2012. augusztus 29., szerda

Pirított hagymás-sonkás-füstölt sajtos muffin


Jó-jó elismerem, hogy lehet meglepően hangzik ez a név. Főleg ebben a meleg időben nem is biztos, hogy az ember kíván ehhez hasonló tartalmasabb ételt. De megmondom a frankót. ;-) Ezt is még a nagy melegben készítettem egy strandolós naphoz. Nagyon jó volt előkapni a dobozból és a strandon falatozni ezt a jó ízű csemegét. Bátran ajánlom mindenkinek!


Hozzávalók: (12 darabhoz)
2 bögre liszt (kb 30 dkg)
3/4 bögre pirított hagyma
10 dkg sonka
1 bögre tej
3/4 bögre füstölt sajt (apróra felkockázva vagy durvára reszelve)
2 tojás
3 evőkanál olaj
1 evőkanál sütőpor
1 evőkanál tejföl
só, fokhagymasó


A hagymát apróra vágjuk majd egy kevés olajon megpirítjuk, kiszedjük.
Az apróra vágott sonkát is megpirítjuk majd azt is kiszedjük.
Egy tálban összekeverjük az összes hozzávalót. Nem kell sokáig keverni éppen csak addig amíg teljesen elvegyülnek.
A masszát kivajazott-kilisztezett muffin formákba kanalazzuk (2/3-ig), egy-egy csipetnyi reszelt sajttal is megszórjuk a tetejüket majd előmelegített sütőben megsütjük őket.




2012. augusztus 27., hétfő

Színátmenetes ekrü-orchideás torta



Nem is tudom hol kezdeni ennek a tortának a történetét. Annyira jó élmény és annyira hihetetlenül jó érzések kavarognak bennem, olyan igazi kerek az egész. :-)

Történt, hogy megkeresett a Menyasszony a tortával kapcsolatban. Itt most eltekintek a részletektől, de azt azért hozzáteszem, hogy Pixie-nek igaza van abban, amit pont most írt le és teljes mértékben egyet is értek vele: "A menyasszonyi torta készítőjének kiválasztása extra bizalmi feladat szerintem, úgyhogy nagyon megtisztelve éreztem magam és próbáltam is megfelelni, amennyire csak lehet."



Mivel a nyáron nem készítettem tortákat, féltem attól, hogy kimentem a gyakorlatból így extrán felkészültem lelkileg a tortára. Sikerült pont az egyik legnagyobb meleget kifogni a nyáron ami szerintem minden tortás rémálma.
Szerencsére a virágokat már másfél héttel előre elkészítettem  a tortára. Nagyon egyértelmű volt a Pár választása a tortát illetően ami azért bizonyos esetekben nekem is segítség. Kikötés volt az, hogy ekrü színű legyen a torta (a fotók nem egyértelműen adják vissza a valódi színét a tortának) és az is, hogy fehér orchideák legyenek a tortán mögöttük egy kis rajzolt díszítéssel. Ilyenkor mindig félek, hogy majd a végeredmény hogy fog mutatni, annyira várom azt a pillanatot...


Elérkezett a várva várt hét, az esküvő hete, a hőség tombolt és a kétségbeesésem egyre csak fokozódott. Meg is gyűlt a bajom a bevonóval, hiába hibernáltam magam az étkezőben, a bevonót a mélyhűtőben, hiába volt minden mert a kezem melegétől nyúlt és szakadt... reménytelennek láttam a helyzetet majd némi relaxálás után sikerült győznöm! :-))) Fantasztikus érzés látni már a bevont tortákat és ahogy épül fel, ahogy egy kerek lesz az egész torta a díszítéstől. Ez a legkedvencebb részem az egészben.


Férj most is segítségemre volt az összeállításkor és Bence (http://www.molnarbence.com/, http://www.sun-spotz.com/) is eljött, hogy fotókat készítsen a tortáról (itt is köszöntet érte!)
Nagyon tetszett a végeredménnyel (na jó, azért most itt nem sorolom fel a hibákat annak aki nem látja :-) mert van rajta egy pár amit másképp kellett volna csinálni, de addig jó amíg nem vagyok maradéktalanul elégedett)



Ami mindennél többet ér, az a visszajelzés a tortáról! Másnap (tegnap) a Menyasszony, a frissensült Feleség elcsukló hangon hívott fel, hogy megköszönje a tortát. Amikor találkoztunk is éreztem rajta a boldogságot és ez az igazi elismerés, amikor elmeséli és látom is rajta....hogy a könnye kicsordult, amikor meglátta a tortát. Ez az, amiért megéri ezt az egészet csinálni. :-))) ...hogy a nyakamba borult és ölelve köszönte meg.
Én is köszönöm a lehetőséget, ezt a bizalmat és megtiszteltetést! 


És a belsőről: a legalsó fekete erdő krémmel, a felette lévő két szint pedig trüffel krémmel volt töltve.


2012. augusztus 24., péntek

Panna cotta bogyós gyümölcsökkel


A szokásos nagy szerelem, panna cotta. Számomra megunhatatlan, gyorsan elkészül és roppant könnyű desszert. Már többféle variációban készült a blogon is: eper szósszal pohárban, rózsaborsos áfonya szósszal, és volt már erdei gyümölcsös szósszal készült változata is.
Ehhez a verzióhoz mindenféle bogyós gyümölcsöt használtam (fagyasztott volt, mert nem fértem már a mélyhűtőben így felhasználásra kellett, hogy kerüljön), természetesen friss gyümölcsből is készülhet, de most hűtő kisöprés volt. Szeder, málna, ribizli... de tetszőlegesen választható hozzá bármi. Villával egy kicsit összetörtem és egy pici porcukorral kevertem össze.

A recept megtalálható ITT de most a gyümölcsszószt nem készítettem el hozzá.

Készíthető kis pohárkákban melyre a gyümölcsöt természetesen csak tálaláskor kanalazzuk rá. 

2012. augusztus 21., kedd

Jegeskávé


Igazából nem is recept ez inkább csak ötlet. Most megint jönnek a forró napok és jól eshet a kávé is nagyon-nagyon hidegen.

Nincs más dolgunk hozzá, mint előző nap elkészíteni a kávét a szokásos módon (na jó azért lehet hígítani ha valaki  presszókávét szokott inni és ebben az esetben érdemes két adagot is lefőzni)- én most Nescafét használtam hozzá és ízesítettem is. Jégkockatartóba töltöttem és hibernáltam őket a fagyasztóban. Másnap a kávé jégkockákat pohárba tettem és tejjel felöntöttem.


2012. augusztus 17., péntek

Gyümölcstorta nektarinnal és fekete szederrel


Ezt az adag fekete szedret is anyuéknál szedtük a kertben, nagyon-nagyon finom. Persze egyből agyaltam, hogy mit is készítsek belőle. Azért esett a választásom a sütire mert már elvonási tüneteim voltak ugyanis nem sütöttem a nyáron tortát ebben a hőségben. Történetesen és kivételesen be volt kapcsolva a sütő, mert vacsora készült benne és úgy voltam vele, ha már egyszer úgyis bekapcsoltuk, akkor arra a max 20 percre, amíg megsül benne a piskóta alap merészkedek ilyen merényletet elkövetni. :-)
A piskóta megsült és amíg erre vártam és arra hogy kihűljön, a krémet is elkészítettem. Amíg a krém hűlt a gyümölcsöket is előkészítettem és így igen rövid idő alatt egy egyszerű kis gyümölcstortát készítettem.
A gyümölcsök alá most főzött vanília krémet próbáltam ki. A krém édességét kellőképpen ellensúlyozták a kicsit fanyarabb gyümölcsök (így is ajánlanám, mert ez egy olyan krém amihez ilyen gyümölcs passzol legalábbis szerintem)


Hozzávalók: 
2 tojásos piskóta (természetesen a recept szerint arányosítva)
 Hozzávalók a vanília krémhez: (Kiskukta-féle krém) erre a tortára ebből egy fél adag is elég
20 dkg cukor
2 evőkanál víz
2 evőkanál tej
3 csomag vaníliás cukor
3 tojás
1,5 evőkanál liszt
20 dkg vaj
1 rúd vanília kikapargatott magjai (vagy aroma)
 Gyümölcs a tortára:
fekete szeder
nektarin


A piskótát a receptben leírtak szerint megsütjük.
A krémhez egy edénybe kimérjük a cukrokat és a lisztet, hozzáadjuk a vizet és a tejet meg a tojásokat. Egy kézi habverő segítségével állandó kevergetés mellet, lassú tűzön sűrű péppé főzzük pár perc alatt. Kihűtjük (közben többször átkavarjuk) és a puha margarint kihabosítjuk kézi robotgéppel majd kisebb adagokban a kihűlt krémhez adagoljuk és alaposan összekeverjük.
A kihűlt piskótára kenjük a kihűlt krémet és elrendezzük rajtuk a gyümölcsöket.



2012. augusztus 15., szerda

Diós-fokhagymás és sajtos sós "részeges" :-)

Részeges nevet kapta ez a pogácsa-féleség azért, mert sülés közben mindenféle irányban, össze-vissza dülöngéltek a sütőben. Próbáltam a talpukra állítani őket, de valamelyik inkább csiga formában, elborulva sült meg. :-) Az ízén nem változtatott azonban.
Már régóta izgatott ez a diós-fokhagymás történet, de biztos ami biztos alapon készítettem csak sima vajas-sajtos változatot is tekintettel arra, hogy Férj nem szereti a diót. Azért kértem, hogy kóstolja meg azt is mert nem igazán kivehető a dió íze, de kellemesen pikáns és nem egy unalmas változat ez. (jelentem, sikere volt!)
Nagyon jó benne még az is, hogy nem kell külön keleszteni a tésztát, tehát nem kell rá órákat várni.
Próbáljátok ki mind a két változatot vagy akár újat is, más töltelékkel!


Hozzávalók: (2 tepsi lett belőle kb 32 darab)
40dkg liszt 
0,5 dl olaj 
1 teáskanál cukor 
1 csapott evőkanál só
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
a töltelékhez:
12,5 dkg vaj 
2 tojás sárgája
1 kávéskanál só 
3 dkg dió
1 gerezd fokhagyma
a tetejére: 1 tojás, sajt

Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben felfuttatom. Közben egy tálba kimérem a lisztet, az olajat, a sót, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet. Alaposan összegyúrom a tésztát, majd két részre osztom. Lisztezett deszkán vékonyra (téglalap alakúra) nyújtom.
A puha vajat habosra keverem a 2 tojás sárgájával és a sóval majd 2 részre osztom ezt is. Az egyik felével megkenem a kinyújtott tésztát és feltekerem a hosszabbik részénél kezdve. Körülbelül 2 cm-es darabkákat vágok belőlük és sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket. Tojással megkenem a tetejüket és kevés reszelt sajtot szórok rá. 
A másik adag vajhoz a diót a fokhagymával együtt a mixer aprítójával "megdarálom" és a vajhoz keverem. Ezzel megkenem a másik kinyújtott tésztalapot és szintén feltekerem, darabolom. Tojással megkenem és egy kevés félretett fokhagymás dióval megszórom a tetejét.
Előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöm őket.

 

2012. augusztus 7., kedd

Répafasírt


Mint azt már említettem legutóbb is, szemezgettem a Mindennapi ételeink blog-ból. Most is egy recept onnan, alias répafasírt. Bár kicsit átformáztam a receptet.
A biztonság kedvéért ebből is csak kevesebbet készítettem, mint az eredeti receptben előírt mennyiség-saját fogyasztásra, de a készülő étel illatára Férj is elcsábult (mert ugye a húsmentes étel nem mindig tutibiztos siker nálunk). Ízlett neki a végeredmény és "engedélyt" is kaptam hozzá, hogy máskor is készítsem. :-) Így bátran merem ajánlani mindenkinek mert valóban "a legtutibb répafasírt"!


Hozzávalók: (nekem ebből az adagból 7 darab fasírt lett)
3 darab sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál olíva olaj
1 gerezd fokhagyma
1 zsömle fele (vagy kenyér)
1 kis csokor petrezselyem
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál rozsliszt (de lehet sima liszt is)
1 tojás

A répákat hámozás után felkarikázom vagy kisebb darabokra vágom és kevés vízben egy csipet sóval puhára főzöm. A hagymát felkockázom és egy kevés olajon megdinsztelem majd egy kevés vizet hozzáöntve pépeste főzöm. A zsömlét vízbe áztatom, kinyomkodom és egy keverőtálba teszem. Hozzáadom a nagyon apróra vágott petrezselymet, a lisztet, zsemlemorzsát, a zúzott fokhagymát, hagymát, olajat és a tojást. A megfőtt répát krumplinyomóval jól összetöröm és az összes hozzávalót alaposan összegyúrom. Fasírtokat formázok belőle és olajozott tepsiben 30-40 perc alatt kisütöm.

2012. augusztus 3., péntek

Cukkinikrém pirított napraforgómaggal


Egy nagyon finom reggelire/vacsorára való krém receptjét hoztam. Sokszor elég a szokásos reggelikből, így felbuzdultam a sok-sok finom, friss zöldségen, főleg a nagymamámtól kapott saját termésen és ezt a finom kencét készítettem belőle. Nem készítettem belőle csak annyit, amennyit én ettem meg, de kóstoláskor Férj tetszését is elnyerte. Lesz még egy pár ilyen recept a közeljövőben. Ugyanis Magdi oldalán barangolva rengeteg finomságra bukkantam, amit majd egy kicsit átalakítva (és már volt, ami el is készült a válogatásból) elkészítek. Ez a krém is egy nála fellelhető receptből indult, végül egészen más lett belőle (hozzávalók hiánya miatt) mint amit kinéztem és ezt a szuper szendvicskrémet készítettem.

Hozzávalók: (egy kis adaghoz)
25 dkg cukkini lereszelve (nagy lyukú reszelőn)
1,5 evőkanál napraforgómag
fél fej lilahagyma
1 kis csokor petrezselyem
1 kávéskanál majoranna
só, fehér bors, fokhagymapor
kb fél dl olívaolaj


A cukkinit lereszeltem, majd egy kicsit besóztam és félretettem, hogy kiengedje a levét.
A hagymát egészen apróra daraboltam majd egy kevés olíva olajon teflon serpenyőben megdinszteltem majd minimális víz hozzáadásával puhára főztem. Amikor már jó sok levet engedett a cukkini, akkor kinyomkodtam és a hagymához tettem majd folyamatos kevergetés közben pár perc alatt összepirítottam őket. Fűszereztem sóval (óvatosan, mert már a reszelés után is sóztuk a cukkinit), fehér borssal és majorannával, fokhagyma sóval. A legvégén tettem hozzá az apróra vágott petrezselymet.
Egy kisebb tálba tettem, majd kevés olívaolajat öntöttem hozzá és botmixerrel pürésítettem. Kevés vizzel beállíthatjuk a tetszőleges állagot.
A napraforgómagot egy száraz serpenyőben megpirítom és a krémhez keverem.
Friss kenyérre vagy akár pirítós kenyérre kenve fogyaszthatjuk.

2012. augusztus 1., szerda

Joghurtos-fekete szedres smoothie


Már korábban meséltem a smoothie-ról itt.
Most egy nagy adag fekete szederrel készítettem el, amit a nagymamámnál szedtünk a kertben.
Ezt a változatot natúr joghurttal,tejjel-tejszínnel és vaníliás cukorral mixeltem. Nagyon-nagyon finom ebben a meleg nyári időben. Akár reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is fogyasztható.


Hozzávalók:
2 nagy marék fekete szeder
1 kis doboz natúr joghurt
2 teáskanál vaníliás cukor (jelen esetben házi)
8 darab jégkocka
1 dl tejszín
tej (felöntöttem a botmixeres mérőedényben 600 ml-ig, amikor már minden hozzávaló benne volt)

Minden hozzávalót a magas falú mérőedénybe teszek, legvégül a tejet. Botmixerrel összedolgozom, majd azonnal fogyasztható.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails