasat, B1 - B6, és a nagyon ritkán előforduló B12 vitamint is tartalmaz. Nyomokban előfordul A-, és K vitamin is. Tehát a csíráknak értékes szerepük van a táplálkozásunkban, könnyen emészthetőek, ezáltal salaktalanítják a szervezetet. Ha pedig a szervezetünknek nem kell nap mint nap megküzdeni a méreganyagokkal (a csíramáléban semmilyen adalékanyag, állományjavító, színező, aroma, tartósítószer nincs), akkor az immunitásunk erősödni fog és egészségesebben fogunk élni.
Érdekesség, hogy magyar orvosok fejlesztették ki a daganatos megbetegedések lehetséges gyógyszerét, az Avemart.  Ezt a készítményt búzacsíra-kivonatból állítják elő, s az állatkísérletekben bebizonyosodott, hogy a szer megakadályozza az áttétek képződését a rákos sejtekben.
(forrás: csiramale.hu

A készítéséről itt olvashattok: Csíramálé készítése lépésről, lépésre

2013. február 1., péntek

3 sajtos pizza - Ajánló



Nem mondhatnám, hogy egy új recepttel rukkoltam elő, de annyira jól sikerült ez a 3 sajtos pizza, hogy szeretném a figyelmetekbe ajánlani.
Nekem 1 óra alatt olyannyira készen lett (jó, a kelesztés ebben az esetben csak 25 perc volt), hogy összeállítottam a tésztát és amíg kelt, addig előkészültem, kinyújtottam a tésztát, rátettem a feltétet majd be a sütőbe és amint megsült, már fogyasztottuk is.


Ezen a pizzán előkelő helyet kapott: szósz, trappista sajt, camambert sajt, mozzarella, koktélparadicsom és friss oregano.
Nagyon-nagyon finom lett!
Pizzatészta receptért katt: IDE!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails