2012. november 29., csütörtök

Badam Milk - egy pohár Törökország... az én olvasatomban



Tegnap nagyon-nagyon vágytam valami meleg és ízletes italra. Igazából nem is tudtam, hogy mire vágynék... egyszercsak bevillant az ősz elején tett látogatásunk emléke: Istanbul. Emlékeimben azok az illatok, a színek, a hangulat... Imádom, a mai napig. Beugrott, hogy a fűszerpiacon vásároltunk kardamom-ot és mi lenne ha ebből készülne valami igazán finom ital, vagyis ezzel a hozzávalóval. Elkezdtem böngészni a neten és erre a Badam Milk-re bukkantam, melynek egyik ízesítője a kardamom. Bár igaz, hogy jellegzetesen indiai ital, de magam sem akartam hinni az orromnak, amikor mélyen megillatoztam a frissen darált illatos mandula-pisztácia és kardamomos por illatát. Egy falatnyi Törökország!!!! Teljesen átjárt az érzés, az illatok, az emlékek, mintha ott lettem volna....


A badam milk (mandulatej) fogyasztható hidegen és melegen is. Az ayurveda a hűvösebb téli hónapokra kifejezetten ajánlja a forró badam milk fogyasztását. Az indiaiak általában este, lefekvés előtt isznak forró, édes vagy fűszeres tejet (borsos tejet, masala tejet, gyömbér tejet), badam milk-et. A forró nyári napokon pedig hidegen fogyasztva üde, frissítő ital - a mi madártejünkhöz hasonló - könnyű édesség. Indiában ha forrón fogyasztják, egyik pohárból a másikba öntögetve felhabosítják. Hidegen fogyasztva kellemes nyári hűsítő (forrás: antalvali.com)

forrás: antalvali.com

Egy pár szó a kardamomról, aki esetleg nem ismerné: 
Régies nevén kardamon, kardamomi vagy kardamomum egy fűszernövény. A „Cardamomum” név talán a görög kardia = szív és amomum = fűszer szavakból származik. Nem tévesztendő össze a fekete kardamommal.
Elő-India délnyugati partvidékéről, a Malabár-part környékéről és Srí Lankáról származik, de napjainkra már Délkelet-Ázsia számos trópusi éghajlatú vidékén és Guatemalában is nagyban termesztik. A meleg, párás klímát kedveli, de a talaj nem lehet vizenyős. Tápanyagigényes. Lakásban is nevelhető, vegetatív és generatív módon is szaporítható.
Egészben (hüvelyestül) vagy a termésfaltól mentesen, egész vagy őrölt állapotban kerül forgalomba. Illóolajat, zsírolajat, keményítőt, cukrot tartalmaz.
 A termés fala semmiféle íz-, olaj- vagy illóanyagot nem tartalmaz; fűszerként a gyengén kámforillatú, édes, fűszeres ízű magvakat használjuk. Ezek szaga gyengén kámforos, aromás. Többféle illóolaj (eukaliptol, kámfor, limonén stb.) mellett cukrot, keményítőt és mintegy 10% egyéb olajat tartalmaznak.
A hüvely színe zöld, fehér vagy fekete lehet. Ha egészben tárolják, jól záródó üvegben, akkor a fehér és a zöld hüvelyek a végtelenségig elállnak.
Mézeskalácshoz, marcipánhoz, páclevekbe, likőrökhöz az egész magvakat használjuk, rizs, gyümölcssaláta, curry, kenyér, sütemények, kávé, csokoládé, salátaöntetek ízesítésére pedig a porát.
Ha tehetjük, egész hüvelyeket vásároljunk, mert a hámozott, esetleg őrölt termés sok íz- és illatanyagot veszít. A termést teljesen kifejlett állapotában, de még zölden (az érés előtt) szedik le, és úgy szárítják.
Serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen is jó. (forrás: Wikipédia)


Az interneten leginkább külföldi oldalakon találtam hozzá receptet, ezekből is többfélét. Így elkészítettem a saját verziómat. Még nem kóstoltam ezt az italt ezelőtt, de amint elkészült és megízleltem nem akartam hinni!! Hiszen pont olyan íze volt, mint az egyik desszertnek, amit kóstoltam a rengeteg közül Istanbulban. Gyorsan előkerestem róla a fotót:

Fentről a harmadik sorban az a két fehér desszert amiről szó van

Akkor villant be, hogy a kardamomtól volt a jellegzetes íze és valóban mandulával és pisztáciával volt díszítve, nyilván nem véletlenül. Úgyhogy tovább fogom majd fejleszteni és ki fogom kísérletezni ezt a desszertet is, már ki is találtam hogyan. 
A por részét lehet nagyobb adagban is elkészíteni, mert eláll és használat előtt csak tej kell hozzá.

Hozzávalók: (2 adaghoz)
2 evőkanál pisztácia (hámozott, sótlan)
2 evőkanál mandulaliszt (helyettesíthető egész hámozott vagy akár szeletelt mandulával is)
4 darab kardamom magjai (nagyobb fűszerboltokban itthon is kapható)
cukor ízlés szerint
1/4 teáskanál sáfrány (nagyobb fűszerboltokban kapható)
cukor ízlés szerint
2 pohár tej

A pisztáciát és a mandulát a sáfránnyal és a kardamom magjaival együtt ledaráljuk vagy mixerrel porrá őröljük. (ezen a ponton érdemes beleszippantani, valami fenomenális, pont ez az illat kering a fűszerpiacon is Istanbulban) Az sem baj ha vannak benne egy kicsit nagyobb darabok.
A tejet a cukorral elkezdjük melegíteni, majd poharanként (adagonként) 1-1 evőkanál mandulás port is hozzáadunk, majd együtt forraljuk fel őket. 
Poharakba töltjük és egy pár szál sáfránnyal vagy mandulával díszíthetjük.

2012. november 26., hétfő

Almás-dió grillázsos muffin



Igazán jó kis melengető hangulatú ez a sütemény. Az alma, a dió na és ez a páros így együtt nekem ezt idézi. A finom kakaótól pedig igazán karakteres lesz az íze. Ebben a muffin formában ölt testet ez az egyszerű, de nagyszerű sütemény. Próbáljátok ki!

Hozzávalók: (12 darabhoz)
200 g liszt
30 g cukrozatlan kakaó
160 g cukor
1 teáskanál sütőpor
60 ml olaj
170 ml tej
1, 5 tojás (igen, az egyiknek csak a fele kell. Legegyszerűbb ha felverjük a tojást és úgy felezzük el)
260 g hámozott, reszelt alma
60 g dió grillázs plusz egy kevés a szóráshoz (arányok: dió és cukor 1:1 arányú keveréke)



 A diós grillázshoz a cukrot karamellizálom és amikor elkészült, akkor leveszem a tűzről. Alaposan összekeverem a darált dióval és egy olajjal vékonyan kikent tepsibe vagy márványlapra símítom és hagyom kihűlni. Ha teljesen kihűlt, akkor kisebb darabokra törve ledarálom (én a mixerem aprítójában tettem mindezt).
A lisztet összekeverem a kakaóval, a cukorral, a sütőporral majd beleszórom a dió grillázst is és a reszelt almát.
Egy másik tálban összekeverem a tojást a tejjel és az olajjal, majd a lisztes keverékhez öntöm és összekeverem őket.
A muffin formát papírkapszlival kibélelem és megtöltöm a tésztával őket 3/4-i. A tetejüket egy kevés diós grillázzsal szórom meg és előmelegített sütőben megsütöm őket kb 20-25 perc alatt.



2012. november 23., péntek

Cici torta vetkőztethető funkcióval/opcióval :-)



A cici torta. Azt hiszem ez is az a kategória, ami a tortásokat előbb vagy utóbb utoléri hasonlóan, mint az autós torta, a legénybúcsús torták és társai. Lehet, hogy ez a torta is kiveri pár embernél a biztosítékot... Őszintén megmondom, hogy sokat is gondolkoztam azon, hogy ez ide való-e, feltegyem-e a blogba végül úgy döntöttem, hogy megosztom Veletek is. Készült már egy-két lánybúcsús torta is, de azokat nem terveztem feltenni a blogba, mert az már valóban 18-as karikát igényelne és nálam is van az a pont, amire azt mondom már, hogy nem igazán torta-téma. Jó, jó, a lánybúcsúk meg a legénybúcsúk... éppen ezért azokról a tortákról készült fotókat csak nagyon szűk körben osztottam meg.
Ez a torta egyébként családon belüli szülinapozásra készült, a DC-s "tetkó" sem véletlenül került rá. Igyekeztem azért nem nagyon villantósra :-) készíteni a tortát éppen ezért merült fel bennem az ötlet, hogy egy olyan opcióval látom el, ami lehetőséget ad arra, hogy le lehessen venni róla a "textilt". Így nem is nagyon polgárpukkasztó, hogy kivillannak az intim testrészek itt a blogon, így csak a beavatottak láthatták ezt a produkciót. :-) Jó ötlet volt, nagy sikert aratott! :-)
Remélem azért ez még Nálatok is belefér ebbe a torta-témakörbe, kedves blogolvasók!? :-)
Belül egyébként a torta fehércsokis-erdei gyümölcsös tölteléket kapott.





2012. november 21., szerda

Vegyes erdei gombás krémleves


Igazi őszi, melengető levest hozta ma. A tejföltől kellemesen pikáns, kicsit savanykás íze lesz. Akinek úgy van kedve, vagy jobban szereti, tejszínnel helyettesítheti. Használtam már máskor is ezt a szárított erdei gombakeveréket, amiben vargánya is van. Ha van kedvetek, akkor kalandozzatok egy kis olvasással a vargányák világába és a szárított gombák érdekességébe:
Az ízletes vargánya feszes-ruganyos húsú és kellemes, kifejezetten nemes és finom ízű erdei gomba, ennek köszönheti másik nevét: úri gombának is hívják. Illata kissé a friss dióra emlékeztet.
Júniustól októberig lehet rálelni. Szedéskor vagy vásárláskor könnyen összetéveszthető különféle tinóru gombákkal vagy más vargányákkal.
A gombák tömegüket nagyrészt - csaknem 90 százalékban - a bennük lévő víznek köszönhetik. Ez az oka, hogy előszeretettel ajánlják fogyókúrás ételeknek, és hogy elkészítésükkor oly hamar és oly kicsire fonnyad a lábasban. 
A gombák nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket és kitinrostokat. A kitin miatt számít nehéz ételnek a gomba, és időzik sokat a gyomorban.  
A vargányával megevett kalóriaérték nagy víztartalmának és emészthetetlen kitinjének köszönhetően elég csekély, 100 gramm friss vargánya mintegy 35 kalóriát tartalmaz, a szárított 620-at. A friss vargánya nagyjából harmadannyi energiát hordoz, mint a burgonya, hatod annyit, mint a kenyér és a sovány marhahús. Cukorbetegek számára lehet érdekes, hogy például negyedannyi szénhidrátot rejt, mint a krumpli és tizedannyit, mint a rozskenyér. Értékes voltát különösen nagy nyomelem- és vitamintartalmának köszönheti. A vargányában található számos vitamin közül talán a B- és D-vitaminokat érdemes külön is említeni.
A gombaételek elkészítésénél gyakori hiba, hogy túl rövid ideig főzik, hiszen látszólag hamar elkészül. Azonban legalább 15-20 perces főzési idővel kell számolni. Ugyanakkor kevesen gondolják, hogy a fiatal vargánya nyersen is fogyasztható, így vitamintartalmát is jól hasznosíthatjuk.
Könnyen összetéveszthető más fajú gombákkal, a nem ehető, de nem is mérgező, fiatal eperízű tinóruval.
A vargánya szárítva is kiváló, ugyanis azon gombák közé tartozik, amelyek a szárítás során különleges aromát nyernek. Egy kiló vargányából nagyjából 15 deka szárított gomba lesz. A szárított vargánya felhasználható apró darabokra vágva vagy porítva fűszergombának, de főzés előtt néhány órára tejbe vagy vízbe áztatva a friss gombát is helyettesítheti. Főzéshez az áztató lé felhasználható. (forrás: Házipatika.com)


Hozzávalók a leveshez:
a doboz szárított erdei gombakeverék vargányával (25 gramm)
25 dkg csiperke gomba
1 kis fej vöröshagyma
1 kis doboz tejföl (vagy esetleg tejszínnel helyettesíthető)
1 csapott evőkanál liszt

bors
kakukkfű

A hagymát egészen apróra felkockázom majd egy kevés olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a megtisztított, felszeletelt csiperke gombát és puhára párolom. (ezen a ponton egy kevés fehérbor is önthető hozzá)
A szárított gombakeveréket érdemes felhasználás előtt fél vagy akár egy órával is előtte vízbe áztatni.
Ha a csiperke gomba megpárolódott, akkor hozzáadhatjuk a beáztatott erdei gombakeveréket is. (nyugodtan hozzáönthetjük a levet is, amiben áztattuk) majd megfőzzük a gombákat. Elég csak annyi vizet hozzáönteni, amennyi egy ujjnyira ellepi. Sóval, borssal és ízlés szerint kakukkfűvel ízesíthetjük.
Ha megfőtt a gomba, akkor a tejfölben elkevert liszttel behabarom a levest. Érdemes egy tálban összekeverni a lisztet és a tejfölt, majd a levesből egy merőkanállal hozzákeverni a tejfölhöz (hőkiegyenlítés) és ezt önteni a forrásban lévő leveshez. Pár  percig forraljuk majd botmixerrel krémesre turmixoljuk a levest.
Mi levesgyönggyel szoktuk enni, mert Bogónak a gombakrém leves az levesgyönggyel az igazi. :-)



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails