2013. január 30., szerda

Lengyel József tízezer lájkos partija hamarosan - Szegeden

 
Lengyel József a Torta és karamell blog szerzője, cukrász mester, Ő a győri Matias Cukrászda szíve.
Nagyon büszke vagyok Rá, tisztelem és felnézek rá, a munkáira. Azt hiszem, hogy ezzel nem vagyok egyedül, amit mit sem bizonyít jobban az elismerés, mely szerint Ő a 2012-es év esküvői cukrásza.

Ismeretségünk és barátságunk nagy megtiszteltetés és a blogvilágból ered épp úgy, mint Gabival. Akik ismernek, azok tudják, hogy Gabival sok-sok szoros szál fűz minket össze. Kétség sem fért ahhoz, hogy megszervezzük eme jeles alkalomra ezt az eseményt.

Még nyáron, egy laza beszélgetés során hangzott el Józsi ígérete - ha meg lesz a 10.000 lájk a Torta és karamell Facebook oldalán, akkor azt Szegeden fogja megünnepelni.

Aki esetleg még nem tudná, a 10.000 lájk már bőven megvan! :-)
Egyeztettük az időpontot és elkezdtük a szervezést Gabival, hogy egy hangulatos partit szervezzünk Szegeden.
Hogy mi vár arra, aki együtt ünnepel velünk? Kellemes szombat délutáni jó hangulat, laza beszélgetés, svédasztallal, Gabi által készített desszert büfével és az általam készített tortával. Természetesen Józsi is készül erre az alkalomra némi meglepetéssel.

Várjuk azok jelentkezését, akik szeretnének részt venni ezen az találkozón.

Időpont: 2013. február 16., szombat


Helyszín: Szeged, Tisza River Café Club & Restaurant, Szeged, Felső Tisza-part 8. sz.
(ne az utcán keressétek, hanem a folyón!)

Vendégek fogadása 15-16 óráig.


Svédasztal, pezsgős koccintás, tortázás és sütizés - közben kötetlen beszélgetés!


A rendezvény részvételi költsége 2.500 Ft/fő, ami a svédasztalt, desszerteket és egy pohár pezsgőt foglal magában. A jelentkezéseket érkezési sorrendben regisztráljuk, a visszaigazoláskor megadott bankszámlaszámra kérjük a részvételi díjat átutalni.


Jelentkezés: homoktorta.blog@gmail.com e-mail címen 2013. 02. 11.-ig!




2013. január 29., kedd

Madártej


Annyira finom és egyszerű -gondolnánk, hogy ősi magyar édesség, de származása eléggé vitatott. Utánaolvasgattam egy kicsit és egy számomra érdekes fejtegetést találtam erről a mesés, gyermekkori emlékeket idéző mesés desszertről. Ez a finomság is nálam azok közé tartozik, amit ha megkíván az ember lánya, akkor mostazonnalelkellkészíteni! :-)))

A madártej viszonylag friss gasztronómiai kifejezésünk, de van némi „népi” előzménye: a kakastej. Kakastejjel, varjúvajjal sült kenyér – olyan mesebeli elem ez, mint a hamubasült pogácsa. Mindkét „tej” valójában mesebeliséget, azaz a való világban nem létező valamit jelöl.
A kakastej valószínűleg ősibb magyar képződmény – a lehetetlenséget és mesés finomságot egyaránt jelentő madártej már Petronius és az idősebb Plinius által is használt metafora (lac gallinaceum – madarak, pontosabban tyúkok teje). A latinok talán a görögöktől vették át: az ornithón gala (madár-tej) náluk az elképzelhetetlen és elkészíthetetlen – eszményi finomságú – ételt jelentette. A szláv népmesékben, népi mondásokban is bőven előfordul, ugyanilyen értelemben. Nyugat-Európában viszont nem terjedt el a – latin eredetű – madártej: a nyugati gasztronómia zászlóshajója, Franciaország az œufs à la neige (kb. havas tojások) szakmai nevet adta az angolkrémen úszó habcsókszerűségnek; később ezzel egyenlő joggal kezdték használni az iles flottantes (úszó szigetek) megnevezést is – és ez utóbbi terminus technicus jelent meg a franciákat majmoló olaszoknál (isola flottante), spanyoloknál (islas flotantes), illetve angoloknál (floating islands). A németben a Milchstern (bár ez egy fehér „tejet” eresztő virág, a magyar sárma neve, a növényhatározóban Ornithogalum, azaz madártej) mellett ritkán a Vogelmilch (madártej) is előfordul. Az osztrákok pedig kanáritejnek hívják (Kanarimilch) – talán, mert sárga… A hazai népetimológia a nevet a vaníliás tej-alaphoz fölhasznált sok tojásból eredezteti, bár nem madarak tojását keverik bele: a tyúk meg nem madár; a kakasnak pedig nincs ilyen célra fölhasználható tojása… Érdekes – és valóban népi – adalék, hogy Somogyban néhol a föcstejet (ez a borjú születése utáni héten képződő sűrű tej) hívják madártejnek; persze, ott is kikeverik cukorral, vaníliával és tojásfehérjével. 
(forrás: kávé főnix)


Hozzávalók:
6 tojás
10 dkg cukor (plusz 1-2 evőkanál vaníliás cukor)
1 liter tej
1 evőkanál liszt

A tojások sárgáját kikeverem a liszttel és egy-két evőkanál hideg tejjel simára keverem.
A tojásokat szétválasztom és a fehérjéből kemény habot verek kézi habverő segítségével majd a végén egy kevés cukorral (kb 2 teáskanál) ízesítem.
A tejet a cukorral felforralom és a tojások kemény habjából egy kanállal galuskákat szaggatok a tejbe. 1 perc után megfordítom a habgaluskákat, majd további 1 perc főzés után egy szűrőlapát segítségével kiszedem őket egy tálba vagy tányérra.
Ha megfőtt az összes galuska és kiszedtem őket, akkor a tejet újra felforralom és folyamatos kevergetés mellett beleöntöm a tojások sárgáját, majd besűrítem. (nem kell sokáig, nehogy rántotta legyen belőle).
A kínáló tálba öntöm, majd a habgaluskákat is rászedem és vízbe állítva kihűtöm. Tálalásig hűtőbe tesszük.


Megjegyzés:
- a tejet érdemes egy nagy átmérőjű edényben forralni, mert így több galuska belefér a szaggatáskor, de meg is fognak nőni egy kicsit.
- a tej a galuskák főzése közben ne forrjon, de ne is legyen hideg, mert akkor összeesnek a habgaluskák. Nekem az jött be, hogy pont a forráspont előtti hőfokot próbáltam belőni.
-erősen kell magunkat türtőztetni, amíg a hűlésre várunk, mert ez a finomság csakis hidegen az igazi.



2013. január 23., szerda

Rózsaszín virágos torta 1. születésnapra és tejmentes almás-banános muffinok



Egy nagyon kedves ismerősöm kislányának 1. születésnapjára készítettem ezt a tortát. Alig vártam már, mert imádok csajos tortákat készíteni, főleg ha ilyen kis édes leányzónak készül! :-))
A torta epres-fehércsokis ízben készült el és az Ünnepelt kis hölgy kedvéért készültek a kis díszített muffinok is tejmentes változatban (almás-banános muffinok).
Maga az ötlet vagyis a kívánság M@rti tortája alapján készült, ez volt az alapkoncepció -a kérés- amiből ez a torta sült ki. :-)
Innen is millió puszit küldök drága Gina, Isten éltessen nagyon sokáig!

 
Tejmentes almás-banános muffin

Hozzávalók: (12 darabhoz)
2 tojás 
3 evőkanál porcukor 
20 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor 
2-3 evőkanál olaj
1 comag vaníliás cukor 
2 alma (turmixolva) 
2 banán (turmixolva)

A banánt és az almát (hámozás után) botmixerrel pürésítettem, majd hozzákevertem a tojásokat és az olajat is.
A lisztet, a cukrokat és a sütőport egy keverőtálba tettem és hozzáöntöttem a gyümölcspépes keveréket. Összekevertem őket és papírkapszlikkal bélelt muffin formába kanalaztam.
Kb 15 perc alatt megsütöttem a muffinokat.




2013. január 15., kedd

Szakállas pogácsa avagy sajtroló új köntösben


Karácsonyra készítettem ezt a finom sósat. Anyuékhoz vittük és az utolsó pillanatban készült el.
Az íze nagyon hasonlít a sajtrolóhoz, de annál egyszerűbb az elkészítése.
A fotók sem sikerültek igazán jól, hiszen az indulás előtti percben jutott eszembe, hogy lencsevégre kapjam, ugyanis a tesztkóstoláson elég magas pontszámot ért el. :-) Egészen biztosan, hogy ismétlés lesz belőle, de addig is közzé teszem itt a blogon, hogy senki se maradjon ennek a receptnek a tudása nélkül. :-)
A fotókat is majd javítani (cserélni) fogom.

Hozzávalók:
1 csomag (mirelit) leveles tészta
tojás a kenéshez
A krémhez:
2 csapott evőkanál liszt
1 dl tej
1 tojás sárgája
1 db tömlős natúr sajtkrém
kb 15 dkg reszelt sajt
só ízlés szerint


A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk és tojással megkenjük a tetejüket. Megsütjük őket.
Amíg a kis pogácsák sülnek, addig elkészítjük a krémet. Ehhez a tojást a liszttel és a tejjel elkeverjük és közepes lángon, sűrű krémet főzünk belőle. Ha langyosra hűlt, akkor hozzákeverjük a sajtkrémet is és ízlés szerint sózzuk.
Ha megsültek és kihűltek, akkor a krémmel összeragasztjuk a pogácsákat és a reszelt sajtban megforgatjuk őket.

Megjegyzés: nekem elég részegesen sült meg néhány pogácsa és egyiket-másikat elég nehéz lehetett volna abban az állapotban összeragasztani egy másik pogácsával. Így ezeket az "eldőlt" pogácsákat szedtem szét és ragasztottam össze őket a krémmel. (ebből kiindulva érdemesebb lehet akár egy kicsivel több krémet is készíteni, mert több pogácsa lesz vagy a megmaradt pogácsákat csak simán megesszük)

2013. január 11., péntek

Bounty pohárkrém


 Ezt a receptet a csakapuffin blogon találtam. Már akkor tudtam, hogy el fogom készíteni. Nagyon nagy sikere volt és valóban maga a Bounty pohárkrémben megtestesült változata! Rajongóknak kötelező! :-)))



Hozzávalók:
fél liter tej
50 gcukor
125 g rizs
50 g kókuszreszelék
kb 3 dl tejszín
csokoládé

A tejben megfőzzük a rizst a cukorral együtt, majd 10 perc elteltével hozzáadjuk a kókuszreszeléket is és a rizst puhára főzzük. Ha elkészült, akkor félretesszük és hagyjuk kihűlni.
A tejszínt felverjük és a kókuszos tejberizshez keverjük óvatosan. 
A csokoládét felolvasztjuk és a tejberizst poharakba kanalazzuk, majd rétegenként csokit csorgatunk közé. 
Tálalásig hűtőben tároljuk.


2013. január 7., hétfő

Ekrü-barna festett torta orchideával




Azt vettem észre, hogy az képzeletbeli dobogóm első három lépcsőfokán a festett tortáim állnak, az orchideákkal kézen fogva. :-) Ennek nagyon örülök! Ugyanis pozitív visszajelzés, abból is leszűrve, hogy egyre többen szeretnétek ilyen tortát.
Nem tagadom, nagyon szeretem a festett tortákat készíteni. Igyekszem azért nem mindig egyforma tortát készíteni, nem szeretném ha az összes hasonlítana egymásra, mindig valami "kicsit újat" szeretnék, hogy senkinek ne legyen még véletlenül se unalmas.


Ennél a tortánál is csak az volt a kérés, hogy barnás színvilágban festett torta legyen és orchideás, a többit rám bízták. Így álmodtam meg ezt az ekrü tortát egy eljegyzéshez, amihez oroszkrém tölteléket választottak. 
Nagyon-nagyon szerettem, remélem Nektek is tetszeni fog!
Próbálkoztam a fotózáskor más hátteret használni, a két végletben - feketével és a fehérrel- készíteni a fotókat. Az volt az érzésem visszanézve a fotókat, mintha két torta lenne. Egészen más hangulata lett a képeknek. 




2013. január 1., kedd

B.Ú.É.K.!

Minden kedves blogolvasómnak nagyon Boldog Új Évet Kívánok!
 
(forrás:iranymagyarorszag.hu)

"Álljunk meg, és emlékezzünk a mögöttünk álló évre! Emlékezzünk a sikereinkre és a kudarcainkra, a megszegett és betartott ígéreteinkre. Arra, amikor a legjobb kalandokban volt részünk, és amikor bezárkóztunk, hogy elkerüljük a csalódásokat. Valójában erről szól a Szilveszter. Kapunk még egy esélyt, hogy megbocsássunk, hogy jobbak legyünk, többet adjunk, többet szeressünk, éljünk. Ne töprengjünk azon, mi lett volna ha, örüljünk annak, ami jönni fog. Fogadjuk meg, hogy jobban odafigyelünk egymásra, jót adjunk, és nem csak szilveszter éjjel, hanem egész évben."
(Szilveszter éjjel c. film)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails